Nejlepší potraviny v dubnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek

Březen: za kamna vlezem. Duben: ještě tam budem. Tvrdí lidová přísloví a většinou se nemýlí. Nicméně na konci dubna a obzvlášť, když se jaro vyvede, začíná sklizeň první čerstvé zeleniny. Která to je?

Jak na sezónní a lokální stravování v dubnu

Podle zásad sezónní a lokální stravy byste se při vaření měli držet druhů ovoce, zeleniny a bylinek, které jsou typické nejen pro daný region, ale také roční období. To ale znamená, že v zimě a na jaře o čerstvé plodiny zrovna nezakopnete. 

Řešení nabízí příprava a zpracování potravin na podzim. Některé druhy lze uskladnit a za vhodných podmínek vydrží několik měsíců až do jara. Platí to pro brambory, cibuli, česnek, kořenovou zeleninu a z ovoce hlavně jablka.

Další možností je konzervování potravin sušením, zavařováním, kvašením (fermentací) a mražením

Suší se zejména byliny, houby a ovoce (tzv. křížaly). Z ovoce se dělají marmelády, džemy a kompoty, zelenina se nakládá nebo se nechá zkvasit (kysané zelí a kvašáky). Z rajčat lze připravit domácí pyré i kečup. Bylinky, zeleninu i ovoce je možné zmrazit. Pro mražení se hodí hlavně plody (jahody, maliny, borůvky, ostružiny a další).

To vše umožňuje, abyste i během zimy, kdy u nás čerstvé ovoce a zelenina nerostou, měli zásobu k dispozici. To se mění na jaře. První plodiny jdou sklízet už na konci dubna.

Ovoce v dubnu

Stejně jako v březnu na čerstvé ovoce ještě nenarazíte a hlavním zdrojem živin z ovoce jsou stále jablka uskladněná z předešlé sezóny. Na hrušky už většinou bývá pozdě, ty vydrží o něco méně. Ideální je mít zásobu vlastních zavařenin, marmelád, džemů a kompotů nebo mraženého ovoce.

Samozřejmě si můžete téměř jakékoliv ovoce koupit v obchodě: české i exotické. Chcete-li však respektovat zásady sezónní a lokální stravy, vybírejte alespoň druhy rostoucí v našich podmínkách.

Jablka 

Díky vysokému obsahu mikroorganismů jablka hodně prospívají trávicímu systému. Jedno obsahuje až 100 000 zdraví prospěšných bakterií. Pektin představuje rozpustnou vlákninu, která působí jako prebiotikum, zajišťuje vysokou sytost a dobrou stravitelnost. Kromě vlákniny obsahují vitamin C, vitamin K,vitaminy A, B1, B2, B6 a E, draslík, mangan a měď.

Recept na jablečný kompot s duší podle blogu Kuchařka pro dceru

Suroviny na 4 porce:

  • 750 g očištěných jablek
  • 50 až 75 g cukru dle kyselosti jablek
  • 2 citrony
  • 1 kousek skořice
  • 3 hřebíčky

Postup:

Cukr vsypte do hrnce a zahřejte ho. Jakmile začne měnit barvu na světle hnědou, zalijte ho 250 ml vody. Opatrně, ať se neopaříte. Vznikne karamel, který na mírném plameni pozvolna nechte rozpustit.

Z jednoho citronu nastrouhejte kůru, z obou vymačkejte šťávu. Kůru, šťávu a koření přidejte ke karamelu a cca 2 minuty povařte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Přidejte k sirupu a vše spolu pomalu vařte, dokud jablka nezměknou.

Jablkový koláč s tvarohem a bez cukru podle Verči z Mysimpledish.cz

Suroviny na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 1 žloutek

Suroviny na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 4 až 5 ks jablek
  • 1 žloutek
  • ½ vanilkového pudinku
  • skořice dle chuti

Postup:

Z hladké mouky a vychladlého másla udělejte za pomocí prstů žmolenku, do níž vmíchejte žloutek. Míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto, které nechte v lednici odpočinout cca 30 minut.

Mezitím oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte jablka. Přimíchejte skořici. Vedle v misce důkladně rozmíchejte tvaroh se žloutkem a pudinkem. Máslem vymažte formu na dort.

Vyndejte těsto z lednice a rozdělte je na třetiny. Dvě namačkejte do formy. Jednu na dno a druhou na obvod formy. Poté do formy na těsto navrstvěte tvarohovou směs a na ní jablka. Třetí část těsta nastrouhejte na hrubo a posypte jím vrch koláče.Koláč vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 45 minut.

Další recepty s jablky na Bezhladoveni.cz

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ovoce a hubnutí: Které druhy fungují nejlépe a tipy na recepty

Zelenina v dubnu

Nabídka čerstvé zeleniny není v dubnu o mnoho lepší než v březnu. Zelenina se v březnu a dubnu začíná teprve vysazovat a období sklizně je ještě před námi. Stále se tedy jí hlavně ty druhy, které lze skladovat z předešlé sezóny jako pozdní brambory, celer, cibule, česnek, mrkev, petržel, pastiňák, řepa, pórek a zelí. Je-li jaro teplé, ke konci dubna už lze sklízet první ředkvičky a čerstvou cibuli.

