Nadýmání a plynatost: Potraviny a bylinky proti nadměrnému nadýmání

Nadměrné nadýmání patří mezi choulostivá intimní témata, o nichž se nemluví snadno. Zvýšená plynatost, nafouknuté břicho, říhání a další projevy však mohou signalizovat vážnější potíže než jen hlasité prdnutí. Ohromný vliv má na nadýmání i to, co jíte.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Do určité míry je nadýmání přirozené. Však také jedno lidové moudro říká, že “jeden prd je lepší než deset doktorů”. Čas od času je normální i nadměrná plynatost. Příčinou většinou bývá nevhodná strava, nevhodný způsob konzumace, nárazové přejídání se a podobně. 

Většinou pomůže odpočinek, krátká a vhodná dieta nebo volně prodejné přípravky proti nadýmání. Pokud se ale nadýmání opakuje častěji, než je zdrávo, a zdánlivě bezdůvodně, je potřeba najít příčinu a eliminovat ji.

Obsah článku:

Co je nadýmání a proč k němu dochází

Nadýmání se odborně nazývá meteorismus. Popisuje se jako nadměrné hromadění plynu v trávicí soustavě, které může vyvolat pocit nafouknutého břicha a nepříjemné až bolestivé zažívací potíže. 

Nadýmání může způsobit například:

  • nevhodná strava, 
  • aerofagie neboli polykání vzduchu například při rychlém jedení (hltání), 
  • nadměrná činnost střevních bakterií, 
  • různé trávicí obtíže, 
  • střevní neprůchodnost,
  • nedostatečný pitný režim,
  • užívání některých léků (např. antibiotika narušují střevní mikroflóru),
  • nadměrný stres,
  • zhoršené trávení a pohyblivost střev zejména u starších osob, 
  • choroby jater, žaludku, slinivky a střev, zácpy a potíže s chrupem.

Plyny jsou vstřebávány uvnitř ve střevě a částečně odchází ven konečníkem (tzv. flatulence). Použijeme-li oblíbený lidový výraz, zdravý dospělý jedinec si prdne 10 až 15 krát každý den a vyloučí plyn o objemu cca 1 litru

Nadýmání se může projevit:

  • nadmutým břichem,
  • pocitem plného břicha po jídle, 
  • říháním,
  • plynatostí,
  • kručivými a jinými zvuky v žaludku,
  • nevolností a křečemi v břiše,
  • bolestí při předklonu a zvýšenou citlivostí i vleže,
  • bolestí putující v těle, hlavně nad žebry a v zádech.

Proč lidi “prdí”?

Prdění, nebo také vypouštění větrů, je přirozený proces. Akorát není zrovna považovaný za slušný projev chování podobě jako říhání, obzvlášť dojde-li k tomu ve společnosti dalších osob a za doprovodu zvukového efektu nebo “je cítit”.

Kde se onen plyn bere? V rámci procesu rozkládání nestravitelné vlákniny a škrobů dochází k uvolňování tepla a plynu, který tvoří oxid uhličitý, kyslík, dusík, vodík a metan. Většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek se vyloučí v podobě větrů.

VÍTE, ŽE k nadýmání jsou obecně náchylnější ženy? Nadýmání a plynatost je nejčastěji trápí při menstruaci, během těhotenství a menopauzy.

Které potraviny nadýmají

Existují potraviny, které mají nadýmavé účinky. Každý člověk je přitom snáší jinak. Někomu nadýmání nezpůsobují vůbec, jiný je musí z jídelníčku vyřadit. 

Většinou platí, že pokud je v rozumné míře konzumujete pravidelně, trávicí systém si na ně zvykne, a nadýmání po jejich konzumaci přestane být intenzivní nebo dokonce úplně vymizí. Pokud ne, je lepší se takovým potravinám vyhýbat a nahradit je vhodnějšími alternativami.

Mezi nadýmavé druhy potravin patří zejména:

  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny (brokolice, kapusta, zelí, cibule, česnek),
  • většina druhů luštěnin,
  • fruktóza (například v ovocných šťávách),
  • laktóza v mléčných výrobcích,
  • lepek v některých obilovinách (celiakie),
  • uměle zpracované potraviny s vysokým obsahem soli, tuků či jednoduchých cukrů,
  • silně kořeněné jídlo,
  • čerstvě upečené kynuté pečivo,
  • sycené (perlivé, bublinkové) nápoje,
  • alkohol (víno).

