Vyhýbáte se vejcím kvůli nadbytku cholesterolu? Nesmysl. Tento mýtus byl dávno překonán. Naopak – vajíčka nabízí nejrychlejší a nejlevnější cestu, jak doplnit cenné živočišné bílkoviny.
Průměrné 50g slepičí vajíčko dodá přes 300 kJ energie, 6 g hodnotných bílkovin, 5 g zdravých tuků, vitaminy A, skupiny B, C, D, E i K a spoustu minerálních látek od draslíku až po měď. Upřednostněte vajíčka z bio chovu, která jsou chutnější, voňavější a neobsahují antibiotika, vakcíny a další nežádoucí látky.
TIP: Myslíte si, že kvalitu žloutku poznáte podle jeho barvy? Omyl. Barvu žloutku ovlivňuje víc faktorů včetně druhu slepice, která vejce snesla. Na výživovou hodnotu nemusí mít vliv.
Obsah článku:
Nevyhazujte žloutek, chrání cévy i oči
Hodně lidí, hlavně při hubnutí, jí pouze bílky. Velká chyba. Žloutky sice obsahují cholesterol, ale také vitamin D a přírodního bojovníka proti tukům – zázračnou látku zvanou cholin. Brání hromadění cholesterolu a tuku v organismu a chrání játra před poškozením alkoholem a jinými toxiny. Žloutek obsahuje také antioxidanty chránící zdraví očí.
TIP: Zjistěte, jak snížit vysoký cholesterol.
Skvělé účinky vajíček na lidské tělo
1. Podporují imunitu i štítnou žlázu
Jedno větší vajíčko obsahuje skoro 25 % denní doporučené dávky selenu. Ten podporuje imunitu a reguluje hormony štítné žlázy. Jeho příjem se musí hlídat hlavně u dětí a dospívajících. Nedostatek selenu v období růstu může způsobit Keshanovu nebo Kashin-Beckovu nemoc – závažné choroby postihující srdce, kosti i klouby.
2. Zlepšují „cholesterolový profil“
Ano, slyšíte dobře. Vejce sice obsahuje kolem 212 mg cholesterolu, ale to neznamená, že vám zvýší jeho hladinu v krvi. Tělo nevstřebává cholesterol přímo z potravy. Produkuje ho samo v závislosti na množství různých faktorů. Odborné studie naopak prokazují, že vejce zvyšují hodný HDL cholesterol a zvětšují částice LDL (zlého) cholesterolu. To je dobře, protože větší částice v krvi jsou méně nebezpečné než ty malé.
3. Snižují riziko infarktu a srdečně-cévních nemocí
Opět to souvisí s velikostí částic LDL cholesterolu. Řídí transport tuku do tepenných stěn a tím i vznik aterosklerózy. Čím menší a hustší částice LDL v krvi máte, tím víc roste ohrožení cévní příhodou. Vejce velikost LDL částic zvětšují, a chrání tak srdce i cévy.
4. Dodávají dlouhodobou energii
Jedno vajíčko obsahuje asi 15 % denní doporučené dávky vitaminu B2 – riboflavinu. Je to jeden z 8 vitaminů skupiny B, které pomáhají tělu přeměňovat potraviny na palivo k tvorbě energie.
5. Omlazují pleť i vlasy
Vitaminy B komplexu svědčí kůži, vlasům, očím i játrům. Podporují také nervový systém.
6. Chrání paměť a bystrou mysl
Vejce patří k tzv. brain-foods, a to díky už zmiňovanému cholinu. Jde o důležitou součást buněčných membrán. Nedostatek cholinu způsobuje neurologické poruchy a zhoršenou činnost mozku.
7. Dodají nezbytné aminokyseliny
Existuje 20 druhů aminokyselin, bez nichž naše tělo nemůže fungovat. Vajíčka podporují syntézu 11 z nich a dalších 9 přímo dodávají. Zabrání tak únavě, slabosti, ochabnutí svalů i snížené imunitě.
8. Zbavují stresu a úzkosti
Jedna z 9 esenciálních aminokyselin – lysin – ovlivňuje i duševní zdraví. Snižuje úzkost a stres a podporuje účinky serotoninu, hormonu štěstí.
9. Bystří zrak
Antioxidanty obsažené ve žloutku – především lutein a zeaxanthin – chrání zdraví očí. Snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu, hlavních příčin zhoršení zraku a slepoty u starších lidí.
10. Zpevňují kosti i zuby
Vajíčka jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitaminu D, který podporuje vstřebávání vápníku. Vápník není důležitý jen pro kosti a zuby. Ovlivňuje i srdce, tlusté střevo a trávení obecně.
11. Rychle zasytí nejlepšími bílkovinami
Kvalita bílkovin ve vajíčkách je tak vysoká, že se podle ní poměřují všechny ostatní zdroje bílkovin. Rychle a nadlouho zasytí. Ve výsledku tak sníte méně a snáze zhubnete.
12. Zbavují přebytečných tuků
Díky skvělému složení s vysokou sytící schopností pomáhají vejce v redukci tuků – a to včetně otravných podkožních tuků, kterých se jinak ne a ne zbavit. V Americe nedávno provedli jednoduchou studii na 2 skupinách lidí. Jedna snídala po dobu 8 týdnů zdravé bagely, druhá 2 vajíčka. Výsledky byly až neuvěřitelné. Skupina, která snídala vajíčka:
- Zhubla o 65 % víc, z toho o 16 % víc tuku
- Snížila svůj BMI (body mass index) v průměru o 61 %
- Zaznamenala o 34 % větší úbytky centimetrů v pase
13. „Oživují“ játra
Vitaminy B a cholin pozitivně ovlivňují zdraví jater. Nedostatek cholinu totiž může vést k hromadění jaterních lipidů, což je častá příčina problémů s játry – především u žen. Právě strava bohatá na cholin funguje jako účinná prevence.
14. Snižují riziko stařecké cukrovky
I zde pomáhá cholin. Vedlejším účinkem nedostatku cholinu a následného hromadění jaterních lipidů je totiž zvýšené riziko inzulinové rezistence a rozvoje diabetu 2. typu.
15. Potlačují záněty
Vaječný cholin a fosfolipidy snižují zánětlivost v těle. Tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a řady dalších chronických neduhů.
K článku nás inspiroval: Eatthis.com
Máte vysoký cholesterol? Diskutujte s námi
Aktuální tipy a zkušenosti ostatních najdete v naší skupině Jak snížit cholesterol přírodní cestou na Facebooku. Přidejte se k nám!