Vitamin K: Proč je důležitý pro zdraví a hlavní zdroje

Další nenahraditelnou živinou, bez níž lidský organismus nemůže fungovat, je vitamin K. Nemluví se o něm tak často jako o céčku nebo déčku, v těle přitom zastává mnoho důležitých funkcí. Nejčastěji se o vitaminu K píše v souvislosti se srážlivostí krve.

Co je vitamin K a proč je důležitý

Hlavní role vitaminu K se týká srážlivosti krve, vstřebávání vápníku a normální funkce jater. Jeho přítomnost je nezbytná pro hojení ran, kdy reguluje nadměrné krvácení (např. z nosu, při úrazu či menstruace). 

Méně už se ví, že je nezbytný pro zdravý vývoj kostí, že chrání ledviny a také cévy, kdy brání ukládání škodlivého LDL cholesterolu.

Vitamin K je rozpustný v tucích a tvoří jej dva, respektive tři vitaminy:

  1. První představuje přírodní forma fytomenadion ( K1), nachází se v potravinách a je důležitý pro správné srážení krve (hemokoagulace), 
  2. Druhou formou je menachinon neboli K2, který vyrábí střevní mikroflóra a ovlivňuje mineralizaci kostí (zabudování vápníku do kostí) a metabolismus,
  3. Třetí forma menadion je synteticky vyráběný vitamin K, který byl dříve používán jako doplněk stravy za účelem doplnění vitaminu K, je však toxický, a proto je v některých zemích včetně ČR zakázán.

Vitamin K1 se vyskytuje v potravinách rostlinného původu, kde je součástí buněk důležitých pro fotosyntézu, a tudíž jej obsahují nejvíce zelené části rostlin. Potraviny živočišného původu obsahují obě přírodní formy.

Za normálních okolností si zdravý organismus vyrábí až 80 % vitaminu K prostřednictvím střevních bakterií a zbývajících 20 % přijme z potravin. V případě nutnosti lze užívat doplňky stravy obsahující vitamin K.

Pozitivní účinky vitaminu K:

  • reguluje nadměrné krvácení (protikrvácivý efekt),
  • napomáhá správnému vstřebání vápníku,
  • snižuje riziko vzniku osteoporózy: podílí se na vývoji kostí a funguje jako prevence řídnutí kostí,
  • podporuje normální funkce jater,
  • udržuje zdravé cévy tím, že brání nadměrnému ukládání LDL cholesterolu,
  • snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, tlustého střeva, žaludku a úst.

Doporučená denní dávka vitaminu K

Výši denní doporučené dávky vitaminu K ovlivňuje pohlaví a také věk. Nejvyšší potřebu mají muži a to až 120 mcg denně.

Pohlaví a věk DDD
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců 2,0 mcg
Kojenci 7 až 12 měsíců 2,5 mcg
Děti 1 až 3 roky 30 mcg
Děti 4 až 8 let 55 mcg
Děti 9 až 13 let 60 mcg
Dospívající 14 až 18 let 75 mcg
Ženy od 19 let 90 mcg
Muži od 19 let 120 mcg
Těhotné a kojící ženy 75 až 90 mcg

Jak ovlivní zdraví nedostatek vitaminu K

Vzhledem k tomu, že vitamin K obsahuje velké a rozmanité množství potravin rostlinného i živočišného původu, bývá jeho nedostatek spíše vzácným jevem. Pokud se tak stane, bývá nejčastější příčinou zdravotní problém spojený se špatným vstřebáváním tuku, chorobami jater a žlučových cest.

Skupiny osob, u nichž hrozí riziko nedostatku vitaminu K:

  • novorozenci,
  • osoby trpící některou z poruch trávicího systému (cystická fibróza, celiakie, ulcerózní kolitida a syndrom krátkého střeva) negativně ovlivňující množství vitaminu K v těle,
  • osoby po bariatrické operaci (operační léčba obezity).

Hlavní projevy nedostatku vitaminu K

  • častější tvorba modřin,
  • zvýšená krvácivost,
  • poruchy krevní srážlivosti,
  • zhoršené hojení ran
  • oslabení kostí,
  • vyšší riziko vzniku osteoporotické zlomeniny.,
  • až osteoporóza.

Hrozba předávkováním vitaminem K

Mnohem běžnější je nadměrný příjem, který vyvolává rozpad a předčasný zánik červených krvinek (tzv. hemolýza) a chudokrevnost neboli anémii. Nejčastější příčinou nadbytku je nevhodné užívání doplňků stravy či léků na podporu srážlivosti.

Vážný zdravotní problém může vyvolat kombinace stravy bohaté na vitamin K a užívání léků proti srážlivosti krve. Jedná se o skupinu léků antikoagulancia, nejčastěji se užívá warfarin. Při užívání těchto léků je zásadní vyrovnaný příjem vitaminu K. Veškeré stravovací změny je doporučeno konzultovat s lékařem.

Hlavní zdroje vitaminu K

Nejvýznamnějšími zdroji vitaminu K jsou téměř všechny zelené druhy zeleniny, ovoce a dalších plodin (zejména listová zelenina), dále luštěniny (sója a výrobky z ní), zelený čaj, rostlinné oleje. 

Zelená barva však není podmínkou, “káčko” obsahují také borůvky, fíky a některé potraviny živočišného původu, u nichž zelený odstín nevěstí nic dobrého 😉

Nejlepší zdroje vitaminu K v potravinách:

  • avokádo, 
  • kiwi,
  • borůvky,
  • fíky,
  • brokolice, 
  • růžičková kapusta, 
  • zelí, 
  • pažitka, 
  • koriandr, 
  • slupky okurek (avšak nikoliv loupané okurky), 
  • čekanka,
  • hlávkový salát, 
  • mátové listy, 
  • nať hořčice, 
  • petržel, 
  • hrášek, 
  • červené mořské řasy, 
  • špenát, 
  • jarní cibulka, 
  • tuřín,
  • řeřicha,
  • brambory,
  • mrkev,
  • rajčata,
  • řepkový olej, 
  • olivový olej,
  • sójové boby,
  • sójový olej,
  • pistácie,
  • maso a vnitřnosti (játra),
  • vaječný žloutek,
  • mléčné výrobky a sýry. 

TOP 10 potravin s obsahem vitaminu K:

Potravina Porce Množství vitaminu K/DDD
Kapusta 30 g 444 mcg/100 %
Sýr ze sojových bobů 60 g 500 mcg/100 %
Jarní cibulka 30 g 103 mcg/100 %
Růžičková kapusta 15 g 78 mcg/98 %
Zelí ½ šálku 82 mcg/100 %
Brokolice 20 g 46 mcg/58 %
Mléčné výrobky 100 g 100 mcg/100 %
Okurka 1 ks středně velká 49 mcg/61 %
Cuketa 1 ks středně velká 49 mcg/61 %
Fazolové lusky 30 g 15 mcq/17 %
kapusta
Jedním z nejlepších zdrojů vitaminu K je kapusta.

Tipy na recepty s vitaminem K

Závěrečné shrnutí: Nepodceňujte příjem vitaminu K

  • Ovlivňuje srážlivost krve, zdraví jater i vstřebávání vápníku.
  • Tělo ho částečně musí přijímat potravou. 
  • K nejlepším zdrojům patří zelená zelenina a ovoce.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.