Ředkvičky

Jako jedny z prvních se čerstvé ředkvičky objevují na pultech zelinářů už zkraje jara. Existují letní i podzimní druhy a tak jsou k mání od dubna až do listopadu. Ředkvičky zastupují čeleď brukvovité zeleniny jako květák a brokolice. 

Jsou nízkokalorické a ve 100 gramech je jen 14 kcal. Obsahují vitamin C, kyselinu listovou a draslík. Za štiplavou chuť mohou hořčičné glykosidy, které rostlinu chrání před býložravci. Na člověka však mají příznivý vliv a posilují imunitní systém

Bulvový celer

Na přelomu dubna a května se začíná sklízet bulvový celer. Roste a sklízí se do listopadu a jako jeden z mála druhů zeleniny jej lze skladovat přes celou zimu a časné jaro. Jedná se o kořenovou zeleninu ve tvaru bulvy připomínající kouli. Přidává se do polévek, do omáček, ale jí se i syrový. Lze ho i obalit v trojobalu a osmažit jako řízek, skvěle také chutná v kombinaci s jablky a ořechy.

Celer je nízkokalorická zelenina, obsahuje pouhých 19 kcal ve 100 gramech potraviny, a spoustu vitaminů a minerálů. Bohatý je zejména na draslík, vápník a železo, dále obsahuje vitamin A, C a vitaminy skupiny B, hořčík, karotenoidy a éterické oleje, které mu propůjčí výraznou chuť a aroma.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO O CELERU: Roman Paulus a jeho kulinářská akademie: díl o celeru

Cibule, česnek a pórek

Cibule obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, kyselinu listovou (B9) a draslík, česnek vitamin A, C, B6, vápník, selen a jód. Jsou zdrojem manganu, flavonoidů, polysacharidů a další cenných látek. 

Ve stejné skupině se nachází i pórek. Je bohatý na vitaminy A, B6, C, E a K, vápník, fosfor, draslík a další minerály. Pórek je dostupný po celý rok, existují jarní, letní, podzimní i zimní odrůdy. 

Cibule a česnek působí jako prebiotika důležitá pro normální funkce trávicího systému a mají antivirotické a antibiotické účinky.

Brambory

Brambory se vaří, pečou i restují, v našich končinách je hodně oblíbená bramborová kaše a šťouchané brambory, brambory na loupačku i zapečené brambory se zeleninou i masem. Z brambor se dále vyrábí škrob, přidávaný do jídel a drogistických výrobků. 

Kromě nízké ceny je třeba upozornit na to, že obsahují spoustu živin, zejména vitaminy B a C, hořčík, draslík, vápník a železo. Neobsahují lepek a jsou vhodné i pro celiaky. Pozdní druhy je možné skladovat a konzumovat ještě na jaře, než začne sklizeň raných odrůd.

Mrkev 

Mrkev se snadno skladuje, a proto je dostupná po celý rok. Obsahuje vitamin A a provitamin A. Jsou významné pro zrak a zdravou kůži. Dále obsahuje vitaminy C a E a minerály. Raná mrkev obsahuje větší množství cukru než druhy sklízené na podzim. Pozdní druhy obsahují pektin. Vařená a dušená mrkev pomáhá při žaludečních potížích, kdy zklidňuje podrážděný žaludek.

Petržel kořenová a pastiňák

Petržel a pastinák mají podobnou chuť, složení i využití, pastiňák se pozná podle silnějšího kořenu. Obsahují vitaminy A, C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a vlákninu. Mají pozitivní vliv na krevní tlak a trávicí trakt. Lze je konzumovat vařené i syrové. 

Červená řepa

Také řepu lze skladovat do jara. Obsahuje vitaminy skupiny B a C, kyselinu listovou, vápník, fosfor, draslík, železo, zinek a hořčík. Pomáhá stabilizovat cukru v krvi, a proto je vhodná pro diabetiky. Konzumuje se hlavně vařená nebo nakládaná, ale může se jíst i syrová nebo si z ní udělat šťávu.

Bílé a červené zelí

Zelí je možné skladovat čerstvé nebo se z něj vyrábí kysané zelí. Obsahuje vitamin C, B6 a K, vlákninu, kyselinu listovou, síru, mangan, draslík, vápník a antioxidační látky.

Recept na jarní celerový salát s jablky

Suroviny:

  • 300 g celeru
  • 2 jablka
  • ½ cibule
  • vypeckované hroznové víno
  • šťáva z půlky citronu
  • kelímek bílého jogurtu
  • sůl a pepř
  • med nebo cukr

Postup:

Jablka a bulvový celer očistěte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Víno nakrájejte na čtvrtiny. V míse ovoce a zeleninu promíchejte. Přidejte šťávu z citronu, jogurt a dle chuti sůl a pepř. Je-li výsledek příliš kyselý, přidejte trochu cukru nebo medu.

