Nejlepší potraviny v září: Sezónní zelenina, ovoce i bylinky

Obchody přetékají rozmanitou nabídkou ovoce i zeleniny po celý rok a z celého světa. Proč preferovat sezónní druhy? Jsou čerstvé, chutnější, obsahují více živin a mnohdy  jsou i levnější. První podzimní měsíc se ještě nese na vlně štědrého léta. Které ovoce, zelenina a byliny jsou “zářijové”?

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Již sedmý díl seriálu o sezónním stravování je věnován slunečnému babímu létu a jeho stále ještě hřejivým paprskům. Těšit se můžete na bohatou úrodu podzimní zeleniny i ovoce, mezi něž patří čekanka, pastiňák, růžičková kapusta, celer, ořechy, dýně, okurky, rajčata, cukety a mnoho dalších. 

Spoustu z nich je možné zpracovat tak, abyste z jejich přínosů na zdraví mohli čerpat během zimy, kdy je o čerstvou zeleninu a ovoce nouze.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zavařování krok za krokem: Snězte v zimě, co si v létě navaříte

PŘEČTĚTE SI PŘEDCHOZÍ DÍLY: 

Nejlepší potraviny v březnu: Přehled sezónního ovoce, zeleniny i bylinek

Nejlepší potraviny v dubnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek

Nejlepší potraviny v květnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek

Nejlepší potraviny v červnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny i bylinek

Nejlepší potraviny v červenci: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek

Nejlepší potraviny v srpnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek

Čerstvé ovoce v září

V září se ke konci chýlí sezóna malin, mirabelek, švestek, jablek, brusinek, hroznového vína, ostružin, broskví a jablek, vrcholí sezóna podzimních hrušek, blum a začíná sběr léčivých plodů, jako jsou rakytník, aronie, trnka a dřín.

Podzimní hrušky

Hlavní výhodou hrušek je možnost dlouhodobého skladování přes celou zimu. Jsou bohaté na vitaminy i minerály, zejména vitaminy A, B a C, hořčík a draslík, vlákninu a další. 

Jí se čerstvé ke svačině, přidávají se do zeleninových i ovocných salátů, jako ovocná náplň do sladkých koláčů a závinů, hodí se ale také k sýrům a zvěřině. Hrušky se rovněž zavařují a zpracovávají na ovocné šťávy, kompoty, čatní a jiné.

Ostružiny

Jsou jedním z představitelů zdravého a nízkokalorického ovoce. Nachází se v nich například vitaminy A, B, C a E, minerály draslík, hořčík a vápník. Obsahují důležité flavonoidy, jež prospívají srdci, regulují krevní tlak a posilují přirozený obranný systém neboli imunitu.

Blumy

Blumy představují poddruh švestky domácí stejně jako ryngle, špendlíky a mirabelky. Zrají na konci léta a zpracovávají se podobným způsobem. Pečou se z nich koláče nebo se z nich vyrábí chutné zavařeniny na zimu.

Jsou kulaté a mají žluté, modré nebo fialové zbarvení. Dužina je vždy žlutá. Jsou zdrojem vitaminu E s antioxidačními účinky, ale také vitaminů A, C a B, draslíku, fosforu, železa a vápníku. Slupky jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. 

Blumy jsou nízkokalorické, z 80 % obsahují vodu, jsou bohaté na vlákninu, a proto se hodí do redukčních diet. Zasytí a navíc podpoří pohyb střev neboli jejich peristaltiku.

Rakytník

Malé kulaté žluté, oranžové nebo červené peckovité plody rostou na keřích a stromech, jež se pěstují po celé Evropě a Asii. Vedle nejznámějšího rakytníku řešetlákového jsou známy další druhy. Je jich šest a nejvíce jich roste v Číně.

  • Hippophae salicifolia (rakytník vrbolistý),
  • Hippophae tibetana (rakytník tibetský),
  • Hippophae goniocarpa,
  • Hippophae gyantsensis,
  • Hippophae litangensis,
  • Hippophae neurocarpa.

Rakytník řešetlákový si vysloužil celou řadu zajímavých přezdívek, například citroník severu, oranžový poklad, žlutozob, písečný trn, sibiřský ananas. Plody se sbírají v září a říjnu, pozor však na ostré trny, kterými jsou větvičky poseté.

