Kam to jde, „vrazte“ semínka. Do pečiva, salátů, polévek i pomazánek. Dodají vám energii ze zdravých tuků, spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Chraňte se před nemocemi!
Lněná semínka
Obsahují:
- Omega-3 mastné kyseliny
- Vláknina
- Antioxidanty
- Fytoestrogeny a fenoly
- Vitaminy B1, B3 a B6
- Hořčík, vápník, zinek a železo
Léčebné účinky lněných semínek
Mají antioxidační účinky, působí jako prevence srdečních onemocnění, obezity, zánětů a nádorů. Doporučují se při cukrovce, menopauze, artritidě a ekzémech. Regenerují střevní sliznici, působí blahodárně při pálení žáhy, tlaku v břiše, křečích, nevolnostech a nechutenství. Doporučují se i při vředových onemocněních žaludku a dvanácterníku, zánětech žaludku a střev. Zbavují akutní i chronické zácpy – musíte je však pořádně zapít čistou vodou.
TIP: Před užíváním lněná semínka rozdrťte nebo pomelte. Jen tak vaše tělo vstřebá všechny cenné látky.
Hodí se do:
- Kaše
- Smoothie
- Jogurtu
- Slaného i sladkého domácího pečiva
- Salátu
- Těstovin
- Rizota
- Pomazánek
- Polévek
Slunečnicová semínka
Obsahují:
- Polynenasycené mastné kyseliny
- Vitaminy A, D, E, K, thiamin, niacin a riboflavin
- Hořčík, vápník, zinek a železo
- Antioxidanty
- Vláknina
Přínosy pro zdraví
Slunečnicová semínka posilují imunitní systém. Zmírňují pocit hladu, pomáhají při hubnutí a působí jako účinná prevence osteoporózy. Zlepšují kvalitu pokožky, nehtů i vlasů. Pomáhají v boji s migrénou, vysokým krevním tlakem a únavou. Navíc optimalizují hladinu cholesterolu v krvi, navozují klidný spánek, zmírňují negativní dopady stresu a zabraňují rozvoji arteriosklerózy.
Jak je jíst:
- V salátu
- Jako součást kaše
- Ozdoba slaných i sladkých jídel
- V domácím pečivu
Konopná semínka
Obsahují:
- Omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
- Vláknina
- Draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník a železo
- Vitaminy B, C, D a E
- Antioxidanty
- Vysoké procento bílkovin
- Esenciální aminokyseliny
Mají skvělé účinky
Konopná semínka pozitivně ovlivňují imunitní systém a hladinu cholesterolu v krvi. Mají zklidňující účinky, působí blahodárně na nervový systém, snižují krevní tlak, pomáhají bojovat se záněty, migrénami a depresemi. Působí jako prevence před vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a udržují hormonální rovnováhu. Pozitivní vliv mají také na pokožku, nehty a vlasy. Vysoký podíl bílkovin v konopných semínkách podporuje růst svalové hmoty. Doporučují se při hubnutí, protože podporují pocit sytosti a pomáhají odbourávat přebytečný tuk.
Přidejte je do:
- Kaše
- Polévky
- Pomazánky
- Salátu
- Smoothie
- Těstovin
- Pečiva
Sezam
Obsahuje:
- Vláknina
- Nenasycené mastné kyseliny
- Vitamin B1, B2, B3 a E
- Draslík, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo
Účinky sezamu na organismus
Konzumace sezamu zlepšuje obranyschopnost organismu a látkovou výměnu, snižuje krevní tlak, pomáhá bojovat s chudokrevností a prospívá srdci i cévám. Protože zmírňuje pocení a pocity návalů, doporučuje se ženám v období menopauzy.
Hodí se i pro děti a sportovce. Zlepšuje regeneraci svalů po sportovních výkonech a urychluje rekonvalescenci po prodělané nemoci. Sezam je perfektní také pro pěkný vzhled nehtů, vlasů a pokožky. Má blahodárné účinky na nervový systém, působí proti depresím a zlepšují odolnost vůči stresu. Díky množství vlákniny zlepšuje sezam trávení a odstraňuje zácpu.
Kam s ním:
- Masové a zeleninové směsi
- Pečivo
- Kaše
- Saláty
- Moučníky
Dýňová semínka
Obsahují:
- Nenasycené mastné kyseliny
- Vitamin A, B, D, E
- Draslík, hořčík, fosfor, vápník, měď, mangan, zinek a železo
- Fytosteroly
Vliv na lidské tělo
Dýňová jadérka normalizují látkovou výměnu, snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi a krevního tlaku, povzbuzují krevní oběh a jsou vhodná jako prevence infarktu i mrtvice. Působí blahodárně při zánětlivých onemocněních, chorobách žaludku, střev a virózách. Mají pozitivní vliv na činnost ledvin, močových cest, srdce, trávicího traktu a nervového systému. Účinné látky zabraňují degenerativním procesům, posilují kosti a zpevňují nehty. Při pravidelné konzumaci bojují proti chronické únavě.
Vychutnejte si je v:
- Salátu
- Těstovinách a rýži
- Kaši
- Pečivu
- Polévce
TIP: Vyzkoušejte také panenský dýňový olej z prvního lisování za studena. S typickou oříškovou chutí se hodí do sladkých i slaných jídel.
Chia semínka
Obsahují:
- Vitamin A, C, E a vitaminy skupiny B
- Fosfor, hořčík, vápník a zinek
- Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
- Antioxidanty
Skvělé účinky chia semínek
Vážou na sebe vodu a tím dobře hydratují. Proto jsou oblíbenou potravinou vytrvalostních sportovců. Chia detoxikují, regulují hladinu cukru v krvi, posilují obranyschopnost a podporují trávení. Zbavíte se díky nim zácpy, ochráníte své srdce i cévy a zpomalíte proces stárnutí. Chia jsou skvělá jako prevence osteoporózy, vysokého krevního tlaku, rakoviny, infarktu, obezity, zácpy a zánětlivých onemocnění.
TIP: Chia semínka se skvěle hodí k zahuštění omáčky, polévky nebo těsta.
Jak chia jíst? Dopřejte si je v:
- Kaši
- Smoothie
- Pudinku
- Dezertech
- Pečivu
- Salátu
Přejeme dobrou chuť!