Recept na ředkvičkový salát s lososem

Suroviny:

  • 100 g lososa
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g salátové okurky
  • 2 římské saláty
  • dýňová semínka na posypání
  • 4 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička medu

Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a promíchejte s dýňovými semínky. Lososa upečte v troubě nebo osmažte na pánvi a nakrájejte na kousky nebo ho nechte v celku dle chuti. Smíchejte zeleninu s lososem a zalijte zálivkou z olivového oleje, hořčice, medu a šťávy z citronu. Nakonec dochuťte solí a mletým pepřem.

ředkvičkový salát
Recept na ředkvičkový salát najde v článku 3 recepty z ředkviček.

Recepty s dubnovou zeleninou na Bezhladoveni.cz

Dubnové bylinky

V dubnu také začínají růst první jarní bylinky a co si budeme povídat, čerstvé jsou vždy lepší než sušené. Mají výraznější aroma i chuť, a to včetně tolik očekávaného medvědího česneku, který vystrkuje své lístky jen pár týdnů za rok.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jak sbírat medvědí česnek, aby vydržel i pro další generace?

Vlaštovičník

Tato bylinka má schopnost čistit krev a játra a podporuje krvetvorbu a metabolismus. Vnitřně pomáhá při onemocnění jater, žlučníku, ledvin a slinivky břišní, zevně se používá na kuří oka a bradavice. Ve větším množství je jedovatá, pozor na to.

Čekanka

Neškodná bylinka čistí krev, má příznivý vliv na činnost jater, sleziny i ledvin. Má močopudné a mírně projímavé účinky a z organismu vyplavuje přebytečnou žluč. Zlepšuje chuť k jídlu a podporuje činnost trávicí soustavy. Přidává se do čajových směsí při cukrovce.

Bříza

Má močopudné účinky a užívá se při pročištění a odvodňování těla, při zhoršených funkcích ledvin, ledvinových kamenech a zánětech močového měchýře. Snižuje cholesterol, pomáhá při onemocněních kloubů a dokáže léčit a zmírňovat různé kožní potíže a drobnější poranění kůže.

Sedmikráska chudobka

Listy a květy této drobné bylinky obsahují minerály, hořčiny, třísloviny, sliz, flavonoidy, inulin a organické kyseliny. Má protizánětlivé a hojivé účinky, pomáhá při potížích močových cest, ledvin a při kašli, čistí krev a podporuje činnost jater a žlučníku. Také ulevuje při zažívacích potížích.

Libeček

Má močopudné účinky, pomáhá při potížích s ledvinovými a žlučovými kameny a infekcích močových cest. Zmírňuje nadýmání a zlepšuje trávení. Používá se k detoxikaci organismu, při potížích s revmatem, artrózou či dnou, urychluje hojení drobných poranění a některých kožních onemocnění. Libeček by neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami, těhotné a kojící ženy.

Kopřiva

Má očistné účinky, pomáhá při léčbě virových a bakteriálních onemocněních. Posiluje střevní činnost, podporuje látkovou výměnu a trávení. Pomáhá při únavě, vyčerpanosti i psychickém vypětí. Nadměrné užívání může vést ke vzniku ledvinových kamenů.

kopřiva
Ukáže se jako první a roste téměř všude.

Podběl

Pomáhá při kašli, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání, je potopudný, močopudný a má protizánětlivé účinky. Čaj se užívá při nachlazení, astmatu a horečce. Obklad pomáhá při zánětu žil, na vředy, ekzémy a špatně se hojící rány.

Pampeliška

Zbavuje tělo jedovatých toxinů, povzbuzuje činnost trávicího systém a jater. Používá se při potížích s játry, žlučníkem, žaludkem a močových měchýřem. Pomáhá při bolestech kloubů a šlach, na revma a vysokém cholesterolu. Je vhodná i pro diabetiky. Její listy se přidávají do salátů, chutí připomíná nahořklou rukolu i s její nahořklou příchutí. 

Závěrečné shrnutí: V dubnu už začíná sezóna první čerstvých potravin

Duben není tak chudý jako březen. Není to sice žádná velká sláva a další měsíce budou na čerstvé plodiny mnohem bohatší, ale něco se na konci druhého jarního měsíce najde.

  • Jsou to především první jarní byliny jako kopřiva, podběl či sedmikrásky.
  • Začíná sezóna oblíbeného medvědího česneku.
  • Ze zeleniny se občas zadaří jarním ředkvičkám, bulvovému celeru či cibuli. 

Pokud vlastní zahrádkou nedisponujete, nezapomeňte si ve svém okolí vyhledat šikovného farmáře, který vás bude čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami zásobovat po celý rok.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.