Plody mají příjemně sladkokyselou, někdy mírně nahořklou chuť. Obsahují spoustu cenných látek jako provitamin A (beta karoten), vitaminy skupiny B, C, D, E, K a minerály železo, mangan, bór, dále flavonoidy, alkaloid hippophein, třísloviny a další.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Čarovný rakytník a jeho použití v kuchyni

Aronie

Jako ostatní druhy bobulovitého ovoce je aronie výjimečná vysokým obsahem vitaminů a minerálů, antioxidantů, flavonoidů, tříslovin. Obsahuje zejména vitaminy B, C, E, K, měď, draslík, mangan, vápník, železo, zinek, hořčík, jód a další. 

Aronie se vyznačuje trpkou chutí, za níž mohou třísloviny. Čerstvá se moc nejí a častěji se zpracovává do džemů, šťáv, sirupů a likérů.

Posiluje imunitní systém, podporuje zdraví a funkce močových cest, je přínosná pro srdečně cévní systém, prospívá játrům a je vhodná i pro diabetiky, jelikož obsahuje pro ně snesitelné přírodní sladidlo sorbit. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Aronie – černý jeřáb: Složení, účinky na zdraví a tipy na recepty

Trnky

Drobné plody na pohled připomínající “minišvestičky” jsou považovány za životabudič. Plody trnky mají jasně modrou slupku a dužinu zelenožluté barvy. Obsahují vitamin C a třísloviny. Původně trpkou chuť změní na příjemně sladkou, pokud se nechají projít mrazem.

Lidová medicína trnky používá ke zmírnění nadýmání, průjmu a jiných zažívacích potíží. Trnkový čaj z plodů, listů, kůry i květů pomáhá také při vyčerpání a únavě, čištění krve a zánětech všeho druhu. Posiluje imunitní systém a pozitivně působí na pleť trpící akné nebo špatně se hojící rány.

Tip na recept na poctivé trnkové víno:

Ingredience:

  • 1 kg trnek (nejlépe přešlých mrazem)
  • 350 g cukru
  • 1 l vody
  • vinné kvasinky

Postup:

Trnky omyjte a rozmačkejte. Vložte je do nádoby a zalijte horkým cukerným roztokem. Dejte vychladnout a přidejte kvasinky dle návodu. Nádobu uložte na teplé místo a nechte kvasit až 8 dní. Občas promíchejte. Vykvašené trnky vylisujte, vlijte zpět do nádoby, uzavřete kvasnou zátkou a nechte kvasit.

Hotové víno poznáte snadno tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou unikat kvasnou zátkou. Víno nechte ustát, dokud kal neklesne ke dnu. Teprve poté víno stočte do čistých a vydezinfikovaných lahví.

Dřínky

Dřín jarní nebo dřín jedlý roste na křovinatých stráních a světlinách lesů nebo na vápenci. Narazit na něj můžete ve středních a severozápadních Čechách a na jižní a střední Moravě, pěstuje se ale i na zahradách.

Využívá se jako okrasný keř a lze z něj vytvořit robustní živý plot. Cenné jsou však i jeho plody červené a lesklé dřínky, které na první pohled připomínají šípky. Mohou se jíst rovnou čerstvé, častěji se z nich vyrábí sirupy, likéry, mošty a víno. Také se nakládají podobně jako olivy.

Dřínky obsahují zejména vitamin C, minerály draslík a fosfor, ovocné kyseliny, pektiny, katechiny, flavonoidy a další důležité látky. Posilují imunitní systém, pomáhají při bolestech žaludku, zastavují průjem a doporučují se při cukrovce, nízkém tlaku a potížích s játry. Z dřínků se připravuje močopudný a žlučopudný čaj.

rakytníkový džem
Rakytníkový džem je opravdová lahůdka a navíc zdraví prospěšná.

Čerstvá zelenina v září

V září pokračuje sklizeň různých druhů dýní, kedlubny, celeru, zelených fazolek, zelí a kapusty, končí rajčata, papriky, okurky, cibule, cuketa a začíná se sklízet pastinák, kořenová  zelenina, čekanka, červená řepa, růžičková kapusta a ořechy.

Dýně

Jeden z nejznámějších druhů podzimní zeleniny proslavil svátek Halloween, který si velkou oblibu získal také u nás. Z dýně se vaří vynikající a zdravé polévky a omáčky a také se z ní pečou buchty, koláče a cheesecaky. Z dýňových semen se vyrábí olej.

