reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

Jaký druh zeleniny je pro hubnutí nejlepší?

To, že zelenina patří mezi nejzdravější potraviny, které můžeme do jídelníčku zařadit, ví jistě každý. Stejně tak jako to, že zvýšená konzumace zeleniny nám může dopomoci k vysněné postavě.

Zelenina by měla být nedílnou součástí našeho jídelníčku nejenom při hubnutí, má totiž na naše tělo doslova zázračné účinky.

Díky dostatečné konzumaci zeleniny dostaneme do těla mnoho nutričně významných látek, jež mají pozitivní účinky na veškeré fyziologické a metabolické pochody, odehrávající se v našem organismu den co den.

Pro zdravá střeva je tu vláknina

Zelenina všeobecně je kromě vitamínů a minerálů bohatá i na vlákninu, které má při hubnutí doslova zásadní roli.

Denně bychom měli přijmout něco kolem 30g vlákniny, což bez dostatečné konzumace zeleniny zkrátka nepůjde.

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž oba tyto druhy jsou nám při hubnutí velmi nápomocné.

Dostatečný příjem vlákniny je důležitý pro udržení správného zažívání, můžeme ji dokonce brát i jako preventivní opatření před vznikem některých nepříjemných střevních onemocnění.

Vláknina se díky nízkému glykemickému indexu také může pyšnit vysoce sytícími schopnostmi, proto vás její zařazení do jídelníčku ochrání před nechtěnými návaly hladu a po jídle se budete cítit mnohem sytější.

Díky nulové energetické hodnotě pro naše tělo je vláknina nezbytnou součástí všech redukčních jídelníčků, kromě dostatečné konzumace ovoce a zeleniny ji můžete najít například v otrubách či celozrnných výrobcích.

Vláknina na sebe také váže některé toxické látky a pomáhá je vylučovat z těla ven, čímž má pozitivní účinek i na naši celkovou obranyschopnost.

Mimo jiné nám také každodenní příjem vlákniny pomůže snížit hladinu krevního cukru a cholesterolu, což je perfektní prevencí před vznikem kardiovaskulárních a jiných civilizačních onemocnění.

Jaké druhy zeleniny zařadit při hubnutí?

Co se týče konzumace zeleniny tak by se dalo jednoduše říci, že není druh, který by byl při hubnutí vyloženě nevhodný. Jen je třeba si dát pozor na zeleninu s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou třeba brambory či mrkev.

Tyto druhy zeleniny konzumujte spíše v první půlce dne, polysacharidy obsažené v této zelenině vám zajistí dostatečný přísun energie po celý zbytek dne. Brambory konzumujte při redukční dietě nejlépe vařené, na bramborovou kaši či hranolky raději zapomeňte.

Velký objem, málo kalorií

Pro redukci hmotnosti se skvěle hodí druhy zeleniny, které obsahují vysoké procento vody a nízké množství sacharidů.

Skvělým zástupcem je například všemi moc dobře známá okurka, která je na obsah energie opravdu velmi chudá, přesto si na ní velmi pochutnáte.

Vhodná jsou i klasická rajčata, která jsou kromě vody bohatá i na karotenoidy, prekurzory vitaminu A a lykopen, což je jeden z největších antioxidantů vůbec. Při lehkém tepelném záhřevu rajčat zvýšíte jejich nutriční hodnotu, proto se vůbec nebojte zpracovat je například jako polévku.

Okořeňte si život

Neměli bychom zapomenout ani na papriky, které jsou významným zdrojem vitamínů C a E, a také mnoha minerálních látek jako je draslík, vápník, hořčík či zinek. Papriky, zejména ty pálivé, jsou také zdrojem kapsaicinu, což je látka, která má pozitivní vliv na naše zažívání a podporuje zrychlení metabolismu, což je zejména při hubnutí velmi žádoucí.

Při hubnutí je také vhodné zařadit do jídelníčku co nejvíce salátů, mají vysokou sytící schopnost a nízkou energetickou hodnotu. Navíc jsou bohaté na vitamin K a kyselinu listovou, jejíž příjem by si měly hlídat zejména těhotné ženy.

Při přípravě salátů si však dejte pozor na kalorické zálivky, raději si salát dochuťte kapkou citrónu, olivového oleje či lžící kvalitní hořčice.

Zapomenout bychom neměli ani na brukvovitou zeleninu jako je brokolice, brukev, hlávkové zelí a ředkvička. Tato zelenina má obrovský obsah minerálních látek jako například vápník, draslík, hořčík a u nás velmi málo dostupný selen stejně jako vysoké procento vitamínu C a E, které jsou významnými antioxidanty a chrání nás před tvorbou volných radikálů v organismu.

Podobné vlastnosti má i oblíbený špenát, který obsahuje také vysoké množství karotenoidů, jež mají blahodárné účinky na naše zdraví.

Zelenina nemusí být jenom syrová

Doporučený příjem zeleniny denně je až 5 porcí, což váhově odpovídá asi 500 gramům. Pokud se naučíte zařazovat zeleninu ke každému dennímu jídlu, jistě se tohoto doporučeného množství časem dopracujete.

Pokud jste doposud nebyli na vyšší příjem zeleniny zvyklí, možná budete mít ze začátku problém s trávením vysokého množství této potravy. Zeleninu tedy do jídelníčku zařazujte raději postupně, časem si jistě najdete své oblíbené druhy, na které v budoucnu již nedáte dopustit.

Jestli vám příjem syrové zeleniny přesto dělá problém, zkuste si zeleninu tepelně upravit. Nejlepším způsobem bude vaření v páře či konvektomatu, tímto způsobem si zelenina zachová nejvíce prospěšných látek a to i pokud byla původně zmražená.

Je jedno v jaké formě zeleninu do jídelníčku zařadíte, ale obecně platí pravidlo, že čím více ji dokážete denně zkonzumovat, tím lépe.

Pořádná porce zeleniny ke každému jídlu vám zaručí daleko lepší sytivost pokrmu, přičemž hlavního jídla můžete při hubnutí zkonzumovat o něco méně. Uvidíte, že se díky zelenině nebudete trápit hlady a výsledky se brzy dostaví!

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama