Salát s quinoou, špenátem a dýní

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Ochutnejte tento zdravý podzimní salát s pečenou dýní a čerstvým špenátem!

Množství4 porce

Ingredience

Na salát
 ½ menší dýně Hokkaido
 250 g cherry rajčátek
 250 g žampionů
 1 kořen petržele
 hrst čerstvého špenátu
 hrst čerstvého polníčku
Na zálivku
 2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
reklama
popis

Kuchařka: Jak jíme zdravě v létě

  • 103 letních sezónních receptů z běžně dostupných surovin
  • Srozumitelné návody, jak si sestavit vyvážený talíř
  • Tipy a doporučení vytvořené spolu s odbornicí na výživu
  • Inspirace na zdravá jídla s kalorickou hodnotou 400–550 kcal
  • Recepty pro letní grilování i pesta z čerstvých bylinek
  • Zdravé variace domácích nanuků či sladkých snídaní
  • Objednejte si kuchařku dnes, zadejte při objednávce kód "EHUB13" a získáte od nás navíc 13 % slevu
Zobrazit ukázku plnou skvělých receptů

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

2

Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.

3

Cherry rajčátka a žampiony nakrájejte na půlky.

4

Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.

5

Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.

6

Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.

7

Mezitím uvařte quinou v osolené vodě podle návodu.

8

Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou.

9

Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.

10

Špenát i polníček důkladně operte.

11

Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.

12

Zálivku smíchejte vidličkou se špenátem a polníčkem.

Typ jídlaZpůsob přípravy,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na salát
 ½ menší dýně Hokkaido
 250 g cherry rajčátek
 250 g žampionů
 1 kořen petržele
 hrst čerstvého špenátu
 hrst čerstvého polníčku
Na zálivku
 2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

2

Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.

3

Cherry rajčátka a žampiony nakrájejte na půlky.

4

Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.

5

Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.

6

Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.

7

Mezitím uvařte quinou v osolené vodě podle návodu.

8

Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou.

9

Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.

10

Špenát i polníček důkladně operte.

11

Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.

12

Zálivku smíchejte vidličkou se špenátem a polníčkem.

Salát s quinoou, špenátem a dýní
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.

Nenechte si ujít