Existuje spousta odrůd. Oblíbená je zejména hokkaido dýně, protože ji není nutné loupat. K dalším známějším odrůdám patří máslová a špagetová dýně nebo patizon

Dýně představují vynikající zdroj karotenoidů, draslíku a železa a dýňový olej je bohatý na vitamin E. Také jsou nízkokalorické.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Dýňový olej a zdraví: Složení, účinky a využití při vaření i na krásu

Červená čekanka

Čekanka neboli radicchio patří mezi listové saláty. Známá je především pro výraznou hořkou chuť, jíž lze za pomocí několika triků zmírnit. Jí se syrová i tepelně upravená. Bývá součástí základních salátových směsí, ale hodí se i do ovocných salátů. K tepelné úpravě se používá odrůda treviso. Hořkost zmírníte ponořením do vlažné vody.

Je bohatá na vitaminy A, skupiny B, a C, vápník, draslík. Charakteristickou hořkou chuť způsobuje látka laktukopikrin, která podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Sklizeň čekanky začíná v září a trvá až do zimních měsíců.

Tip na chutný recept s čekankou:

Ingredience:

na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice 
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř

na salát:

  • 2 puky čekanky
  • ½ červeného jablka
  • 2 hrsti baby špenátu nebo polníčku
  • 100 g gorgonzoly (může být rokfór nebo niva)
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce kešu ořechů (případně vlašské nebo pekanové ořechy)

Postup:

Prošlehejte olivový olej s jablečným octem, dijonskou hořčicí, medem, solí a pepřem, dokud nezískáte hebkou zálivku. Čekanku nakrájejte na širší proužky, jablko na tenké plátky. Dejte do mísy, přidejte špenát a promíchejte se zálivkou. Naaranžujte salát na talíře a posypte jej modrým sýrem, opraženými semínky a ořechy.

Kapusta

Jídlo chudých lidí, jak byla kapusta v minulosti nazývána, je zdrojem celé řady vitaminů a minerálů a dalších důležitých látek. Jsou to především vitaminy C a E, kyselina listová neboli B9, vápník, draslík, železo a vláknina.

Oproti většině druhů zeleniny se kapusta nejí syrová, ale téměř výlučně tepelně upravená. Vaří se, kvasí nebo dusí. Hodí se jako příloha k masu a rybám i jako samostatné zeleninové jídlo. Kapusta by rozhodně neměla chybět v jídelníčku vegetariánů a veganů. 

Růžičková kapusta

Malé kapustičky patří mezi “zimní zeleninu”, které nevadí mráz. Nízké teploty naopak svědčí její chuti. Výjimečná je poměrně vysokým obsahem bílkovin v porovnání s ostatními druhy zeleniny. Dále se v ní nachází vitamin C, K, kyselina listová a další vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, železo a fosfor. 

Konzumace syrové růžičkové kapusty není běžná. U některých jedinců může vyvolat potíže se zažíváním a nadýmání. Mnohem častěji se jí kvašená, dušená nebo vařená, případně zapečená. Přidává se do polévek nebo do salátů. K jejímu dochucení se používá především petrželka, šalvěj, tymián a muškátový oříšek.

Meloun

Meloun nezastupuje ovoce, nýbrž plodovou zeleninu. Pěstovat jej lze i u nás, potřebuje však hodně slunce a vody. Sladké a přitom nízkokalorické melouny dozrávají a sklízí se na konci srpna a především v září. 

Nejznámější jsou vodní meloun se zelenou slupkou a červenou dužinou a meloun cukrový se slupkou i dužinou žlutou. Obsahují hodně vody a mají vysoký podíl vitaminu A, B a C a z minerálů je bohatý na železo a vápník.

Kořenová petržel

Dalším druhem, který se začíná sklízet v září, je kořenová petržel. Je aromatická a nejčastěji se přidává do zeleninových polévek. 

Na proužky nebo kostičky nakrájený kořen, případně strouhaný, chuťově obohatí různé zeleninové saláty. Přidat jej lze do zeleninových omáček či tenké proužky opéct jako zeleninovou alternativu k hranolkám.

Co se týče obsahu zdraví prospěšných látek, petržel je bohatá na vitaminy C a B, vápník, draslík a železo. Kořen také obsahuje éterické oleje.

