RECEPT: Lehká rybí polévka nejen na Štědrý večer

Kdo říká, že štědrovečerní rybí polévka musí být nutně z kapra? Do této odlehčené verze můžete přidat tresku, pstruha nebo třeba štiku a vždy bude chutnat báječně.

Lehká rybí polévka z tresky

Suroviny:

  • 400 g čerstvé ryby (my použili filet z tresky)
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 5 brambor
  • 4 větší mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 1/3 většího celeru
  • Kvalitní rostlinný olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka

rybí polévka

TIP: Zjistěte, jak na výborný domácí zeleninový vývar.

Postup:

  1. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. Do hrnce nalijeme 1 lžíci rostlinného oleje a krátce na něm osmahneme cibulku.
  3. Po chvíli přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory a orestujeme.
  4. Směs zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme.
  5. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut.
  6. Po čtvrt hodině zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
  7. Tresku pokrájíme na menší kostičky a přidáme do zeleninového krému.
  8. Opět přikryjeme a vaříme dalších 20 minut.
  9. Polévku pravidelně mícháme, má totiž tendenci se přichytávat ke dnu.
  10. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat. Rybí polévku báječně doplní celozrnné nebo chlebové krutonky.

TIP: Hledáte vegetariánskou variantu štědrovečerní polévky? Zkuste třeba čočkovou z lehké červené čočky.

Přejeme dobrou chuť!