BezHladovění.cz

RECEPT: Salát s cizrnou, avokádem a feta sýrem

Tento lahodný salát musíte vyzkoušet hned z několika důvodů: Skvěle chutná, dodá vám nejhodnotnější rostlinné bílkoviny, řadu vitamínů i minerálů a v neposlední řadě je úžasně jednoduchý na přípravu.

Cizrna se s avokádem báječně doplňuje – nejen chuťově, ale hlavně co se složení týče. Kouzlo tkví v tom, že hodnotné látky z cizrny (bílkoviny, vláknina, kyselina listová, vitamíny řady B a další) se lépe vstřebávají díky zdravým, odborně mononenasyceným, tukům z avokáda.

To navíc obsahuje řadu dalších cenných látek od vitamínu K, B, C až po důležité antioxidanty.

Salát se hodí jako zdravý oběd nebo vydatná svačina. Po uvaření cizrny zabere jeho příprava necelých 10 minut!

Co budeme potřebovat:

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Postup:

  1. Minimálně 10-12 hodin předem namočte cizrnu.
  2. Zakalenou vodu z máčení slijte a cizrnu vařte v čerstvé – minimálně 50 minut. V průběhu vaření sbírejte pěnu.
  3. Hotovou cizrnu slijte a nechte vychladnout. Pak ji namačkejte vidličkou tak, aby některé kousky zůstaly celé.
  4. Rozkrojte avokádo, vyjměte pecku a vydlabanou dužinu přidejte k namačkané cizrně.
  5. Promíchejte, zakápněte citronem, přidejte rozmačkaný česnek, pepř a pár kapek olivového oleje.
  6. Navrch nastrouhejte feta sýr. Těsně před konzumací promíchejte.
  7. Podávejte s domácím chlebem, celozrnnou bagetkou nebo listovým salátem.

cizrna-hotovo

Tipy

Nechce-li se vám máčet a vařit cizrnu, kupte ji už hotovou v plechovce.

Avokádo má tendenci rychle zhnědnout. Citron tomu trochu pomůže, ale i tak raději salát snězte co nejdřív.

Chcete-li výraznější chuť a vůni, vyměňte citron za limetku. Té stačí jen pár kapek.

Feta sýr můžete nahradit balkánským sýrem. Pokud vás ani jedno neláká, salát jednoduše posolte a jezte bez sýra.

Špetka kari dodá netušený orientální rozměr.

Milovníci čerstvé cibulky mohou přidat půlku nadrobno nasekané červené cibule nebo šalotky.

Nezapomeňte salát ozdobit petrželkou nebo koriandrem. Dobrou chuť!

Podívejte se i na naše další zdravé recepty z avokáda.

RECEPT: Salát s cizrnou, avokádem a feta sýrem
5 (100%) 1 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.