Střežíte-li si své zdraví jako oko v hlavě a na zdravý životní styl už nedáte dopustit? Měli byste vědět o neuvěřitelných vlastnostech této velmi známé zeleniny.
Již naši dávní předkové znali blahodárné účinky této byliny, proto bylo už dříve zelí označované za lék chudých.
Zelí máme na trhu více druhů, v našich krajích je nejhojnější hlávkové zelí, které můžeme najít v bílé a červené odrůdě, dále pak zelí čínské a pekingské.
Pokud se zelí nakrájí na drobné části a nechá se zkvasit bakteriemi mléčného kvašení, můžeme si všimnout charakteristické chuti a vůně.
Důvodem je kyselina mléčná, které vznikla právě kvašením přítomných cukrů. Kysané zelí je darem našeho kraje, a proto je tradiční součástí oblíbeného českého pokrmu vepřo-knedlo-zelo.
Dnes se zelí při přípravě pokrmů nevyužívá tak hojně jak tomu bylo v minulosti u našich babiček, proto bychom si měli uvědomit pár základních faktů a pokusit se tento fakt zvrátit.
Obsah článku:
Hodnotný proces kvašení
Zelí je doporučováno jíst buď syrové, nebo ještě lépe, v kysané podobě.
Kysané zelí má totiž na rozdíl od čerstvého až dvakrát větší biologickou a nutriční hodnotu a proto i daleko intenzivnější účinky na naše zdraví.
Díky procesu kvašení se pozitivní vlastnosti tohoto zázraku stupňují, měli bychom tedy rozhodně přemýšlet o jeho opětovném zařazení do našich jídelníčků.
V čem spočívá jeho prospěšnost?
Zelí je zelenina, která je především bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky.
Mezi nejdůležitějšími zástupci bychom měli jmenovat vitamín C. Jeho hladina je procesem kvašení mnohonásobně zvýšena a je nezbytný pro posilování imunity a detoxikaci organismu. Proto bychom měli kysané zelí zařadit do svých jídelníčků hlavně v podzimním a zimním období.
Zelí dále obsahuje vitamíny skupiny B jako je betakaroten, vitamín B12, který příznivě ovlivňuje naši psychiku a pomáhá nám v boji proti stresu, niacin podporující metabolismus.
Dále obsahuje inositol, který se podílí na látkové přeměně cholesterolu a lipidů a také pomáhá posilovat svalovou a mozkovou činnost.
Dalším významným zástupcem z řad vitamínů je vitamín E a provitamin A, které hrají v našem těle nezbytnou roli antioxidantů, bojujících proti všudypřítomnému oxidačnímu stresu.
Zelí je také významným zdrojem vzácného vitamínu K, který pomáhá například v hojení ran.
Minerální bomba
Zelí obsahuje i neméně důležité minerální látky jako je draslík, železo hodnotné pro krvetvorbu, vápník na obnovu kostí, či zinek a selen, posilující kvalitu pleti, vlasů a nehtů.
Dále v něm můžeme najít i kyselinu listovou, která je velmi potřebná zejména pro těhotné a kojící ženy, nebo značné množství vlákniny.
Ta pomáhá vylučování škodlivých látek z našeho organismu a podporující hubnutí.
Podporuje trávení
Procesem mléčného kvašení vzniká v zelí také množství mikroorganismů podporujících činnost „dobrých“ bakterií. Zlepšuje se tak naše zažívání a celkové vstřebávání důležitých živin.
Mnoho lidí také doporučuje pití čerstvé zelné šťávy, která je zásaditá a napomáhá tak hojení žaludečních či dvanácterníkových vředů.
Prevence je důležitá
Zelí se v dnešní době vydává také za nejlepší prevenci proti různým druhům rakovinového bujení.
Mohou za to kromě vysokých antioxidačních účinků látky zvané isothiokyanáty, které působí proti vzniku karcinogenů a umožňují jejich daleko rychlejší vylučování z buněk.
Jedná se zejména o předcházení rakoviny prsu, prostaty, močového měchýře či jater a u nás nejzávažnějšího druhu – rakoviny tlustého střeva.
Červené a bílé zelí navíc obsahuje látky zvané anthocyaniny, které patří mezi fytonutrienty a u nichž jsou rovněž známy užitečné ochranné vlastnosti.
Vyhněte se tepelné úpravě
Nezapomínejte ovšem, že jakýmkoli tepelným procesem se významné látky ze zelí vylučují a to až o polovinu.
Nejvhodnější je tedy zařadit zelí jako součást salátů, nebo syrových příloh. Ty z nás, kteří navíc hubneme, potěší zajisté i nízká energetická hodnota a mírné projímavé účinky.
Nejlepší volbou bude samozřejmě vypěstovat si zelí doma, ale nezoufejte – dnes už i v obchodech narazíte na zelí dobré kvality a výborné chuti.