Bezhladoveni.cz

Minerál sodík: Příznaky nedostatku a zdroje v potravinách

Sodík patří mezi životně důležité prvky. Na rozdíl od jiných nejde o nedostatkový minerál a tak častější problém než nedostatek představuje jeho nadbytek, který může vést i k vážným potížím. Nejen proto se vyplatí znát jeho význam pro zdraví, jak jeho příjem udržíte ve zdravé hladině i to, kde všude jej najdete.

reklama

Co je sodík a proč k čemu jej lidský organismus potřebuje

Sodík patří mezi běžné prvky. Najdeme ho v podstatě všude kolem nás. Je to dokonce jeden z nejběžnějších prvků na této planetě i v celém vesmíru. Běžně užívaná zkratka Na vychází z latinského názvu Natrium.

Minerál sodík patří mezi alkalické kovy a zároveň makroelementy, což jsou látky nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Je to takzvaný biogenní nebo také pro život nezbytný prvek. Sám si jej není schopen vyrobit a získává jej z potravin. Pro svou činnost však potřebuje pouze určité množství denně, ideálně ani méně, ani více.

Sůl nad zlato aneb jaký má sodík význam:

  • ovlivňuje hospodaření s vodou v organismu,
  • pracuje s mezibuněčnými tekutinami,
  • pomáhá regulovat osmotický tlak,
  • účastní se přenosu nervových vzruchů a membránových přenosů,
  • podílí se na svalových kontrakcích,
  • je nepostradatelný pro normální činnost srdce.

Hlavním zdrojem sodíku je obyčejná kuchyňská sůl, která se nachází v celé řadě potravin, a tak jeho doplnění nepředstavuje žádný problém oproti některým jiným minerálům. Daleko větší potíže naopak způsobuje jeho nadbytečný příjem.

VÍTE, ŽE v průměru tělo dospělého člověka obsahuje cca 129 gramů sodíku. Polovina se nachází v mimobuněčných tekutinách, zbytek uvnitř buněk a část také v kostech.

Doporučená denní dávka sodíku

Výše doporučené dávky sodíku činí 5 až 6 gramů soli denně v případě zdravého dospělého člověka. Toto množství odpovídá zhruba zhruba jedné plné čajové lžičce. Většina lidí však tuto zdravou dávku sodíku překračuje a to několikanásobně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje minimálně příjímat 200 až 500 mg a nejvýše 500 a 1250 mg sodíku denně.

Výrazně nižší dávky jsou doporučeny u novorozenců a malých dětí a u starších osob, které často trápí vyšší krevní tlak, nemoci ledvin nebo cukrovka. Senioři by neměli konzumovat více než 1 500 mg denně.

denní dávka soli
Hlavním zdrojem sodíku je úplně obyčejná sůl. Denně by nám měla stačit jedna lžička soli celkem.

Nedostatek sodíku v těle a možné zdravotní problémy

Nedostatek sodíku patří spíše k vzácným projevům. Objevuje se hlavně u osob, které nesolí a sůl téměř úplně vyloučily ze svého jídelníčku. Navíc nekonzumují ani živočišné výrobky jako maso, ryby či sýry (veganská strava).

Zvýšené ztráty minerálů včetně sodíku z těla podporuje nadměrné pocení, vylučování, zvracení a silný průjem. Sodík spolu s dalšími minerály je proto doporučeno doplňovat při jakékoli intenzivní fyzické činnosti a rovněž při nemocech, u nichž dochází k velkým ztrátám tekutin.

Nejčastější příznaky nedostatku sodíku:

Jaká rizika hrozí při nadměrném příjmu sodíku

V jedné pohádce se říká “sůl nad zlato”. Je to pravda, nic by se ale nemělo přehánět, říká se také. V případě soli to platí dvojnásob. Dlouhodobě vysoký příjem soli prokazatelně vede ke vzniku vážných zdravotních problémů a nemocí

Zvláště velký pozor při příjmu sodíku by měly dávat osoby trpící vysokým krevním tlakem, cukrovkou, chronickými onemocněními ledvin, dále všichni lidé nad 40 let a senioři. Na vyšší příjem sodíku jsou výrazně citlivější osoby s tmavou barvou kůže.

