Dietní večeře

Snažíte se hubnout, ale nevíte, co si dát na večeři, aby byla zdravá, dietní a zároveň chutná? V našem článku zjistíte, jak má správná dietní večeře vypadat.

Kdy večeřet?

Než se pustíme do samotného „obsahu“ večeře, měli bychom se zaměřit na základní pravidla týkající se toho, kdy je rozumné večeřet – a to zejména proto, že kolem této záležitosti panují různé mýty. Jeden z nejznámějších, které se dříve šířily, tvrdil, že po 5. hodině odpolední (existovaly samozřejmě i jiné verze, ale tahle je pravděpodobně nejznámější) by už člověk neměl jíst. Spousta lidí pak tuto absurdní praktiku skutečně dodržovala.

Je to samozřejmě nesmysl. Doba, kdy naposledy jíst se musí odvíjet jedině od toho, kdy jde člověk spát. Toto tvrzení by bylo pravdivé leda v případě, že byste uléhali někdy kolem 7 nebo 8 hodiny. Naposledy by se totiž mělo jíst cca 2 až 3 hodiny před spaním, ale spoustě lidí se usíná lépe, pokud si ještě později něco drobného dají. Například člověk, který chodí na noční, a řídil by se výše uvedeným pravidlem, by si asi užil nepříjemné chvíle.

Pravidla zdravého (a také dietního) stravování počítají s cca 5 až 6 jídly denně. Porce musejí být menší, ale člověk má jíst pravidelně s rozestupy cca 2 až maximálně 4 hodiny, aby se vyhnul pocitům hladu, který je nežádoucí nejen kvůli zpomalování metabolismu.

Co na večeři?

Zatímco ráno patří zejména sacharidům, odpoledne a večer by měly převažovat bílkoviny. Sacharidy je naopak nejlepší, co možná nejvíc minimalizovat (na svačinu, ale zejména na večeři). Proto by ideální dietní večeře už neměla, pokud možno, obsahovat klasické přílohy jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo nebo knedlíky, anebo jenom v malé míře (mnohem menší porce).

Vynikající přílohou na večeři je například dušená zelenina, vařený chřest či špenát, brokolice apod., ale samozřejmě také syrová zelenina, například v podobě salátu.

Na dietní večeři se výborně hodí vejce, libová masa a ryby, ale také například různá zapečená zeleninová jídla, polévky, sýry a v menší míře i luštěniny, které sice obsahují množství sacharidů, ale ne tak vysoké jako například obiloviny apod. Navíc lze obsah sacharidů výrazně snížit delším máčením nebo nakličováním – a také samotným vařením.

Z tepelných úprav se snažíme volit co nejčastěji vaření a dušení, což platí samozřejmě nejen při večeři, ale vždy, neboť tyto úpravy jsou jednak nejšetrnější vůči cenným látkám a také nejvhodnější kvůli redukční dietě.

Vhodná masa na večeři: kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí, skopové, zvěřina, ryby (tuňák, pstruh, kapr, makrela, sleď, sardinky,…)

Tipy na polévky polévky: Zelňačka, rajská polévka, vývar s játrovými knedlíčky, zeleninová polévka, celerová polévka, brokolicový krém,…

Tipy na saláty: zeleninový salát s fazolemi, kukuřicí a tuňákem, balkánský salát, zeleninový salát s kuřecím masem, salát s chřestem a vejci, salát z jarní zeleniny, hlívy a marinovaných ryb,…