BezHladovění.cz

RECEPT: Salát s quinoou, špenátem a pečenou dýní

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Ochutnejte tento zdravý podzimní salát s pečenou dýní a čerstvým špenátem!

Quinoa je zdrojem řady vitaminů, například thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu C. Můžete ji použít také jako zavářku do polévek nebo přílohu k teplým chodům.

Podzimní salát s quinoou, pečenou dýní a čerstvým špenátem

Ingredience na 4 porce:

Salát:

Zálivka

Salát s quinoou, špenátem a polníčkem

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.
  3. Cherry rajčátka a žampiony nakrájejte na půlky.
  4. Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  5. Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.
  6. Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.
  7. Mezitím uvařte quinou v osolené vodě podle návodu.
  8. Uvařenou quinou smíchejte s pečenou zeleninou.
  9. Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.
  10. Špenát i polníček důkladně operte.
  11. Připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
  12. Zálivku smíchejte vidličkou se špenátem a polníčkem.
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Servírujte tak, že salát se zálivkou položíte na talíř a poté na salát nandáte quinou s pečenou zeleninou.

Přejeme dobrou chuť!

P. S. Další tipy najdete ve velkém průvodci zpracováním quinoy.

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.