Zdravotní potíže a nemoci, které může způsobit dlouhodobý nadměrný příjem soli:

  • žízeň,
  • bolest hlavy,
  • poruchy vědomí,
  • vysoký krevní tlak,
  • ledvinové kameny,
  • osteoporóza,
  • žaludeční vředy,
  • kardiovaskulární choroby,
  • mozková mrtvice,
  • velké množství soli přijaté naráz může způsobit koma až smrt.

Sodík, vápník a osteoporóza

Zvláštní odstavec si zaslouží vztah mezi sodíkem a vápníkem. Oba jsou to životně důležité minerály. Denně přijímané příliš velké množství soli však negativně ovlivňuje obsah druhého zmiňovaného minerálu v těle.

Konkrétně se jedná o to, že sodík, je-li ho v organismu moc, zvyšuje vylučování vápníku z těla. Nízké množství vápníku v těle přitom podporuje vznik osteoporózy.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravý jídelníček proti nadbytku sodíku

Několik zdravých tipů, jak omezit příjem soli:

  • Nepřisolujte hotová jídla a slánku kvůli pokušení odstraňte ze stolu.
  • Omezte sójové omáčky a další umělá dochucovadla, jako je maggi či worcester.
  • Sůl nahraďte jiným kořením, chuťově výrazný je třeba česnek a medvědí česnek
  • K dochucování používejte nejlépe čerstvé bylinky.
  • Při vaření používejte žampióny, rajčata a parmezán, potraviny přirozeně obsahující kyselinu glutamovou. 

Hlavní zdroje sodíku

Poměrně dlouho byla sůl, a tedy i sodík, považovaná za škodlivou a hodně se doporučovalo nesolit. Dnes už se ví, že sodík je nepostradatelný a ani razantní snižování jeho příjmu ve stravě zdraví rozhodně neprospívá. Důležité je přijímat jej ve zdravém množství, nepřehánět to se solením a dbát primárně na přirozené zdroje v potravinách.

V potravinách je sodík poměrně dobře zastoupený a to buď přirozeně nebo je do vybraných potravin přidáván uměle. Nejvýznamnějším přirozeným zdrojem je sůl (chlorid sodný), která je sloučeninou dvou minerálů a to sodíku s chlórem.

Největší zdroje sodíku v potravinách:

  • sůl: ať už obyčejná kuchyňská, tak i další druhy soli,
  • hovězí a vepřové maso,
  • masné výrobky: zejména uzeniny,
  • ryby a rybí výrobky,
  • sýry: nejvíce soli obsahují tavené sýry, 
  • celozrnný chléb,
  • výrobky z obilovin
  • houby a rajčata,
  • cereálie,
  • slané pochutiny: oříšky, brambůrky, tyčinky apod.,
  • mražené pokrmy,
  • hotové omáčky a další polotovary,
  • sterilovaná zelenina a zeleninové šťávy,
  • marinády, dochucovadla, sójová omáčka,
  • některé minerální vody. 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Fit jídelníček proti nedostatku sodíku

Sodík v podobě glutamanu sodného

Glutaman sodný (sůl kyseliny glutamové, E621) je navíc přidáván do ohromného množství potravinářských výrobků a pokrmů jako látka zvýrazňující masovou chuť. Jedná se například o dehydratované polévky, některé polotovary a hlavně sójovou omáčku, která se používá zejména v čínské kuchyni.

zdroje sodíku
Velké množství soli obsahuje sójová omáčka typická zejména pro čínskou kuchyni.

Tipy na recepty obsahující sodík

Závěrečné shrnutí: Sůl je zdravá, ale k dochucení používejte i jiné koření a bylinky

  • Bez sodíku by zdravý lidský organismus nemohl správně fungovat. Nezbytný je pro hospodaření s tekutinami.
  • Pro doplnění jsou vhodné primárně přirozené zdroje, jako je sůl, ale i jiné potraviny, například rajčata a houby.
  • Sůl není jediným zdrojem sodíku, a proto si dávejte pozor na časté dosolování jídel. 
  • Sodík je doporučeno doplňovat při intenzivní fyzické činnosti a nemocech s většími ztrátami tekutin a minerálů. 
  • Používejte méně sójové omáčky, která obsahuje glutamát sodný, který zdraví zrovna neprospívá.
  • Nadměrné denní dávky soli mohou vést k vysokému krevnímu tlaku, vyšší hladině cholesterolu v krvi či osteoporózy.  

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít

reklama
reklama