Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Braňte se zdravou stravou

Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Braňte se zdravou stravou

Choroby srdce a cév zůstávají hlavní příčinou úmrtí dospělých v moderním světě. Tým lékařů z Harvardovy univerzity prozkoumal potraviny, které pomáhají s úpravou životního stylu závažným problémům předejít.

Co prozradilo 147 studií o dietě na podporu srdce

V rámci kompilační studie sesbírali odborníci celkem 147 metabolických a epidemiologických studií zabývajících se vlivem klíčových složek potravy na zdraví srdce. Konkrétně šlo o tuky, cholesterol, omega-3 mastné kyseliny, sacharidy, vlákninu nebo kyselinu listovou. Zabývali se také vlivem glykemického indexu potravin.

Cholesterol – rozcestník

Základní informace

Diagnostika

Ukázkové jídelníčky

Kde hledat pomoc

3 funkční strategie v boji proti ischemické chorobě srdeční

Ze zkoumaných studií vyplynuly 3 strategie, které se zatím jeví jako funkční v boji se srdečně-cévními chorobami:

  1. Upřednostnit nenasycené tuky před nasycenými a trans-tuky. Zjednodušeně řečeno: Ubrat živočišných tuků a průmyslově zpracovaných potravin a přidat přírodní zdroje z oříšků, rostlinných olejů nebo ryb.
  2. Zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin z ryb nebo rostlinných zdrojů.
  3. Jíst stravu s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, ořechů a celozrnných výrobků. Naopak se vyhnout klasickému pečivu s obsahem vysoce zpracovaných obilovin.

Mnoho otázek však zůstává nezodpovězených. Například sami lékaři připouštějí, že žádný z těchto kroků sám o sobě nesníží hladinu cholesterolu v krvi, což bývá jedna z nejčastějších příčin srdečně-cévních problémů.

Nejasnosti dál panují i ohledně optimálního příjmu jednotlivých druhů zdravých tuků – například poměru mezi mononenasycenými a polynenasycenými tuky nebo optimální rovnováhy mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravé tuky v potravinách: Tabulka 40+ nejlepších zdrojů

Otazníky se vznášejí i nad vlivem jednotlivých fytochemikálií a antioxidantů obsažených ve stravě.

Jen strava nestačí

Podle odborníků – včetně MUDr. Mojžíšové:

„Souvisí až 80 % současných nemocí se stravou.“

Na druhou stravu není zdravý jídelníček všespásný. Pro prevenci srdečně cévních chorob je důležité také:

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ideální váha podle výšky a věku. Jak na tom jste?

Sacharidy vhodné při boji proti srdečním chorobám

Obecná dietní opatření zdůrazňují co nejvyšší příjem komplexních sacharidů a vyhýbání se jednoduchým, tzv. rychlým cukrům.

Problematický škrob

S komplexními sacharidy je to však složitější. Některá jídla – třeba pečené brambory nebo světlý chléb – sice obsahují komplexní sacharidy, ale v těle se rychle štěpí na glukózu a fruktózu. Zatěžují  tak zbytečně vysokou glykemickou a inzulinovou zátěží.

Naopak vhodnější jsou potraviny s nižším glykemickým indexem. Například:

  • Ječmen, žito, oves
  • Celozrnné těstoviny

Několik studií věnovaných dietě s nízkým glykemickým indexem potvrdilo snazší kontrolu krevních cukrů a cholesterolu v krvi. Jde však zatím jen o dílčí výsledky. Musí je potvrdit komplexnější výzkumy.

Glykemický index sacharidů není to hlavní

Dílčí studie potvrzují souvislost mezi konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem – tedy jídel, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi – a rizikem ischemické choroby srdeční. Riziko roste především u žen s nadváhou a obezitou. Glykemický index by však rozhodně neměl být jediným rozhodujícím faktorem pro skladbu jídelníčku.

Roli hraje také:

  • Množství konzumované potraviny a procentuální obsah sacharidů
  • Množství vlákniny a dalších živin

Zjednodušeně řečeno: Přiměřené množství pečených škrobnatých brambor jednou za týden, žádný výrazný problém neznamená. Zvlášť když k jídlu přidáte i hodnotné bílkoviny a čerstvou zeleninu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Glykemický index a hubnutí: Využijte sacharidy ve svůj prospěch

Čím škodí bílé pečivo

Výrobky z rafinovaných zrn obsahují sice dost škrobu potřebného k trávení, ale také nižší množství vlákniny, esenciálních mastných kyseliny a fotochemikálií. To se výrobci někdy snaží „zachránit“ umělým přidáním vitaminů a minerálů. Nejde však o přirozený zdroj. Stravitelnost je proto diskutabilní.

