BezHladovění.cz

Čarovný rakytník a jeho použití v kuchyni

Plody, listy, kůra a dokonce i kořeny rakytníku řešetlákového obsahují tolik biologicky aktivních látek, že tento trnitý keř odborníci označují za sibiřský zázrak. Zmínky o něm najdeme už ve starých řeckých nebo tibetských bájích.

Vyzkoušejte s námi ty nejlepší recepty z rakytníku!

Léčivé účinky rakytníku řešetlákového

  • Posiluje obranyschopnost před infekcemi i stresem – obsahuje až 10× víc vitamínu C než pomeranč. Navrch i vitamíny A, D, F, K nebo skupiny B, organické kyseliny i minerály.
  • Funguje jako prevence depresí i nádorů – obsažený alkaloid hyppophein se mění v našem těle na serotonin, odpovědný za dobrou náladu i ochranu buněk před zhoubným bujením.
  • Podporuje trávení a chrání před žaludečními vředy – harmonizuje činnost žaludku i jater a „nakopává“ tvorbu žluči i trávicích enzymů.

Navíc ještě:

  • Čistí tělo od toxinů i bakterií a rozpouští hleny.
  • Reguluje krevní oběh.
  • Pomáhá při bolestech kloubů, kožních obtížích i vypadávání vlasů.

Seznamte se i s dalšími účinky magického rakytníku. Jejich úplný výčet by ale vydal na celou knihu.

Použití rakytníku v kuchyni

Nejčastěji se v kuchyni využívají plody, semena a listy. Asi vás nepřekvapí, že největší sílu mají právě čerstvé bobule.

Využití čerstvých a sušených plodů

Oranžové až červené rakytníkové plody mohou být sladké, trpké i lehce nahořklé – záleží na obsahu sacharidů. Protože zatím vědci nepotvrdili možnost předávkování, nedoporučuje se konzumovat více než 20 bobulí denně.

Nejčastější úpravou je lisování šťávy (viz dále) nebo sušení.

Plody sušíme i se semeny. Usušené bobule rozemelte a přidávejte cca 1 lžičku do nápojů, kaší nebo ovocných salátů.

Tip! Při akutních problémech se žaludkem doporučujeme přidávat do čaje med smíchaný s práškem ze sušeného rakytníku zhruba v poměru 100 g na 1 kg medu.

Nejlepší rakytníkové šťávy a sirupy

Úžasnou šťávu můžete připravovat za studena i za tepla. Pro okamžitou konzumaci stačí vylisovat nebo rozmačkat plody rakytníku, doplnit vodou cca 1:1 a dochutit třeba javorovým sirupem.

Pokud si chcete připravit skvělý sirup i na zimu, prohřejte 1 litr vylisované šťávy před konzervací zhruba se 1 kg cukru. Vznikne ideální koncentrát pro přípravu nápojů. Nejlépe chutná kombinovaný se šťávou z:

Tip! Osvěžující nápoj si snadno vyrobíte také smícháním čerstvé rakytníkové šťávy se syrovátkou.

plody rakytníku

Rychlý rakytníkový džem bez konzervantů

Připravte si zhruba 1 kg omytých čerstvých bobulí, 1 kg cukru krystal, střední hrnec, 5-8 skleniček a zavařovací (nebo obyčejný velký) hrnec.

  1. Omyjte plody, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Propasírujte přes jemné síto nebo utěrku.
  3. Vraťte zpět do hrnce a pomalu zahřívejte a přidávejte cukr.
  4. Za stálého míchání vařte 5 minut až do rozpuštění cukru.
  5. Naplňte do skleniček.
  6. Sterilizujte cca 20 minut v zavařovacím hrnci.

Využití semen

Ze semen se lisuje blahodárný rakytníkový olej, který prý využívali i ruští kosmonauté jako zdroj vitamínů a ochranu před škodlivým zářením. Pomáhá bojovat s bakteriemi, stresem i vředovými chorobami. Doporučuje se užívat 3 čajové lžičky na lačný žaludek.

Jak si připravit doma rakytníkový olej

Lisovat olej jen ze semen je v domácích podmínkách dosti složité. Můžete si jej ale připravit i z celých čerstvých nebo sušených plodů.

Z čerstvých plodů:

  1. Rozdrťte cca 0,5 kg čerstvých plodů.
  2. Vložte je do velké skleněné láhve a zalijte 1 litrem panenského olivového oleje.
  3. Nechte zhruba 5 dní stát ve tmě při pokojové teplotě. Občas promíchejte.
  4. Nakonec přeceďte přes husté plátno.

Ze sušených plodů:

  1. Usušte cca 1 kg plodů a rozdrťte je.
  2. Za studena je zalijte panenským olivovým olejem.
  3. Nechte 3-4 týdny stát při pokojové teplotě. Občas promíchejte.
  4. Nakonec přeceďte přes husté plátno.

Využití listů

Listy jsou ideální k přípravě osvěžujícího rakytníkového čaje netradiční chuti. Cca 2 gramy sušených lístků zalijte 200 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Poté sceďte a dochuťte třeba medem. Odvar si můžete připravit i z čerstvých plodů. Na jeden hrnek stačí povařit 2 polévkové lžíce plodů po dobu 5 minut.

Tip! I z listů a větviček lze cca za 5 týdnů vylouhovat kvalitní rakytníkový olej.

Pěstování rakytníku v našich zeměpisných šířkách

Keřík není náročný na kvalitu půdy, ale vyžaduje slunné stanoviště. Jelikož jde o dvoudomou rostlinku, je třeba použít sazenic více – 1 samčí a minimálně 2 samičí. Sázejte je cca 3 metry od sebe. Samčí opylovací keř umístěte nejlépe z návětrné strany. Na plody se můžete těšit zhruba 4. léto od zasazení. Dozrávají od konce srpna až do října. Při sběru pozor, ať se nepopícháte!

pěstování rakytníku

Tip! Vůbec nevadí, když necháte plody přejít prvním mrazem. Samy potom opadají, jakmile stromkem zatřesete. A problém s trny je vyřešen!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.