15 potravin, které nadýmají nejvíce:

  1. hrách,
  2. fazole,
  3. čočka,
  4. zelí,
  5. cibule, 
  6. česnek,
  7. kapusta,
  8. květák,
  9. brokolice,
  10. švestky, 
  11. hroznové víno,
  12. hrušky,
  13. čerstvé kynuté pečivo,
  14. zrající sýry,
  15. cukrovinky.

VÍTE, ŽE nadměrnou plynatost zvyšuje i sedavé zaměstnání? Spolu s mizernou pohybovou aktivitou má za následek nedostatečnou střevní peristaltiku a to brání přirozenému odchodu plynů, které se v těle hromadí a způsobují nepříjemné pocity.

Nadýmavé účinky lze u některých potravin zmírnit

U zeleniny pomáhá tepelná úprava, luštěniny je vhodné před vařením nechat namočené delší dobu. Vodu přitom několikrát vyměňte a při vaření k nim přidejte voňavé bylinky jako tymián, saturejku, bazalku, koriandr, majoránku a další.

Rovněž existují druhy luštěnin bez nadýmavých účinků. Jsou to zejména červená čočka, fazole adzuki, cizrna a naklíčené luštěniny.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Probiotika na střeva: Přizvěte k trávení hodné bakterie

Nadýmání a mléčné výrobky

Někteří lidé trpí intolerancí mléčného cukru nebo alergií na laktózu. Konzumace běžných mléčných výrobků u nich vyvolává nadměrnou plynatost a další zažívací potíže. Prospět jim mohou zakysané mléčné produkty, které obsahují probiotika důležitá pro zdravou střevní mikroflóru. Další možností jsou mléka bez laktózy a rostlinná mléka. Probiotika existují také v podobě doplňků stravy.

luštěniny bez nadýmavých účinků
Jeden z mála druhu luštěnin červená čočka nezpůsobuje nadýmání.

Jak nadýmání předejít a jaká je léčba

Základ řešení problémů s nadýmáním a plynatostí představuje úprava jídelníčku, zařazení vhodných a vyloučení nevhodných potravin plus dostatek pohybu na podporu normální činnosti střev. Pomoci mohu také prebiotika a probiotika zařazená do běžné stravy. 

4 pravidla proti nadmutému břichu a plynatosti

  1. Správný výběr potravin – věnujte svému zažívání větší pozornost a zjistěte, které potraviny a pokrmy mu nedělají dobře a naopak.
  2. Stolování v klidu – jezte v klidu, pomalu, bez stresu a zbytečného mluvení.
  3. Střevní mikroflóra – hýčkejte si prospěšné bakterie, které jsou důležité pro zdravou střevní mikroflóru.
  4. Sezónní jídelníček – čerstvé sezónní a lokální potraviny tělo lépe tráví. 

Nezapomínejte na pestrost stravy bohaté na všechny živiny včetně vlákniny. Pokud nic z toho nezabere, opakujeme, obraťte se na lékaře případně výživového specialistu, kteří pomohou  odhalit potraviny, které vašemu tělu nesvědčí.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

V lékárnách lze zakoupit volně dostupné léčivé přípravky na nadýmání, žaludeční potíže, průjem, zácpu, případně probiotické tablety, které snižují množství nestrávených sacharidů ve střevech.

Pokud nadýmání přetrvává i po režimových změnách, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Lékaři provedou patřičná vyšetření a navrhnou vhodnou léčbu.

Při léčbě nadýmání pomáhají například:

  • Deflatulencia slouží k obnovení prostředí v tenkém i tlustém střevě a zároveň mají usnadnit odchod plynu a zmínit napětí a tlak v břiše. 
  • Prokinetika upravují pohyb trávicího ústrojí a napomáhají vyprazdňování žaludku, zrychlení průchodu trávené potravy tenkým střevem, mohou působit také na pohyb tlustého střeva. Mohou se používat při léčbě gastroezofageálního refluxu.
  • Trávicí enzymy mohou zlepšit trávení při problémech se žaludkem a slinivkou břišní. 
  • Střevní adsorbencia na sebe vážou nežádoucí látky a podporují jejich vyloučení z těla.
  • Anxiolytika se předepisují tehdy, jsou-li jednou z příčin stavy úzkosti.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nechutenství a nutkání zvracet: Nejčastější příčiny a kdy už má smysl jít k lékaři

Přehled potravin, které zmírňují plynatost

Skladba jídelníčku je při potížích s plynatostí důležitá. Vedle naprosto nevhodných potravin, které nadýmání zhoršují či dokonce vyvolávají, existují vhodné druhy potravin, které tyto problémy zmírňují. Nezbytné jsou například potraviny bohaté na vlákninu, kterou lze tělu dodat v podobě rozpustného psyllia

Kysané mléčné výrobky

Trávicímu traktu prospívají díky vysokému obsahu živých kultur neboli probiotik, což jsou prospěšné bakterie důležité pro střevní mikroflóru. Mezi zakysané výrobky patří kefír, bílý jogurt, acidofilní mléko či podmáslí. Klasické mléko zase nahradí mléka rostlinná (např. mandlové, kokosové, sójové a podobně.