červená čekanka
Čekanka je bohužel poměrně opomíjená zelenina. Skvěle dochutí salátové směsi.

Nejlepší bylinky rostoucí v září

Také různé druhy bylin se sbírají v rozdílném ročním období. Využívají se při vaření a přípravě jídel, ale také v přírodním léčitelství nebo při péči o krásnou pokožku a hebké vlasy. Které bylinky jsou typické pro září?

Proskurník

Z rostliny se využívají kořeny, květy i listy. Obsahují prospěšné slizovité látky, jež pomáhají léčit záněty průdušek a prospívají dýchacímu ústrojí. Bývá součástí čajových směsí proti kašli a proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům.

Proskurník se nevaří ani nezalévá vroucí vodou, která cenné slizové látky ničí. Nejvhodnější je do vychlazeného čaje vlít vlažný hotový macerát. Proskurníkový čaj se používá také jako kloktadlo, k výplachům ústní dutiny při zánětech, nebo jako přísada do koupelí při kožních ekzémech.

Jírovec

Podzimní bylina se používá především při léčbě hemoroidů, zánětů žil, křečových žil a bércových vředů. Má protizánětlivé účinky, zlepšuje prokrvení a léčí krevní stáze, posiluje ledviny i slezinu a může snižovat hladinu cholesterolu. Vyrábí se z něj léčivé masti, které pomáhají při revmatoidní artritidě a křečových žilách.

Pýr

Univerzální léčivá bylinka celkově posiluje organismus. Odvodňuje organismus, odstraňuje hlen, užívá se při nemocech močových cest a ledvin, detoxikuje organismus, podporuje také léčbu kožních nemocí a zmírňuje projevy revmatoidní artritidy. Užívá se i při nemocech dýchacích cest.

Vřes

Nejčastěji se přidává do směsí určených k léčbě nemocí ledvin a prostaty. Má močopudné a protizánětlivé účinky, díky čemuž může pomoci při zánětech močových cest a kamenů. Vřes je jedna z mála bylin, které zmírňují řezavou bolesti při močení

Zlepšuje odvod tekutin z těla, snižuje pocení a může prospívat i při revmatických chorobách. Vřes také pomáhá zklidnit nervovou soustavu a může pomoci při nespavosti. Zevně se užívá k omývání ran.

Řepík

Tato bylinka může pomoci při nepříjemných zánětech v krku, ústech a hrtanu. Užívá se při angíně a zánětu mandlí a onemocnění krku. Lidem, kteří ve svém povolání hodně hovoří či zpívají a trápí je přetížené hlasivky, je doporučeno denně kloktat řepíkový odvar jakožto účinnou prevenci.

Listy řepíku působí při chudokrevnosti a revmatismu, bolestech v kříži, trávicích těžkostech, tvrdnutí jater a nemocech sleziny. Při křečových žilách a bércových vředech se doporučuje používat řepíkovou mast.

Recept na domácí řepíkovou mast na křečové žíly:

Ingredience:

  • 200 g vepřového sádla
    • 2 plné hrsti sušeného řepíku lékařského (směs květů, listů i stonků)

Postup:

Sádlo rozpusťte na pánvi a přisypte k němu sušený řepík. Za stálého míchání nechte zpěnit a ihned odstavte. Pánev překryjte a nechte chladnout po dobu 12 hodin.

Poté pánev s řepíkovou mastí mírně rozehřejte tak, aby by bylo možné sádlo propasírovat přes čisté plátno. Mast naplňte do čistých sklenic, dobře je uzavřete a uložte do lednice.

Tipy na recepty se zářijovým ovocem a zeleninou

Závěrečné shrnutí: Září je ještě bohaté na sklizeň čerstvého ovoce, zeleniny i bylin

Zapamatujte si sezónní ovoce, zeleninu a byliny rostoucí v září. Jsou to například:

  • jablka
  • hrušky
  • ostružiny
  • blumy
  • rakytník
  • aronie
  • trnky
  • dřínky
  • dýně
  • rajčata
  • okurky
  • čekanka
  • kapusta
  • růžičková kapusta
  • meloun
  • kořenová petržel
  • proskurník
  • pýr
  • vřes
  • jírovec
  • řepík
  • a další.

Přejeme vám krásný podzim plný chutí 🙂

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít