BezHladovění.cz

Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Braňte se zdravou stravou

Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Braňte se zdravou stravou

Choroby srdce a cév zůstávají hlavní příčinou úmrtí dospělých v moderním světě. Tým lékařů z Harvardovy univerzity prozkoumal potraviny, které pomáhají s úpravou životního stylu závažným problémům předejít.

reklama

Co prozradilo 147 studií o dietě na podporu srdce

V rámci kompilační studie sesbírali odborníci celkem 147 metabolických a epidemiologických studií zabývajících se vlivem klíčových složek potravy na zdraví srdce. Konkrétně šlo o tuky, cholesterol, omega-3 mastné kyseliny, sacharidy, vlákninu nebo kyselinu listovou. Zabývali se také vlivem glykemického indexu potravin.

Cholesterol – rozcestník

Základní informace

Diagnostika

Ukázkové jídelníčky

Kde hledat pomoc

Tlačítko
66 potravin, které nesmí chybět v jídelníčku pro snížení cholesteroluChci seznam

3 funkční strategie v boji proti ischemické chorobě srdeční

Ze zkoumaných studií vyplynuly 3 strategie, které se zatím jeví jako funkční v boji se srdečně-cévními chorobami:

  1. Upřednostnit nenasycené tuky před nasycenými a trans-tuky. Zjednodušeně řečeno: Ubrat živočišných tuků a průmyslově zpracovaných potravin a přidat přírodní zdroje z oříšků, rostlinných olejů nebo ryb.
  2. Zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin z ryb nebo rostlinných zdrojů.
  3. Jíst stravu s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, ořechů a celozrnných výrobků. Naopak se vyhnout klasickému pečivu s obsahem vysoce zpracovaných obilovin.

Mnoho otázek však zůstává nezodpovězených. Například sami lékaři připouštějí, že žádný z těchto kroků sám o sobě nesníží hladinu cholesterolu v krvi, což bývá jedna z nejčastějších příčin srdečně-cévních problémů.

Nejasnosti dál panují i ohledně optimálního příjmu jednotlivých druhů zdravých tuků – například poměru mezi mononenasycenými a polynenasycenými tuky nebo optimální rovnováhy mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravé tuky v potravinách: Tabulka 40+ nejlepších zdrojů

Otazníky se vznášejí i nad vlivem jednotlivých fytochemikálií a antioxidantů obsažených ve stravě.

Jen strava nestačí

Podle odborníků – včetně MUDr. Mojžíšové:

„Souvisí až 80 % současných nemocí se stravou.“

Na druhou stravu není zdravý jídelníček všespásný. Pro prevenci srdečně cévních chorob je důležité také:

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ideální váha podle výšky a věku. Jak na tom jste?

Sacharidy vhodné při boji proti srdečním chorobám

Obecná dietní opatření zdůrazňují co nejvyšší příjem komplexních sacharidů a vyhýbání se jednoduchým, tzv. rychlým cukrům.

Problematický škrob

S komplexními sacharidy je to však složitější. Některá jídla – třeba pečené brambory nebo světlý chléb – sice obsahují komplexní sacharidy, ale v těle se rychle štěpí na glukózu a fruktózu. Zatěžují  tak zbytečně vysokou glykemickou a inzulinovou zátěží.

Naopak vhodnější jsou potraviny s nižším glykemickým indexem. Například:

  • Ječmen, žito, oves
  • Celozrnné těstoviny

Několik studií věnovaných dietě s nízkým glykemickým indexem potvrdilo snazší kontrolu krevních cukrů a cholesterolu v krvi. Jde však zatím jen o dílčí výsledky. Musí je potvrdit komplexnější výzkumy.

Glykemický index sacharidů není to hlavní

Dílčí studie potvrzují souvislost mezi konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem – tedy jídel, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi – a rizikem ischemické choroby srdeční. Riziko roste především u žen s nadváhou a obezitou. Glykemický index by však rozhodně neměl být jediným rozhodujícím faktorem pro skladbu jídelníčku.

Roli hraje také:

  • Množství konzumované potraviny a procentuální obsah sacharidů
  • Množství vlákniny a dalších živin

Zjednodušeně řečeno: Přiměřené množství pečených škrobnatých brambor jednou za týden, žádný výrazný problém neznamená. Zvlášť když k jídlu přidáte i hodnotné bílkoviny a čerstvou zeleninu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Glykemický index a hubnutí: Využijte sacharidy ve svůj prospěch

Čím škodí bílé pečivo

Výrobky z rafinovaných zrn obsahují sice dost škrobu potřebného k trávení, ale také nižší množství vlákniny, esenciálních mastných kyseliny a fotochemikálií. To se výrobci někdy snaží „zachránit“ umělým přidáním vitaminů a minerálů. Nejde však o přirozený zdroj. Stravitelnost je proto diskutabilní.

