Polévky nejsou jen záležitostí zimních měsíců. Některé jsou tak variabilní, že chutnají horké i vychlazené. Jako třeba tato mrkvová… Jen málo co dokáže tak úžasně osvěžit.
Obsah článku:
Mrkvová polévka s chilli a uzeným tempehem
Ingredience cca na 4 porce:
Krém
- Svazek karotky
- Cca 1 l vody
- 1 plechovka kokosového mléka
- Kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce arašídového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky koriandru
- 1 lžička ostré chilli omáčky Sriracha
- Sůl
Na dokončení
- Chilli paprička
- Uzený tempeh
- Sriracha
- Kadeřávek atd.
TIP: Sriracha je thajská chilli omáčka s česnekem, třtinovým cukrem a jablečným octem. Můžete si ji vyrobit i sami doma. Pokud ji nemáte, prostě ji v receptu vynechte a přidejte čisté chilli.
Postup:
- V hrnci rozehřejte arašídový olej.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.
- Přidejte na minutu na plátky nakrájený česnek a zázvor.
- Přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev, nechte krátce osmahnout a zalijte vodou.
- Vařte zhruba 20 minut, do změknutí mrkve.
- Dochuťte koriandrem, Srirachou, solí a pomocí ponorného rozmixujte s kokosovým mlékem.
- Prohřejte, případně dochuťte a rozdělte na talíře.
- Můžete ozdobit např. čerstvou chilli papričkou, tempehem, kadeřávkem atd.
TIP: Podávejte s celozrnnou bagetkou, nebo domácím chlebem.
reklama