Bezhladoveni.cz

Kysané zelí jako elixír zdraví

Střežíte-li si své zdraví jako oko v hlavě a na zdravý životní styl už nedáte dopustit? Měli byste vědět o neuvěřitelných vlastnostech této velmi známé zeleniny.

reklama

Již naši dávní předkové znali blahodárné účinky této byliny, proto bylo už dříve zelí označované za lék chudých.

Zelí máme na trhu více druhů, v našich krajích je nejhojnější hlávkové zelí, které můžeme najít v bílé a červené odrůdě, dále pak zelí čínské a pekingské.

Pokud se zelí nakrájí na drobné části a nechá se zkvasit bakteriemi mléčného kvašení, můžeme si všimnout charakteristické chuti a vůně.

Důvodem je kyselina mléčná, které vznikla právě kvašením přítomných cukrů. Kysané zelí je darem našeho kraje, a proto je tradiční součástí oblíbeného českého pokrmu vepřo-knedlo-zelo.

Dnes se zelí při přípravě pokrmů nevyužívá tak hojně jak tomu bylo v minulosti u našich babiček, proto bychom si měli uvědomit pár základních faktů a pokusit se tento fakt zvrátit.

Hodnotný proces kvašení

Zelí je doporučováno jíst buď syrové, nebo ještě lépe, v kysané podobě.

Kysané zelí má totiž na rozdíl od čerstvého až dvakrát větší biologickou a nutriční hodnotu a proto i daleko intenzivnější účinky na naše zdraví.

Díky procesu kvašení se pozitivní vlastnosti tohoto zázraku stupňují, měli bychom tedy rozhodně přemýšlet o jeho opětovném zařazení do našich jídelníčků.

V čem spočívá jeho prospěšnost?

Zelí je zelenina, která je především bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky.

Mezi nejdůležitějšími zástupci bychom měli jmenovat vitamín C. Jeho hladina je procesem kvašení mnohonásobně zvýšena a je nezbytný pro posilování imunity a detoxikaci organismu. Proto bychom měli kysané zelí zařadit do svých jídelníčků hlavně v podzimním a zimním období.

Zelí dále obsahuje vitamíny skupiny B jako je betakaroten, vitamín B12, který příznivě ovlivňuje naši psychiku a pomáhá nám v boji proti stresu, niacin podporující metabolismus.

Dále obsahuje inositol, který se podílí na látkové přeměně cholesterolu a lipidů a také pomáhá posilovat svalovou a mozkovou činnost.

Dalším významným zástupcem z řad vitamínů je vitamín E a provitamin A, které hrají v našem těle nezbytnou roli antioxidantů, bojujících proti všudypřítomnému oxidačnímu stresu.

Zelí je také významným zdrojem vzácného vitamínu K, který pomáhá například v hojení ran.

Minerální bomba

Zelí obsahuje i neméně důležité minerální látky jako je draslík, železo hodnotné pro krvetvorbu, vápník na obnovu kostí, či zinek a selen, posilující kvalitu pleti, vlasů a nehtů.

Dále v něm můžeme najít i kyselinu listovou, která je velmi potřebná zejména pro těhotné a kojící ženy, nebo značné množství vlákniny.

Ta pomáhá vylučování škodlivých látek z našeho organismu a podporující hubnutí.

Podporuje trávení

Procesem mléčného kvašení vzniká v zelí také množství mikroorganismů podporujících činnost „dobrých“ bakterií. Zlepšuje se tak naše zažívání a celkové vstřebávání důležitých živin.

Mnoho lidí také doporučuje pití čerstvé zelné šťávy, která je zásaditá a napomáhá tak hojení žaludečních či dvanácterníkových vředů.

Prevence je důležitá

Zelí se v dnešní době vydává také za nejlepší prevenci proti různým druhům rakovinového bujení.

Mohou za to kromě vysokých antioxidačních účinků látky zvané isothiokyanáty, které působí proti vzniku karcinogenů a umožňují jejich daleko rychlejší vylučování z buněk.

Jedná se zejména o předcházení rakoviny prsu, prostaty, močového měchýře či jater a u nás nejzávažnějšího druhu – rakoviny tlustého střeva.

Červené a bílé zelí navíc obsahuje látky zvané anthocyaniny, které patří mezi fytonutrienty a u nichž jsou rovněž známy užitečné ochranné vlastnosti.

Vyhněte se tepelné úpravě

Nezapomínejte ovšem, že jakýmkoli tepelným procesem se významné látky ze zelí vylučují a to až o polovinu.

Nejvhodnější je tedy zařadit zelí jako součást salátů, nebo syrových příloh. Ty z nás, kteří navíc hubneme, potěší zajisté i nízká energetická hodnota a mírné projímavé účinky.

Nejlepší volbou bude samozřejmě vypěstovat si zelí doma, ale nezoufejte – dnes už i v obchodech narazíte na zelí dobré kvality a výborné chuti.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Nenechte si ujít

reklama
reklama