BezHladovění.cz

Celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění projevující se nesnášenlivostí lepku. Jak tato nemoc vzniká, jak se projevuje a jak se vyhýbat příznakům se dozvíte v následujícím článku.

Obsah článku

Co je celiakie?

Celiakie, celiakální sprue, endemická sprue, Heubner-Herterova nemoc – to jsou jen některé z názvů, jimiž se označuje geneticky podmíněná nesnášenlivost lepku, nikoli však alergie na lepek. Aby mohla být diagnostikována právě celikakie, musí se objevovat pro ni příznačné poškození sliznice tenkého střeva. Alergie na lepek se může projevovat především nadýmáním, průjmy a nevolnostmi.

Ale zpět k celiakii. Její název má původ v řeckém slově koiliakós (= břišní), z nějž se přes latinské coeliacus dostal až k současné podobě. Jak již bylo řečeno, hlavním příznakem onemocnění je zánět sliznice tenkého střeva při kontaktu s lepkem.

Co je lepek a kde se vyskytuje

Jedná se o soubor bílkovin gliadinu a gluteninu, která se odborně nazývá gluten (odtud jeden z názvů nemoci –  glutenová enteropatie). Tato směs se vyskytuje v semenech některých obilovin společně se škrobem. Nejvyšší obsah lepku je v pšenici (až 80 % všech bílkovin), což jej činí zásadní součástí evropské kuchyně (pšenice je ve většině zemí Evropy nejrozšířenější obilnina). Říká se, že čím více lepku, tím kvalitnější mouka a také následné těsto, které má lepší vlastnosti. Současní zastánci zdravého stravování se však snaží lidi od výrobků z pšeničné mouky odvádět (nejen kvůli lepku) a doporučují je nahrazovat žitnými, ovesnými a jinými produkty.

Kromě pšenice je vyšší – i když ne takový – obsah lepku také v ječmeni a žitě. U ovsa převládá v současnosti názor, že zdrojem lepku není.

Další zdroje lepku:

  • Pšeničné sladké i slané pečivo (chleba, rohlíky, koláče, dorty, preclíky, sušenky,…), knedlíky, těstoviny, strouhanka a obecně výrobky zejména z pšeničné mouky.
  • Mezi skryté zdroje pak patří například většina dochucovadel (kečup, tatarka, sójová omáčka, hořčice, dressingy,…), masné výrobky a konzervy (salámy, klobásy, párky,…), karamel, marmeláda, pudinky a mnoho a mnoho dalších.

Označování potravin z hlediska lepku je povinné kvůli ochraně spotřebitelů. Označení jsou následující:

  • Bez lepku – potravina nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na 1 kg ve stavu v jakém je prodávána konečnému spotřebiteli.
  • Velmi nízký obsah lepku – obsah lepku činí maximálně 100 mg/1 kg.

Osoby trpící celiakií dokáží snášet různě velká (ale vždy malá) množství lepku.

TIP: Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky bez lepku:
Jídelníček bez lepku I.
Jídelníček bez lepku II.

Co je příčinou celikakie

Celiakie je autoimunitní choroba, která vzniká na základě genetických dispozic. Jedinec produkuje nadměrné množství protilátek proti gliadinu v lepku. Nemoc není léčitelná, ale dodržováním bezlepkové diety jsou její projevy eliminovány. Ačkoli jsou předpoklady pro onemocnění dány geneticky, může se nemoc rozvinout až v průběhu života. Například po fyzicky či psychicky velmi zatěžující události (operace, porod,…).

Spolu s celikakií se mohou vyskytovat četné doprovodné choroby. Předchází ji často idiopatická anémie. Mezi další přidružené choroby patří diabetes melitus, poruchy štítné žlázy, dermatitis herpetiformis (vyskytují se vyrážky podobně jako u herpesu), neplodnost a podobně.

Celiakie byla dříve považována za spíše výjimečně se vyskytující onemocnění, dnes je brána jako poměrně častá porucha. V České republice je známo na 50 000 případů.

Příznaky onemocnění

Nejčastější typ celiakie provázejí následující symptomy (nemusejí se zdaleka vyskytovat všechny):

  • Slabost, průjmy a zažloutnutí kůže (v důsledku špatného vstřebávání tuků), anémie, bledost a dušnost (nevstřebávání vitamínu B12), špatná srážlivost krve, modřiny, skrytá krvácení (porucha vstřebávání vitamínu K), křeče, bolesti v kostech a případná osteoporóza či osteomalacie (porucha vstřebávání vitamínu D), brnění, mravenčení,…

Asi v pětině případů se vyskytuje asymptomatická celiakie, kdy jedinec nepozoruje příznaky onemocnění, ale přesto trpí zánětem sliznice tenkého střeva. Tato nemoc je zákeřná, protože mnoho lidí nemá důvod se zaměřit na její vyšetření.

Diagnostika a léčba

Diagnóza celiakie může být stanovena zejména na základě:

  • Sérologických testů sledujících tvorbu protilátek proti gliadinu (odběr krve)
  • Endoskopie
  • Je-li diagnóza nejasná, obvykle se stanoví „pokusná“ dieta, která má za účel zjistit, zda se při ní příznaky zmírní či vymizí

Jak již bylo řečeno, celiakie není léčitelná v pravém slova smyslu, je však možné odstranit její příznaky bezlepkovou dietou, při níž jsou vyloučeny některé obiloviny, pivo, uzeniny, konzervy, omáčky a podobně (viz výše). Náhradou za tyto potraviny jsou zejména výrobky z rýžové a sójové mouky, brambory, kukuřice apod.

Dietu je třeba dodržovat neustále a doživotně. I malé množství lepku může způsobit návrat příznaků choroby.

Celiakie
5 (100%) 1 hlasů

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.