RECEPT: Pikantní mrkvová polévka se zázvorem a chilli

Polévky nejsou jen záležitostí zimních měsíců. Některé jsou tak variabilní, že chutnají horké i vychlazené. Jako třeba tato mrkvová… Jen málo co dokáže tak úžasně osvěžit.

Mrkvová polévka s chilli a uzeným tempehem

Ingredience cca na 4 porce:

Krém

Na dokončení

  • Chilli paprička
  • Uzený tempeh
  • Sriracha
  • Kadeřávek atd.

mrkvová polévka s chilli a uzeným tempehem

TIP: Sriracha je thajská chilli omáčka s česnekem, třtinovým cukrem a jablečným octem. Můžete si ji vyrobit i sami doma. Pokud ji nemáte, prostě ji v receptu vynechte a přidejte čisté chilli.

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte arašídový olej.
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.
  3. Přidejte na minutu na plátky nakrájený česnek a zázvor.
  4. Přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, nechte krátce osmahnout a zalijte vodou.
  5. Vařte zhruba 20 minut, do změknutí mrkve.
  6. Dochuťte koriandrem, Srirachou, solí a pomocí ponorného rozmixujte s kokosovým mlékem.
  7. Prohřejte, případně dochuťte a rozdělte na talíře.
  8. Můžete ozdobit např. čerstvou chilli papričkou, tempehem, kadeřávkem atd.

TIP: Podávejte s celozrnnou bagetkou, nebo domácím chlebem.