Bulgur se vyrábí z tvrdých odrůd pšenice. Podrcená zrna jsou na přípravu rychlá a jednoduchá. Obsahují třeba vitamin A, fosfor, železo, hořčík a příznivě působí na nervovou soustavu.
Fenykl v české kuchyni doposud opomíjíme, i když je velmi zdravý. Ulevuje při nadýmání a poruchách trávení, křečích žaludku a střev. Pomáhá také například při tvorbě mateřského mléka a obecně kojení.
Bulgur s pečeným krůtím masem, hráškem a fenyklem
Ingredience:
- 400 g krůtích prsou
- 200 g bulguru
- 150 g mraženého hrášku
- 1 střední fenykl (bulva)
- 30 g másla
- Sýr Gran Moravia – dle chuti
- Extra panenský olivový olej
- Sůl
- Špetka chilli vloček
- Špetka sušeného oregana
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Maso omyjte a nakrájejte na kostky.
- Kostky masa dejte do zapékací mísy.
- Očištěnou bulvu fenyklu nakrájejte na kousky a přidejte je k masu.
- Maso a fenykl osolte a přidejte chilli vločky a oregano.
- Vše spolu promíchejte.
- Přidejte kousky másla a trošku olivového oleje.
- Dejte do trouby péct na 40 minut.
- Když jsou maso s fenyklem upečené, připravte si bulgur podle návodu na obalu – většinou se bulgur vaří v osolené vodě v poměru 1:2 po dobu 8 minut.
- Když je bulgur hotový, přendejte jej do zapékací mísy k masu a fenyklu.
- V tom samém hrnci či rendlíku nasucho orestujte hrášek. Jakmile změkne, přidejte ho k bulgurové směsi.
- Podle chuti můžete navrch najemno nastrouhat sýr parmazánového typu, například Gran Moravia.
Počet porcí: 3
Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť!
TIP: Zkuste naše 3 další recepty z čerstvého fenyklu nebo si oslaďte život bulgurem na sladko.