RECEPT: Salát s quinoou, špenátem a pečenou dýní

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Ochutnejte tento zdravý podzimní salát s pečenou dýní a čerstvým špenátem!


Quinoa je zdrojem řady vitaminů, například thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu C. Můžete ji použít také jako zavářku do polévek nebo přílohu k teplým chodům.

Podzimní salát s quinoou, pečenou dýní a čerstvým špenátem

Ingredience na 4 porce:

Salát:

Zálivka

Salát s quinoou, špenátem a polníčkem

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.
  3. Cherry rajčátka a žampiony nakrájejte na půlky.
  4. Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  5. Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.
  6. Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.
  7. Mezitím uvařte quinou v osolené vodě podle návodu.
  8. Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou.
  9. Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.
  10. Špenát i polníček důkladně operte.
  11. Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
  12. Zálivku smíchejte vidličkou se špenátem a polníčkem.

Servírujte tak, že salát se zálivkou položíte na talíř a poté na salát nandáte quinou s pečenou zeleninou.

Přejeme dobrou chuť!

P. S. Další tipy najdete ve velkém průvodci zpracováním quinoy.

Jak se vám článek líbí?