Podzim je tu a spolu s ním i polévková sezóna. Zahajte ji netradiční dýňovou laksou obohacenou výrazným, lehce pikantním kořením. Díky česneku, zázvoru a kajenskému pepři navíc posílíte imunitu.
Pikantní thajská dýňová polévka s rýžovými nudlemi
Ingredience:
- 100 g rýžových nudlí
- 150 g máslové dýně
- 90 g brokolice
- 50 g uvařené cizrny
- 100 ml kokosového mléka
- 180 ml vody
- 1 menší stroužek česneku
- 1 menší kousek čerstvého zázvoru
- 1 pl tamari sójové omáčky
- ½ čl kari koření
- 1 pl sladké papriky
- Špetka kajenského pepře
- Hrst nasekaných nepražených arašídů
- Jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Cizrnu navlhčete, posypte ji sladkou paprikou, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.
- Dýni zbavte slupky a nakrájejte na menší kostky.
- Část nakrájené dýně vložte do vody spolu s česnekem, zázvorem a vše přiveďte k varu.
- Dýni, zázvor a česnek vařte zhruba 10 minut, poté je rozmixujte do konzistence hladkého krému.
- Krém nalijte zpátky do hrnce, přilijte do něj tamari sójovou omáčku, kokosové mléko, ochuťte ho kari kořením a kajenským pepřem.
- Do krému dále přidejte brokolici nakrájenou na růžičky i zbylé kousky dýně.
- Polévku vařte ještě dalších 5 minut.
- Rýžové nudle připravte dle návodu, uvařené je vložte do hlubokého talíře.
- Nudle přelijte polévkou, ozdobte opečenou cizrnou a nasekanými arašídy.
- Na závěr laksu posypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 55 minut
TIP: Místo vody můžete použít zeleninový vývar.
Přejeme dobrou chuť!
reklama