Naopak celozrnné výrobky z co nejméně zpracovaných obilovin mají více vlákniny i přirozených stopových prvků. Například studie u žen v menopauze potvrdila snížení rizik spojených s ischemickou chorobou srdeční díky celozrnným produktům.

Omega-3 mastné kyseliny

Více než 15 různých studií potvrdilo pozitivní vliv konzumace ryb a obecně omega-3 mastných kyselin v prevenci předčasného úmrtí z důvodu selhání srdce. Omega-3 pomáhají hned v několika směrech:

  • Prevence srdeční arytmie
  • Snížení hladiny triglyceridů v séru
  • Snížení rizika vzniku trombů neboli sraženin v cévách
  • Zlepšení tzv. endoteliální dysfunkce vznikající vlivem poškození cévních stěn, například při zvýšeném cholesterolu

Doplňky stravy s omega-3 lékaři doporučují i při jiných problémech – revmatických, psychiatrických, trávicích nebo plicních.

Jak dostat omega-3 do jídelníčku?

omega-3 v jídelníčku
  • Jezte týdně aspoň jednu porci ryb. Pokud vám ryby nechutnají, kupte si rybí olej v kapslích.
  • Vyzkoušejte lněný nebo řepkový olej.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Omega-3 mastné kyseliny: S čím pomáhají a kde je jich nejvíc?

Výhody středomořské diety

Ryby a mořské plody hrají klíčovou roli i v tzv. středomořské dietě. Zelenina, luštěniny a obiloviny tvoří vždy velkou část talíře. Podle několika odborných studií snižuje středomořská dieta riziko ischemické choroby srdeční i některých druhů rakoviny, zejména u starších osob.

Lidé žijící ve Středomoří téměř nekonzumují škodlivé nasycené tuky z nekvalitních mas, uzenin a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Právě to vědci označují za jeden z hlavních důvodů nižší úmrtnosti na srdečně-cévní choroby v těchto přímořských lokalitách.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jídelníček podle středomořské diety: Vítěze výživových trendů 2020

Folát neboli kyselina listová

Některé studie naznačují roli kyseliny listové neboli vitaminu B9 v prevenci ischemické choroby srdeční. Spekuluje se také o vlivu vitaminů B6 a B12 na zdraví cév a prevenci aterosklerózy. Proto se vyplatí hlídat si příjem vitaminů celého B komplexu.

Největší obsah kyseliny listové a dalších vitaminů B mají například:

  • Kvasnice
  • Tmavá listová zelenina
  • Špenát, brokolice, květák
  • Avokádo
  • Luštěniny
  • Ořechy
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Kyselina listová v potravinách má super účinky na imunitu i psychiku

Další důležité potraviny pro zdraví srdce

Ořechy

Přestože ořechy obsahují hodně tuků i kalorií, dílčí studie potvrzují jejich pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Obsahují totiž hlavně mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol v krvi.

Ovoce a zelenina

Také konzumace ovoce a zeleniny snižuje riziko ischemické choroby srdeční. Jako nejprospěšnější se zatím jeví:

  • Zelená listová zelenina
  • Ovoce a zelenina bohaté na vitamin C

Odborníci naopak varují před zvýšenou konzumací brambor kvůli vyšší glykemické zátěži. I tady platí staré dobré „všeho s mírou“.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jídelníček pro podporu srdce a cév I.

Závěr: Každé tělo je jiné, poslouchejte to své

V dnešní uspěchané době často zapomínáme vnímat signály svého těla. Přitom s námi denně „mluví“ – problémy jako je zvýšený cholesterol, zadýchávání nebo pálení na hrudi – bývají jen vyústěním déle trvajících problémů se stresem nebo špatným životním stylem. I cesta k návratu bude delší, ale stojí za to. Odměnou vám bude větší radost ze života, více energie a méně zdravotních problémů.

K ruce vám je řada odborníků: Preventivní testy provede váš praktický lékař. S jídlem pomůže výživový poradce, s tréninkem dobrý kouč. Držíme palce 🙂

Popis

Udělejte první krok pro snížení "zlého" cholesterolu ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma od 2000 Kč při nákupu ochranných pomůcek na Mediskont.cz
Doprava zdarma od 2000 Kč při nákupu ochranných pomůcek na Mediskont.cz
Test na COVID, jednorázové rukavice, roušky a respirátory, jednorázové oděvy, obličejové štíty, dezinfekce na ruce, antibakteriální ubrousky, produkty za velkoobchodní ceny.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům