Sezónní potraviny jsou vždy tou nejlepší a nejzdravější volbou v našem jídelníčku.
A protože jsme si toho dobře vědomi, přinášíme vám jako každý měsíc seznam těch nejpoužívanějších sezónních potravin, které se právě teď vyplatí konzumovat.
Obsah článku:
Houby
První podzimní měsíc je hotovým rájem pro milovníky houbaření. Právě v září se většinou můžeme setkat s největší úrodou. Houby obsahují kromě vlákniny i řadu vitaminů a minerálů. Některé zdroje hovoří o jejich schopnosti normalizovat krevní cukr i cholesterol.
Houbaření navíc může být skvělým způsobem relaxace pro ty, kteří se každodenně vystavují stresovým situacím. Až se budete příště rozmýšlet, co si dáte druhý den k obědu, zkuste se ráno vydat do lesa a udělat něco pro své tělo i mysl.
Zelenina
Dýně
Tato potravina je poslední dobou čím dál používanější. A není divu. Obsahuje mnoho hodnotných látek jako je vitamin C, beta-karoten či draslík a také je skvělým zdrojem potřebné vlákniny.
Dýně má navíc v kuchyni bohaté využití. Můžeme ji péct, vařit, grilovat či rozmixovat do polévky a stále bude chutnat výtečně. Navíc se skvěle hodí i při hubnutí, což ocení zejména ti, kteří v létě nabrali nějaké to kilo navíc.
Brambory
Tato zelenina představuje jednu z nejdietnějších příloh a také potravinu bohatou na spoustu nutričně významných látek. V bramborách nalezneme kromě jiného vitaminy A, B i C, železo, hořčík fosfor či draslík.
Tip! Dejte si pozor, jak brambory upravujete. Vařením ve vodě se většina těchto látek rozpouští. Zkuste to třeba na páře, nebo v troubě.
Ovoce
Jablka
Jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce jsou právě jablka. Obsahují vysoké procento vitaminu C i jiné antioxidanty a najdeme v nich i řadu důležitých stopových prvků.
Pravidelná konzumace jablek navíc pomáhá upravovat zažívání, snižuje nervozitu a zlepšuje stav dutiny ústní. Dopřejte si proto alespoň jedno jablko denně a uvidíte, že pocítíte rozdíl.
Nektarinky
Oblíbené ovoce našich dětí je také vhodné konzumovat právě v září. Jejich zařazením do jídelníčku podpoříte svoji imunitu, zažívání i krevní oběh a navíc si skvěle pochutnáte.
Švestky
Právě švestky patří mezi ty druhy ovoce, které bohužel neseženeme celoročně. V září však přichází jejich čas a my se můžeme těšit z jejich pozitivních účinků na naše zdraví. Švestky mají silné antioxidační schopnosti, působí preventivně proti anémii, rakovině i kardiovaskulárním onemocněním a zlepšují stav našich vlasů, nehtů i pokožky.
Tip! Pozor na nadměrnou konzumaci švestek! Mohou mít značně projímavé účinky, zejména potom v sušené podobě.
Bylinky
Pažitka
Pažitka má v naší kuchyni široké využití. Můžeme ji přidat snad do všech slaných pokrmů a vždy nám prokáže skvělou službu. Tato bylinka je bohatá na vitaminy B i C, vápník, draslík, železo a další prvky. Některé zdroje uvádí i antiseptický účinek této rostliny a příznivý vliv na naše trávení.
Přidejte tyto zdravé potraviny do svého zářijového nákupního seznamu! A když najdete chvilku, spojte příjemné s užitečným a vyrazte do lesa na houby.