Naopak celozrnné výrobky z co nejméně zpracovaných obilovin mají více vlákniny i přirozených stopových prvků. Například studie u žen v menopauze potvrdila snížení rizik spojených s ischemickou chorobou srdeční díky celozrnným produktům.

Omega-3 mastné kyseliny

Více než 15 různých studií potvrdilo pozitivní vliv konzumace ryb a obecně omega-3 mastných kyselin v prevenci předčasného úmrtí z důvodu selhání srdce. Omega-3 pomáhají hned v několika směrech:

  • Prevence srdeční arytmie
  • Snížení hladiny triglyceridů v séru
  • Snížení rizika vzniku trombů neboli sraženin v cévách
  • Zlepšení tzv. endoteliální dysfunkce vznikající vlivem poškození cévních stěn, například při zvýšeném cholesterolu

Doplňky stravy s omega-3 lékaři doporučují i při jiných problémech – revmatických, psychiatrických, trávicích nebo plicních.

Jak dostat omega-3 do jídelníčku?

omega-3 v jídelníčku
  • Jezte týdně aspoň jednu porci ryb. Pokud vám ryby nechutnají, kupte si rybí olej v kapslích.
  • Vyzkoušejte lněný nebo řepkový olej.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Omega-3 mastné kyseliny: S čím pomáhají a kde je jich nejvíc?

Výhody středomořské diety

Ryby a mořské plody hrají klíčovou roli i v tzv. středomořské dietě. Zelenina, luštěniny a obiloviny tvoří vždy velkou část talíře. Podle několika odborných studií snižuje středomořská dieta riziko ischemické choroby srdeční i některých druhů rakoviny, zejména u starších osob.

Lidé žijící ve Středomoří téměř nekonzumují škodlivé nasycené tuky z nekvalitních mas, uzenin a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Právě to vědci označují za jeden z hlavních důvodů nižší úmrtnosti na srdečně-cévní choroby v těchto přímořských lokalitách.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jídelníček podle středomořské diety: Vítěze výživových trendů 2020

Folát neboli kyselina listová

Některé studie naznačují roli kyseliny listové neboli vitaminu B9 v prevenci ischemické choroby srdeční. Spekuluje se také o vlivu vitaminů B6 a B12 na zdraví cév a prevenci aterosklerózy. Proto se vyplatí hlídat si příjem vitaminů celého B komplexu.

Největší obsah kyseliny listové a dalších vitaminů B mají například:

  • Kvasnice
  • Tmavá listová zelenina
  • Špenát, brokolice, květák
  • Avokádo
  • Luštěniny
  • Ořechy

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Kyselina listová v potravinách má super účinky na imunitu i psychiku

Další důležité potraviny pro zdraví srdce

Ořechy

Přestože ořechy obsahují hodně tuků i kalorií, dílčí studie potvrzují jejich pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Obsahují totiž hlavně mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol v krvi.

Ovoce a zelenina

Také konzumace ovoce a zeleniny snižuje riziko ischemické choroby srdeční. Jako nejprospěšnější se zatím jeví:

  • Zelená listová zelenina
  • Ovoce a zelenina bohaté na vitamin C

Odborníci naopak varují před zvýšenou konzumací brambor kvůli vyšší glykemické zátěži. I tady platí staré dobré „všeho s mírou“.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jídelníček pro podporu srdce a cév I.

Závěr: Každé tělo je jiné, poslouchejte to své

V dnešní uspěchané době často zapomínáme vnímat signály svého těla. Přitom s námi denně „mluví“ – problémy jako je zvýšený cholesterol, zadýchávání nebo pálení na hrudi – bývají jen vyústěním déle trvajících problémů se stresem nebo špatným životním stylem. I cesta k návratu bude delší, ale stojí za to. Odměnou vám bude větší radost ze života, více energie a méně zdravotních problémů.

K ruce vám je řada odborníků: Preventivní testy provede váš praktický lékař. S jídlem pomůže výživový poradce, s tréninkem dobrý kouč. Držíme palce 🙂

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.