K létu patří nejrůznější variace salátů. Aby ale nešlo jen o horu listí, musíme přidat pořádnou dávku bílkovin, tuků, sacharidů. Třeba jako v tomto receptu na čočkový salát s rukolou a mrkví!
Čočkový salát si můžete vzít s klidným srdcem s sebou do práce nebo na výlet. Rozhodně po něm nebudete za hodinu hladoví. Doporučujeme vzít zálivku zvlášť do skleničky a přimíchat až těsně před podáváním, aby zůstal salát co nejčerstvější.
Salát s červenou čočkou a pečenou mrkví
Ingredience:
- ½ hrnku červené čočky
Pečená mrkev
- 3 střední mrkve
- Po špetce skořice, kurkumy, římského kmínu
- Sůl
- Pepř
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
Tahini zálivka
- 1 lžíce tahini pasty
- Šťáva z 1 limetky
- 1 lžička javorového sirupu
- Špetka soli
- Pepře
Na dokončení
- Hrst sušených nesířených meruněk
- Hrst pekanových ořechů
- Cca 100 g rukoly
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou, není třeba ji máčet.
- Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka (cca 15 min.) Scedíme.
- Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
- Dochutíme skořicí, kurkumou, římským kmínem, solí, pepřem, česnekem a olivovým olejem.
- Mrkvovou směs důkladně promícháme, rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.
- Mezitím si připravíme zálivku. Prošleháme tahini pastu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem, solí a pepřem.
- Rukolu omyjeme a pomocí odstředivky na salát osušíme.
- Pak už jen promícháme se zálivkou, pečenou mrkví, posypeme nasekanými meruňkami, oříšky a podáváme.
Počet porcí: 2
TIP: Meruňky na obrázku jsou tmavší, než je pravděpodobně znáte. Je to tím, že jsou nesířené. S trochou štěstí je najdete už i ve velkých marketech a samozřejmě zdravých výživách.