Jablka a banány

Ovoce obsahuje spoustu vlákniny. Banán je navíc dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá při plynatosti a pocitu nafouklého břicha. Co se týče jablek, nejlepší jsou vařená. Jíst lze také další druhy ovoce, zejména lokální a sezónní druhy.

Celozrnné obiloviny

Důvodem je stejně jako u ovoce vysoký obsah vlákniny. Neplatí pro osoby s intolerancí či alergií na lepek. Klasickou pšenici občas vyměňte za oves, quinou, hnědou rýži či pohanku.

Okurky, meloun a chřest

Obyčejná salátová okurka, chřest a meloun představují skvělé pomocníky, pokud vás trápí nafouklé břicho. Hydratují, zbavují tělo přebytečné vody a mají uklidňující účinky.

Koření 

Některé druhy bylinek podporují zdravé trávení a mají zklidňující účinek na žaludek a trávicí trakt obecně. Jsou to například kopr, bazalka, oregano, libeček, tymián, koriandr, fenykl, máta, kmín, bobkový list a anýz

Pokud vás nadýmání trápí téměř po každém jídle, uvařte si heřmánkový nebo meduňkový čaj. Meduňka je vhodná i pro těhotné a kojící ženy. 

Další potraviny vhodné při nadýmání:

Recept na zklidňující bylinný čaj proti nadýmání 

Suroviny:

  • 4 díly máty peprné
  • 3 díly koriandru
  • 3 díly anýzu 
  • 2 díly fenyklu 
  • 2 díly kmínu
  • 2 díly heřmánku 

Postup:

Dvě čajové lžičky směsi zalijte 0,25 litry horké vody a nechte zhruba 15 minut louhovat. Pijte ho vlažný po doušcích 3× denně.          

8 jednoduchých rad, jak předejít nadýmání

  1. Jezte v klidu. Hltání a rychlá konzumace jídla má na trávení negativní vliv a dochází při něm k polykání vzduchu. Nejezte za pohybu a na jídlo si najděte alespoň několik minut času.
  2. Jezte pomalu a nepřejídejte se. Nespěchejte. Po naplnění pocitu sytosti už nejezte, přejídání je jednou z příčin nadýmání.
  3. Pijte teplou nebo vlažnou vodu. Můžete do ní přidat kapku silice máty peprné.
  4. Užívejte probiotika. Stačí potraviny bohaté na živé kultury, jako je kefír a bílý jogurt.
  5. Uvařte si čaj z bylinek se zklidňujícími účinky na trávení jako heřmánek, zázvor a pampeliška.
  6. Pijte 1,5 až 2 litry vhodných tekutin každý den. Jste-li fyzicky aktivní, tak i více. Mezi vhodné tekutiny rozhodně nepatří slazené sycené nápoje a alkohol.
  7. Dopřejte si každý den pohyb na čerstvém vzduchu. Pohyb podporuje trávení a zlepšuje peristaltiku střeva. Stačí svižná procházka, projížďka na kole, plavání apod.
  8. Masírujte si břicho. Funguje to u miminek, malých dětí, i dospělých. Jemná masáž spodního břicha rozpohybuje střeva a pomůže uvolnit střevní plyny. Podobně působí nahřívací polštářek položený na břicho.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jídelníček proti nadýmání I.

jak předejít nadýmání
Salátová okurka zklidní žaludek a zmírní projevy nadýmání.

Závěrečné shrnutí: Nadýmání je přirozený stav, neměl by se však opakovat příliš často

  • Prdět je normální. Pokud vás ale trápí příliš časté nadýmání, zkuste nejprve provést mírné úpravy v jídelníčku a nezapomínejte na zdravý pohyb.
  • Pozorujte, co s vámi dělají některé rizikové potraviny, zejména mléčné výrobky a obiloviny.
  • Udělejte si na jídlo čas, jezte v klidu a pomalu, nespěchejte a nepřejídejte se. 
  • Omezte sladká jídla a sycené slazené nápoje, a upřednostňujte čistou vodu a neslazené bylinné čaje. 

Při přetrvávajících potíží, nebo pokud je nadýmání příliš intenzivní až bolestivé, vyhledejte raději odpovídající lékařskou pomoc.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít