Začátek jara je tady a s ním i sezóna mnoha zdravých potravin, jejichž konzumaci bychom v tomto období rozhodně měli upřednostnit.
Nejenom, že jsou na jaře mnohem lépe k dostání, ale jsou i nejbohatší na nutričně hodnotné složky.
Pojďme si představit 7 potravin, které doporučujeme zařadit do březnového jídelníčku.
Nové brambory
Brambory jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně každého z nás. A právě v březnu se dostávají na pulty takzvané nové brambory. Jsou bohaté na mnoho prospěšných látek, třeba vitamíny A, B a C či draslík, dále hořčík, železo a fosfor.
Tip! Dejte pozor na ztrátu vitamínů při jejich úpravě a místo vaření ve vodě je zkuste připravit třeba na páře. Využijete tak jejich nutričních benefitů naplno.
Kapusta
Růžičková kapusta patří mezi ideální potraviny do odlehčeného jarního jídelníčku. A to nejenom pro její nízkou energetickou hodnotu. Kapusta je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C i vitamín E. Pomáhá posilovat imunitu a zároveň poskytuje tělu dostatečné množství vlákniny.
Čekanka
Tato neprávem opomíjená zdravá potravina má blahodárné účinky na naše tělo. Kromě zlepšení zažívání pomáhá vylučovat škodlivé látky z organismu, což je na jaře velmi žádoucí. Čekanka rovněž obsahuje některé minerální látky jakými jsou hořčík, železo, draslík či fosfor.
Tip! Připravujte ji co nejčerstvější, její světlé listy mají po určité době tendenci hořknout.
Batáty
Batáty jsou o něco méně známá alternativa brambor s lehce nasládlou příchutí. Proto je také někdy nazýváme „sladké brambory“. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá v boji s kardiovaskulárními onemocněními. Při konzumaci ve slupce i na vlákninu nerozpustnou, která má příznivé účinky na zažívání.
Batáty se mohou pyšnit vysokým obsahem beta-karotenu i jiných antioxidantů a některé zdroje uvádí i jejich protizánětlivé či protirakovinotvorné účinky.
Polníček
Až nebudete vědět co k večeři, zkuste si udělat třeba salát z polníčku. Tato pochoutka je nejenom skvělou sezónní záležitostí, ale i zdrojem řady mikroživin. Kromě hořčíku, železa, beta-karotenu a kyseliny listové v polníčku najdeme i vitamíny A, C a E.
Využívali ho již ve starém Římě pro posilování imunity a rovněž prý pomáhá v boji se srdečně-cévními chorobami.
Tip! Zkuste vyměnit obyčejný ledový salát za polníček, který vám kromě nutričně hodnotných látek přinese i velmi zajímavou oříškově laděnou chuť.
Řeřicha
Tato bylina se hodí jak do salátů, tak třeba jen tak na chleba s tvarohovou pomazánkou. Řeřicha se v našich kuchyních vyskytuje spíše vzácně, což je velká škoda. Pomáhá posilovat imunitu, rovněž pomáhá při odstraňování škodlivých látek z organismu a má příznivé účinky na zažívací systém.
Některé zdroje uvádí i zlepšení laktace či zvýšení plodnosti, proto neváhejte a zařaďte tuto bylinku do svého jídelníčku i vy.
Špenát
Sezóna špenátu se nezadržitelně blíží. V našich kuchyních je špenát velmi oblíbený. Zapomeňte však na jeho mraženou variantu a raději zařaďte do jídelníčku špenát čerstvý. Kromě železa v něm najdeme i hořčík, draslík či vápník a za zmínku stojí i obsah vlákniny, která napomáhá upravovat naše zažívání.
Vyměňte tedy čokoládové velikonoční zajíce za výše zmiňované potraviny, jejichž sezóna právě přichází. Sezónní potraviny nabízí jedinečnou příležitost využít jejich nutriční vlastnosti naplno a odlehčit svému jídelníčku.