RECEPT: Dýňová laksa s kokosovým mlékem

Podzim je tu a spolu s ním i polévková sezóna. Zahajte ji netradiční dýňovou laksou obohacenou výrazným, lehce pikantním kořením. Díky česneku, zázvoru a kajenskému pepři navíc posílíte imunitu.

Pikantní thajská dýňová polévka s rýžovými nudlemi

Ingredience:

  • 100 g rýžových nudlí
  • 150 g máslové dýně
  • 90 g brokolice
  • 50 g uvařené cizrny
  • 100 ml kokosového mléka
  • 180 ml vody
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 menší kousek čerstvého zázvoru
  • 1 pl tamari sójové omáčky
  • ½ čl kari koření
  • 1 pl sladké papriky
  • Špetka kajenského pepře
  • Hrst nasekaných nepražených arašídů
  • Jarní cibulka na ozdobu

dýňová laksa

Postup:

  1. Cizrnu navlhčete, posypte ji sladkou paprikou, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.
  2. Dýni zbavte slupky a nakrájejte na menší kostky.
  3. Část nakrájené dýně vložte do vody spolu s česnekem, zázvorem a vše přiveďte k varu.
  4. Dýni, zázvor a česnek vařte zhruba 10 minut, poté je rozmixujte do konzistence hladkého krému.
  5. Krém nalijte zpátky do hrnce, přilijte do něj tamari sójovou omáčku, kokosové mléko, ochuťte ho kari kořením a kajenským pepřem.
  6. Do krému dále přidejte brokolici nakrájenou na růžičky i zbylé kousky dýně.
  7. Polévku vařte ještě dalších 5 minut.
  8. Rýžové nudle připravte dle návodu, uvařené je vložte do hlubokého talíře.
  9. Nudle přelijte polévkou, ozdobte opečenou cizrnou a nasekanými arašídy.
  10. Na závěr laksu posypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

TIP: Místo vody můžete použít zeleninový vývar.

Přejeme dobrou chuť!