reklama
970x90-1-1517434347.png
BezHladovění.cz

Jak sbírat medvědí česnek, aby vydržel i pro další generace?

Popularita medvědího česneku dělá vrásky nejednomu ekologovi – dopadne to s nájezdy listů chtivých Čechů jako s borůvčím v Krkonoších? Držte se těchto tipů a rostlinkám neublížíte.

Kde medvědí česnek roste?

V listnatých a smíšených lesích. Zaměřte se na půdu pokrytou zbytky spadaného listí z loňského roku – pod ní často prosvítá.

Hledejte tam, kde je:

  • Vlhko – nejlépe poblíž potoků nebo říčních ramen
  • Světlo – kde prosvítá skrz listí sluníčko, máte velkou šanci objevit i velký trs

Naopak v čistě jehličnatých lesech na úspěch zapomeňte.

Jak listy poznat?

Ve volné přírodě se setkáte se 2 variantami.

  • Pravý medvědí česnek – má širší a většinou tmavší listy podobné konvalince. Pozor na záměnu!
  • Lesní – má tenčí, většinou jasně zelené lístky.

Jistotu získáte vždy promnutím listu v prstech – pokud voní a chutná podobně jako jarní cibulka, můžete zajásat.

PŘEČTĚTE SI
Léčivé účinky medvědího česneku

Kdy hledat? Od března do června

Sezóna medvědího česneku závisí na nadmořské výšce a klimatických podmínkách konkrétního roku. Obecně platí, že:

  • Od března hledejte v nížinách a středních výškách, je-li teplý rok.
  • Až do června najdete trsy v podhůřích a středních výškách, je-li studený rok.

Jakmile se stromy plně olistí, listy se stáhnou zpět do cibulky a nám nezbývá, než se těšit zase na příští rok.

Jak je to s květy?

květy medvědího česneku

Zhruba v květnu medvědí česnek vykvétá. Květy jsou voňavé a jde je sbírat a jíst.

Na rostlinku opatrně

Lístky vyrůstají z cibulky, která nedrží v zemi příliš pevně. Proto je důležité sbírat opatrně, abyste cibulku nepoškodili. Musí i po sběru zůstat v zemi. Vy si domů odneste pouze listy.

Jak na sběr medvědího česneku?

Sbírejte pro začátek oběma rukama.

  1. Sáček si položte vedle, sehněte se/klekněte k rostlině a přidržte řapík jednou rukou u země.
  2. Druhou opatrně odtrhněte pouze list – přesněji lupen – rostlinky.

Vhod vám přijde ostrý nůž, nebo nůžky, kterými listy pohodlně a šetrně odkrojíte/odstřihnete.

Do čeho sbírat?

Nejlépe do:

  • Proutěného/látkového košíku
  • Textilního sáčku/tašky

Pokud máte sáček pouze igelitový, nechte ho otevřený a po příchodu domů ihned vyndejte listy ven.

Kolik nasbírat?

Záleží na využití. Syrové lístky jsou aromatické a chuťově výrazné – jen tak do pusy, na chleba, nebo do salátu stačí celé rodině cca 200 gramů.

Pokud jej hodláte vařit jako přílohu na způsob špenátu, vezměte si aspoň 0,5kg nádobu pro 3 osoby. Svaří se opravdu hodně a ani chutě už nejsou po vaření moc výrazné.

Jak uchovat medvědí česnek?

Někdo radí uchovávat listy jako květiny ve skleničce vody. Tento postup zamezí rychlému vadnutí, ale není hygienický, hrozí zahnívání. Nejlepší je čerstvé listy zpracovat do druhého dne.

Můžete je:

  • Nasekat a zamrazit v igelitovém sáčku
  • Rozmixovat s trochou soli a oleje a napěchovat do skleniček (sůl směs zakonzervuje a vydrží v lednici i týdny)
  • Zpracovat na pesto a zmrazit ve formičkách na led
  • Přidat do kvalitního oleje a proměnit jej v česnekový (stačí pár listů)

Kde v Praze roste?

„Pravý“ medvědí česnek se širšími listy (podobnými konvalince) najdete málokde. Ale podobně voňavý a zelenější lesní verzi najdete třeba:

  • V Kunratickém lese těsně před Kunraticemi
  • Na Petříně

Medvědí česnek v kuchyni

Možností je spousta. Receptů s medvědím česnekem najdete tisíce. Mezi nejoblíbenější použití patří:

  • Na chleba s máslem a solí
  • Do pesta – hodí se pak do polévek, omáček i k těstovinám
  • Do tvarohové pomazánky
  • Jako přílohu ala špenát
  • Do polévky
  • Do rizota
  • Do bramborového salátu
  • Pod maso při vaření
  • Do míchaných nebo jiných receptů z vajíček
PŘEČTĚTE SI
RECEPT: Pesto z medvědího česneku
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama