BezHladovění.cz

Zdravé recepty z čerstvého zelí

Věděli jste, že zelí je potravinou, kterou s přehledem můžeme zařadit mezi superpotraviny? Díky svým nutričním vlastnostem patří zelí k jedné z nejzdravějších potravin vůbec. Mnoho lidí však poslední dobou zelí v jídelníčku spíše vynechává, protože receptů, jak s touto surovinou naložit v moderní době, ubývá.

Nechte se přesto inspirovat recepty našich prababiček, které moc dobře věděly, jak je kysané zelí dobré nejenom na hubnutí, ale díky vysokému obsahu vitaminu C i na posílení celkové imunity!

Recept na zelí s červenou řepou a křenem

  • 500g hlávkového zelí
  • Tři menší červené řepy
  • 80g křenu
  • Citrón
  • Řepkový olej
  • Sůl
  • Výhonky řeřichy

Postup přípravy:

Zelí nastrouháme či nakrájíme na tenké nudličky, poté spaříme, pokapeme olejem a pořádně prosolíme.

Červenou řepu upečeme či uvaříme i se slupkou, po vychladnutí ji oloupeme a rovněž nakrájíme na nudličky.

Křen nastrouháme, smícháme se lžičkou šťávy z citrónu a přidáme k zelí s červenou řepou.

Připravenou směs promícháme a necháme odležet několik hodin v lednici.

Po vyjmutí z lednice posypeme nakrájenou řeřichou a můžeme servírovat!

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Recept na salát z kysaného zelí

  • 800g kysaného zelí
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1-2 cibule
  • Citrónová šťáva
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • Cukr

Postup přípravy:

Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a promícháme s cibulí nakrájenou nadrobno.

Poté přidáme lžíci oleje a drcený kmín.

Kysané zelí promícháme a dochutíme cukrem, solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Hotovou směs promícháme a necháme uležet v lednici.

Recept na pravou staročeskou zelňačku z čerstvého zelí

  • 800g čerstvého zelí
  • 3 brambory
  • 2 l vody
  • 2 cibule
  • Řepkový olej
  • 1 balení kysané smetany
  • 150g slaniny či šunky (dietnější varianta)
  • Drcený kmín
  • Sůl a pepř
  • Sladká paprika

Postup přípravy:

V hrnci osmahneme šunku či vyškvaříme slaninu na cibulce a přidáme brambory pokrájené na menší kostičky.

Poté přidáme zelí, chvíli restujeme a poté dochutíme solí, pepřem a ostatním kořením.

Do hrnce přilijeme postupně vodu a vaříme, dokud nejsou brambory a zelí měkké.

Polévku občas promícháme a až jsou brambory se zelím uvařené, dochutíme smetanou dle chuti.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama