Quinoa je obilnina, která se využívá zejména pro svá semena (listy quinoi se dají také konzumovat, ovšem na trhu je najdeme zřídka).
Není to zas tak dávno, co byla znovu objevena a spolu s ní i její zdravotní benefity, ačkoliv se na světě pěstovala po tisíce let.
Její původ je v Andách, kde v přirovnání quinoa pro Inky znamenala to, co víno pro Řeky, pšenice pro Římany a bavlna pro Araby.
První účelné pěstování quinoi se datuje již před 3000 až 4000 lety v Jižní Americe v oblasti dnešního Ekuadoru, Bolívie, Kolumbie a Peru.
Existují stovky různých druhů, nejvíce známá je její bílá, červená a černá varianta.
Inky byla quinoa přezdívána jako „zlato“ nebo „matka obilí“, což mluví samo za sebe, že se jednalo z hlediska obživy o velmi důležitou potravinu.
Nutriční složení quinoi
Quinoa může posloužit jako substituce rýže a ostatních škrobnatých příloh. Mimo jiné z ní Inkové vyráběli i lehce fermentovaný alkoholický nápoj „Chicha“.
Quinoa se na základě svého nutričního složení řadí mezi „superpotraviny“.
Z výživového hlediska je quinoa excelentní zdroj proteinů. Podle některých zdrojů se předpokládá, že by quinoa mohla dokonce nahradit maso.
Quinoa disponuje všemi 8 esenciálními aminokyselinami, které určují plnohodnotnost bílkovin v potravině. Proto je srovnávána se sójou luštinatou, která je svým složením také považována za významnou. Včetně aminokyseliny – lysinu, který se obvykle u obilovin jeví jako limitující.
Z tohoto důvodu je quinoa doporučována do vegetariánského jídelníčku. Neobsahuje gluten, takže se lépe tráví a je ideální potravinou pro celiaky.
Z mikronutrientů je quinoa bohatá na vápník, hořčík, mangan, železo, vitaminy skupiny B, vitamin E, měď, zinek a kromě toho navíc i vlákniny.
Léčebné účinky
Hořčík a vitamin B2 riboflavin napomáhá zmírnit migrény a bolesti hlavy. U vzniku migrén stojí konstrikce (stažení) cév, účinek hořčíku spočívá v jejich relaxaci a tím pádem i snížení výskytu bolesti.
Pro svůj vysoký obsah vlákniny a antioxidantů je quinou vhodné konzumovat v rámci prevence proti rakovině tlustého střeva a konečníku, rakovině prsu a dalším onkologickým onemocněním.
Oproti jiným „bezglutenovým“ (glutenfree) potravinám (kukuřice, rýže, brambory) má daleko více antioxidantů.
Quinoa má nízký glykemický index a je teda optimální potravinou do diabetické stravy. Na čtvrt hrnku připadá 172 kalorií, z toho je 24 kalorií z bílkovin, 12 z cukrů a zbytek tvoří komplexní sacharidy, vláknina a zdravé tuky.
Způsoby přípravy
Quinoa je velmi jednoduchá na přípravu. Pokud víte jak udělat rýži, víte jak uvařit quinou! Quinoa se v obchodech stává pro zákazníky postupně dostupná. Jistotu, že jí najdeme, máme v sekci se zdravou výživou nebo ve specializovaných obchůdcích s bio výrobky.
Pro zvýšení její nutriční hodnoty je možné nechat quinou naklíčit. Naklíčení potrvá pouhé 2 až 4 hodiny a k nabuzení enzymové aktivity stačí sklenice vody. Navíc nasátím vody semena zkřehnou a budeme je moci přidat například do salátů, k přímé konzumaci.
Quinoa náš jídelníček zpestří a doplní o hodnotné minerální látky a vitaminy.