BezHladovění.cz

Dýňový olej – hvězda studené kuchyně

Dýňový olej se zatím v našich kuchyních tolik nerozšířil, je to ale velká škoda. Jedná se totiž o olej velmi chutný a nutričně bohatý, proto ho ocení každý milovník zdravého životního stylu. Možná vás po přečtení tohoto článku mile překvapí a zařadíte ho do svých zásob.

Zdravé tuky jsou nezbytné

Olej z dýňových semínek lisovaných za studena nepochybně patří k těm nutričně hodnotnějším. A zároveň neobsahuje žádný cholesterol.

Pro vysoký podíl zdravých látek se mu často přezdívá „lékárna v kostce“ nebo „elixír života“. Obsahuje totiž:

  • 90% podíl nenasycených mastných kyselin, které příznivě ovlivňují náš kardiovaskulární systém.
  • Řadu významných látek jako jsou vitamin A, E a K nebo draslík, zinek, selen či chrom.
  • Za zmínku stojí i značné množství jódu, nezbytného pro mnoho fyziologických pochodů v našem organismu a správnou činnost štítné žlázy.

TIP: Právě díky vysokému obsahu jódu se doporučuje olej z dýní i těhotným. 10ml denní doporučená dávka pro dospělého pokrývá potřebu jódu na celý den.

Co vám konzumace dýňového oleje přinese?

Pokud si jej budete dopřávat pravidelně, pravděpodobně zaznamenáte příznivé účinky na pleť, vlasy i nehty a také se můžete těšit na lepší paměť a koncentraci. Vitamin E zaručuje také antioxidační účinky. Některé zdroje uvádí dokonce blahodárné působení na prostatu a sexuální apetit.

dýňový koláč

TIP: Objednejte si kvalitní dýňový olej z Jižní Moravy za super cenu.

Na vaření volte jiný olej, dýňový oceníte ve studené kuchyni

Dýňový olej má vynikající jemnou, oříškovou chuť. Díky vysokému poměru nenasycených mastných kyselin se hodí hlavně do studené kuchyně. Při tepelné úpravě nad 120 stupňů Celsia dochází ke znehodnocení zdraví prospěšných látek a škodlivé oxidaci tuků.

Na vaření a smažení tedy raději preferujte řepkový, či jiný stabilnější olej, a dýňový si vychutnejte třeba v salátech, pomazánkách nebo dresincích. Výborný je také k dochucení kaší, omáček, polévek i sladkých dezertů.

TIP: Láhev s olejem skladujte na temném místě při pokojové teplotě.

4 tipy, kam přidat pár kapek dýňového oleje

  1. Tradiční dýňová polévka
    Pár kapek dýňového oleje dodá krému vynikající ořechovo-kořenitou chuť. Olej do teplých jídel přidáváme až úplně nakonec přípravy, nebo přímo na stole. Předejdeme tak znehodnocení živin.
  2. Pesto z dýňových semínek
    Vyzkoušejte specialitu z rakouského Štýrska, domoviny toho nejlepšího panenského oleje z dýní. Opražte si asi 50 g dýňových semínek, nechte je vystydnout a rozmixujte s trochou parmazánu a česneku. Zalijte asi 10 ml dýňového oleje a důkladně promíchejte. Ideální třeba k těstovinám nebo rybám. Ve skleničce v lednici vydrží i několik dní.
  3. Palačinky a zmrzlinové poháry
    Stačí zakápnout sladké dezerty trochou oleje a oříškový zázrak je na světě! Pokud se děti olejem tmavší barvy potřísní, nechte oblečení uschnout na slunci – paprsky přírodní pigment stáhnou.
  4. Krémové rizoto
    Nejenže zajímavě mění barvu rizota až na zelenkavou, dodá mu i svou jemnou chuť a vůni. Ideální třeba do rizota s plátky dýně.

Inspirujte se receptem na výborný salát s dýňovým olejem

Smíchejte listy římského salátu s rukolou, pečenou dýní, cherry rajčátky a kozím sýrem, zakápněte trochou dýňového oleje smíchaného s limetkovou šťávou a servírujte s žitným chlebem! Výborná a vyvážená večeře je na stole během několika málo minut.

Dobrou chuť!

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama