BezHladovění.cz

Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Celiakie je autoimunitní onemocnění projevující se nesnášenlivostí lepku. Jak nemoc vzniká, jaké má projevy a jak se typickým příznakům vyhnout?

Diagnóza, kterou už slyšelo 60 000 Čechů

Celiakie, intolerance lepku, celiakální sprue, endemická sprue nebo Heubner-Herterova nemoc – to jsou jen některé z názvů, jimiž se označuje geneticky podmíněná nesnášenlivost lepku. Aby lékař potvrdil diagnózu celiakie, musí se objevovat typické poškození sliznice tenkého střeva.

Dříve nesnášenlivost lepku platila za výjimečné onemocnění, dnes se jedná o poměrně častou poruchu. V České republice celiakií trpí více než 60 000 lidí.

Co se děje ve střevech při celiakii?

Zdravé tenké střevo je plné klků. Jejich hlavní funkcí je vstřebávání živin z potravy. Lepek ve střevech celiaků však působí jako drsný kartáč, který klky postupně obrušuje a zbavuje tenké střevo schopnosti živiny optimálně vstřebávat.

Při nesnášenlivosti lepku se organismus nebezpečné bílkovině brání, což se projevuje nejčastěji nadýmáním, křečemi, průjmem a únavou. Někteří lidé trpí naopak zácpou. Zpomalené trávení umožňuje hnití potravy ve střevech a vypouštění toxinů do krevního oběhu. Toxiny pak narušují ostatní orgány a mohou způsobit další přidružená onemocnění.

Příznaky onemocnění

Medical News Today poukazuje na fakt, že se jednotlivé příznaky mohou pohybovat od mírných po těžké. Stejně tak se mohou časem měnit nebo se mezi jednotlivci lišit. Někteří lidé nemusí mít žádné symptomy nebo se typickými projevy celiakie setkat až později během života.

Nejčastější příznaky:

  • slabost a únava
  • průjmy
  • zácpa
  • bolesti břicha a křeče
  • hubnutí
  • plynatost
  • zažloutnutí kůže (v důsledku špatného vstřebávání tuků)
  • anémie
  • bledost
  • dušnost (vlivem poruchy vstřebávání vitaminu B12)
  • horší srážlivost krve
  • tvorba modřin
  • skrytá krvácení (zhoršené vstřebávání vitaminu K)
  • bolesti v kostech a případná osteoporóza či osteomalacie (porucha vstřebávání vitaminu D)
  • brnění a mravenčení končetin
  • deprese

Asi v pětině případů se vyskytuje tzv. asymptomatická celiakie, kdy člověk nepozoruje žádné zjevné příznaky onemocnění, ale přesto trpí zánětem sliznice tenkého střeva. V tomto případě je nemoc velmi zákeřná, protože postižený nemá důvod k návštěvě lékaře a podstoupení vyšetření.

Co může ovlivnit projevy celiakie?

Podle Medical News Today může příznaky ovlivnit délka kojení (osoby, které byli kojené déle, se s příznaky celiakie často setkávají až v pozdějším věku), množství snědeného lepku, úroveň poškození tenkého střeva a věk, ve kterém se člověk poprvé setká s lepkem.

Diagnostika celiakie

Diagnóza celiakie může být stanovená na základě:

  • sérologických testů sledujících tvorbu protilátek proti gliadinu (po odběru krve)
  • endoskopie
  • je-li diagnóza jasná, obvykle se stanoví „pokusná“ dieta, která má za účel zjistit, zda se při ní příznaky zmírní či vymizí

Nezahajujte dietu před vyšetřením

Máte podezření, že můžete mít problém s trávením lepku? Server Healthline doporučuje poradit se nejprve se svým lékařem. Je totiž důležité, abyste nezačali jíst bezlepkově ještě předtím, než lékaři provedou veškerá potřebná vyšetření. Brzký přechod na dietu by mohl zkreslit výsledky testů.

Kde má celiakie svůj původ?

Celiakie je autoimunitní choroba vznikající na základě genetických dispozic. Nemocný produkuje nadměrné množství protilátek proti gliadinu v lepku. Nemoc není léčitelná, ale dodržováním bezlepkové diety se její projevy eliminují.

