BezHladovění.cz

Zdravé recepty z čerstvého zelí

Věděli jste, že zelí je potravinou, kterou s přehledem můžeme zařadit mezi superpotraviny? Díky svým nutričním vlastnostem patří zelí k jedné z nejzdravějších potravin vůbec. Mnoho lidí však poslední dobou zelí v jídelníčku spíše vynechává, protože receptů, jak s touto surovinou naložit v moderní době, ubývá.

Nechte se přesto inspirovat recepty našich prababiček, které moc dobře věděly, jak je kysané zelí dobré nejenom na hubnutí, ale díky vysokému obsahu vitaminu C i na posílení celkové imunity!

Recept na zelí s červenou řepou a křenem

  • 500g hlávkového zelí
  • Tři menší červené řepy
  • 80g křenu
  • Citrón
  • Řepkový olej
  • Sůl
  • Výhonky řeřichy

Postup přípravy:

Zelí nastrouháme či nakrájíme na tenké nudličky, poté spaříme, pokapeme olejem a pořádně prosolíme.

Červenou řepu upečeme či uvaříme i se slupkou, po vychladnutí ji oloupeme a rovněž nakrájíme na nudličky.

Křen nastrouháme, smícháme se lžičkou šťávy z citrónu a přidáme k zelí s červenou řepou.

Připravenou směs promícháme a necháme odležet několik hodin v lednici.

Po vyjmutí z lednice posypeme nakrájenou řeřichou a můžeme servírovat!

PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Recept na salát z kysaného zelí

  • 800g kysaného zelí
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1-2 cibule
  • Citrónová šťáva
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • Cukr

Postup přípravy:

Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a promícháme s cibulí nakrájenou nadrobno.

Poté přidáme lžíci oleje a drcený kmín.

Kysané zelí promícháme a dochutíme cukrem, solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Hotovou směs promícháme a necháme uležet v lednici.

Recept na pravou staročeskou zelňačku z čerstvého zelí

  • 800g čerstvého zelí
  • 3 brambory
  • 2 l vody
  • 2 cibule
  • Řepkový olej
  • 1 balení kysané smetany
  • 150g slaniny či šunky (dietnější varianta)
  • Drcený kmín
  • Sůl a pepř
  • Sladká paprika

Postup přípravy:

V hrnci osmahneme šunku či vyškvaříme slaninu na cibulce a přidáme brambory pokrájené na menší kostičky.

Poté přidáme zelí, chvíli restujeme a poté dochutíme solí, pepřem a ostatním kořením.

Do hrnce přilijeme postupně vodu a vaříme, dokud nejsou brambory a zelí měkké.

Polévku občas promícháme a až jsou brambory se zelím uvařené, dochutíme smetanou dle chuti.

Zdravé recepty z čerstvého zelí
4 (80%) 2 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.