Cuketové nudle jsou hitem posledních let. Užijí si je vyznavači raw stravy i paleo stravy a vlastně i ti, kdo jinak zelenině příliš neholdují. Chutnají totiž jednoduše skvěle!
Není divu, že se s recepty z cukety doslova roztrhl pytel. My jsme pro vás připravili naši nejoblíbenější verzi, především díky její naprosto dokonalé omáčce…
Obsah článku:
Cuketové nudle s tahini omáčkou
Ingredience na cuketové nudle:
- 2-4 menší cukety
Ingredience na tahini omáčku:
- 1 lžička sezamového oleje
- 3 lžíce tahini pasty
- Šťáva z ½ citrónu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička rýžového sirupu či jiného
- 2 lžíce sójové omáčky
- Špetka kurkumy
- ¼ hrnku vody
Na dokončení:
- Klíčky (jakékoliv)
Postup:
- Cukety omyjeme, ostrouháme pomocí škrabky na tenké plátky, které následně nakrájíme pomocí velkého, ostrého nože na co nejtenčí nudličky.
- Kdo má, ušetří si práci se spiralizérem, mandolínou, ozdobnou škrabkou atd.
- Na omáčku prošleháme tahini pastu se sezamovým olejem, citrónovou šťávou, lahůdkovým droždím, rýžovým sirupem, sójovou omáčkou, kurkumou a vodou.
- Kdo chce, může dochutit solí, pepřem, ale sójová omáčka je dost výrazná.
- Nudle promícháme s omáčkou a dáme odležet do lednice, aby krásně změkly a nasákly omáčku.
- Před podáváním nudle ještě dozdobíme klíčky.
Počet porcí: 2
Náš tip! Kdo nemá rád syrovou cuketu, může ji krátce orestovat na kapce oleje.
reklama