Ačkoliv jsou předpoklady pro toto onemocnění dané geneticky, může se celiakie rozvinout kdykoliv v průběhu života. Například po fyzicky či psychicky velmi zatěžující události (operace, těžká infekce, emoční trauma, porod, rozvod, úmrtí blízkého člověka,…).

WebMD dodává, že pokud některý z vašich rodičů, děti, bratr, sestra nebo jiný člen rodiny, trpí celiakií, máte i vy sami mnohem vyšší šanci na propuknutí této nemoci. Pouhá přítomnost genů pro celiakii však automaticky neznamená, že ji dostanete.

Celiakie většinou nechodí sama

Společně s touto nemocí se mohou vyskytovat i další doprovodné choroby a zdravotní potíže. Často se jedná o idiopatickou anémii, nesnášenlivost laktózy, diabetes melitus, poruchy štítné žlázy, dermatitidu nebo neplodnost.

Lepek a jeho výskyt

Jde o soubor bílkovin gliadinu a gluteninu (můžete se setkat i s označením gluten). Tato směs bílkovin se nachází v semenech některých obilovin společně se škrobem. Nejvyšší obsah lepku má pšenice (až 80 % všech bílkovin). Patří mezi základní suroviny evropské kuchyně.

Zastánci zdravého stravování se však od výrobků z pšeničné mouky většinou distancují (nejen kvůli lepku) a nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Obiloviny s obsahem lepku

  • pšenice (včetně špaldové)
  • žito
  • ječmen
  • oves

Další zdroje lepku

  • slané i sladké druhy pečiva z mouky s obsahem lepku (chléb, rohlíky, housky, koláče, dorty, sušenky)
  • běžné těstoviny, strouhanka, knedlíky
  • dochucovadla (kečup, tatarka, sójová omáčka, hořčice, dresinky, bujóny)
  • masné výrobky a konzervy (salámy, klobásy, párky)
  • marmelády
  • karamel
  • pudinky
  • prášek do pečiva
  • pivo a některé další druhy alkoholu

Výrobci mají ze zákona povinnost označovat veškeré potraviny s obsahem lepku pro ochranu spotřebitele.

Možná označení potravin

  • Obsahuje lepek
  • Může obsahovat stopy lepku – jedná se o ochranu konzumenta i samotného výrobce, který v závodě vyrábí nejen bezlepkové potraviny, ale i produkty s obsahem lepku. Bezlepkové potraviny se tak mohou v některých případech kontaminovat lepkem.
  • Velmi nízký obsah lepku – obsah lepku činí maximálně 100 mg na 1 kg potraviny.
  • Bez lepku – potravina nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na 1 kg ve stavu, v jakém je prodávána konečnému spotřebiteli.

WebMD upozorňuje, že se lepek může ukrývat i v některých zubních pastách a lécích, proto je dobré kontrolovat složení a příbalové letáky i u jiných výrobků.

Řešením jsou přirozeně bezlepkové potraviny

Podle serveru Healthline existuje spousta výživných a přirozeně bezlepkových potravin. Vyhněte zpracovaným produktům a svou pozornost zaměřte na čerstvé celistvé potraviny.

Jde především o kvalitní maso, vejce, neochucené mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, zdravé tuky, ořechy, luštěniny, bylinky, koření a bezlepkové obiloviny, jako je quinoa, proso, pohanka a rýže.

Chcete péct bezlepkově? Používejte přirozeně bezlepkové mouky

  • rýžová
  • kukuřičná
  • amarantová
  • kaštanová
  • tapioková
  • cizrnová
  • čiroková
  • hrachová
  • jáhlová
  • kokosová
  • mandlová
  • lupinová
  • nopálová
  • sójová

TIP: Projděte si test bezlepkových mouk včetně tipů na recepty.

Celiakie sice není léčitelná v pravém slova smyslu, její příznaky však jde zmírnit či odstranit bezlepkovou dietou. Abyste byli vy i vaše střeva v bezpečí, tento systém stravování musíte dodržovat pečlivě, neustále a hlavně doživotně.

I malé množství lepku bohužel může způsobit návrat nepříjemných symptomů.

Tipy na nejlepší bezlepkové recepty:

Pochutnejte si na sladkých i slaných pochoutkách. Zachutnají zdravým lidem i těm, které trápí nesnášenlivost lepku.

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

reklama