Zeleninové krémy kralují podzimní kuchyni. Ideálně pořádně husté pomalu jako kaše, které pořádně zahřejí i zasytí. Když je navíc doplníte nějakou zajímavou posypkou, s polévkou si bohatě vystačíte a nebudete už toužit po druhém chodu.
Batátový krém s kokosovým mlékem a batátovými chipsy
Ingredience:
Polévka
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 malá cibule
- 2 velké sladké brambory
- 1 brambora
- 2 sušená rajčata
- 3 hrnky vody/zeleninového vývaru
- 1 lžička rýžového octa
- 1 hrnek kokosového mléka
- Sůl
- Pepř
Batátové chipsy
- 1 malá sladká brambora
- Kokosový olej
- Sůl
Postup:
- Na lžíci kokosového oleje orestujeme na malé kostičky nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme oškrabané a nakrájené brambory.
- Zalijeme vodou či vývarem, přidáme sušená rajčata, přivedeme k varu, stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a necháme probublávat zhruba 20 minut.
- Mezitím si připravíme batátové chipsy. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
- Sladkou bramboru omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, rozprostřeme na plech, osolíme, pokapeme kokosovým olejem a dáme péct.
- Pečeme zhruba 10 minut po každé straně do zlatova.
Počet porcí: 4
TIP: Batáty nakrájíme na tenké plátky pomocí mandolíny, struhadla, případně škrabky na brambory či ostrého nože.
Dobrou chuť!
P.S. Batáty můžete péct i celé – třeba s lososem a dýní. Ideální spojení chutí a vůní!