Bezhladoveni.cz

Recept na domácí kvašáky do sklenic

Připravte si v létě zásoby na zimu v podobě výborných kvašených okurek. Pochutnáte si a jako bonus podpoříte střevní mikroflóru a zlepšíte trávení.

reklama

Co jsou kvašené okurky?

Kvašené okurky neboli kvašáky jsou konzervované okurky, které prošly mléčným kvašením. Díky procesu fermentace vznikají v okurkách zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.

Další výhodou je, že si na kvašených okurkách můžete pochutnat už pouhý týden po naložení. Příprava domácích kvašených okurek podle BezHladovění.cz je velmi snadná.

TIP: Rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami je v tom, že podle našeho postupu vydrží při správném uskladnění opravdu až do nové sklizně. Klasické rychlokvašky musíte do 10 dnů sníst.

5 důvodů, proč jíst kvašáky

kvašené okurky
  1. Díky probioticky působícím bakteriím a kyselině mléčné podpoříte zažívání.
  2. Během mléčného kvašení se zvyšuje v okurkách podíl vlákniny, čímž opět podpoříte trávení a zabráníte zácpě.
  3. Při pravidelné konzumaci pomůžete snížit svou hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Nakopnete imunitní systém.
  5. Obrníte se proti mnoha civilizačním chorobám.

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

Recept na domácí kvašáky

Kromě surovin si připravte také čisté skleničky libovolné velikosti – můžete použít malé 250ml i velké 0,7litrové. Záleží, jak rychle u vás po otevření okurky mizí.

Suroviny:

  • 2 kg okurek nakládaček
  • 2 l vody
  • 70 g soli
  • 1 malý křen
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 10 kuliček celého pepře
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Okurky omyjte a propíchejte vidličkou nebo kovovou jehlicí. Snadněji pak nasají lák a začnou dříve kvasit.
  2. V hrnci si připravte nálev z čisté vody a soli a dejte ho na 2 minuty povařit.
  3. Křen oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  4. Do čistých sklenic začněte postupně skládat okurky a prokládejte je kolečky křenu.
  5. K okurkám přidejte také hořčičné semínko, pepř, bobkový list a snítky kopru.
  6. Horký nálev odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout.
  7. Ještě teplým nálevem okurky zalijte až po okraj sklenic.
  8. Sklenice uzavřete a nechte na teplém místě kvasit alespoň 7 dní.
  9. Poté sklenice s kvašáky umístěte na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví a okurky budou připravené ke konzumaci.

TIP: Ohlídejte, že máte okurky opravdu zalité až po okraj. Při uložení do sklepa a chladné zimě opravdu vydrží až do příští sezóny.

Přejeme vám dobrou chuť!

Pozor: Okurky i sklenice pořádně umyjte

Pro úspěšnou fermentaci je důležitá čistota použitých okurek. Proto je ještě před samotným nakládáním pořádně vydrbejte kartáčem a opláchněte teplou vodou. Naprosto čisté musí být také sklenice, které budete okurkami plnit.

Pryč s usazeninou

Během kvašení se mohou na povrchu nálevu objevit usazeniny. Jakmile si jich všimnete, co nejdříve je odstraňte. V opačném případě by mohly nalákat octomilky nebo dokonce přerůst v plíseň.

Co dělat, když okurky vyplavou na povrch?

Okurky ve sklenicích pravidelně kontrolujte. Jakmile zjistíte, že některá z nich vyplavala nad hladinu, rychle ji opět ponořte nebo dolijte převařenou slanou vodou.

Do sklenic k okurkám můžete přidat také:

  • Kuličky barevného pepře
  • Česnek
  • Vinné listy
  • Višňové listy
  • Hřebíček
  • Nové koření
  • Chilli papričky

A jak děláte kvašáky vy? Pochlubte se nám třeba na Facebooku.

Popis

Udělejte první krok pro lepší zažívání ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy jako ho upravit, abyste se po jídle cítili lépe
  • Doporučení, co dělat pro lepší zažívání
  • Návrh dalšího postupu pro zmírnění špatného zažívání (pálení žáhy, reflux, nadýmání, bolest žaludku, atd.) úpravou stravy

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma na všechny nákupy na Powerlogy.cz Doprava zdarma
Doprava zdarma na všechny nákupy na Powerlogy.cz
Naše potraviny obsahují výrazně méně cukru. Protože jejich skutečná síla spočívá v přírodní chuti. Víme, že i funkční potraviny mohou chutnat skvěle a lahodně. Při dodržení nejvyšších standardů kvality jsme dosáhli čistou chuť každé jedné Powerlogy potraviny. Doprava zdarma na všechny nákupy.

Zobrazit další slevové kupony →

reklama
Pošlete článek přátelům