RECEPT: Letní salát s červenou čočkou a pečenou mrkví

K létu patří nejrůznější variace salátů. Aby ale nešlo jen o horu listí, musíme přidat pořádnou dávku bílkovin, tuků, sacharidů. Třeba jako v tomto receptu na čočkový salát s rukolou a mrkví!

Čočkový salát si můžete vzít s klidným srdcem s sebou do práce nebo na výlet. Rozhodně po něm nebudete za hodinu hladoví. Doporučujeme vzít zálivku zvlášť do skleničky a přimíchat až těsně před podáváním, aby zůstal salát co nejčerstvější.

Salát s červenou čočkou a pečenou mrkví

Ingredience na 2 porce:

Pečená mrkev

Tahini zálivka

Na dokončení

letní salát z červené čočky s pečenou mrkví

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou, není třeba ji máčet.
  3. Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka (cca 15 min.) Scedíme.
  4. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
  5. Dochutíme skořicí, kurkumou, římským kmínem, solí, pepřem, česnekem a olivovým olejem.
  6. Mrkvovou směs důkladně promícháme, rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 15 minut.
  7. Mezitím si připravíme zálivku. Prošleháme tahini pastu s limetkovou šťávou, javorovým sirupem, solí a pepřem.
  8. Rukolu omyjeme a pomocí odstředivky na salát osušíme.
  9. Pak už jen promícháme se zálivkou, pečenou mrkví, posypeme nasekanými meruňkami, oříšky a podáváme.

TIP: Meruňky na obrázku jsou tmavší, než je pravděpodobně znáte. Je to tím, že jsou nesířené. S trochou štěstí je najdete už i ve velkých marketech a samozřejmě zdravých výživách.