BezHladovění.cz

RECEPT: Studená polévka gazpacho z melounu, rajčat a bylinek

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska. Základ tvoří zralá rajčata, paprika, salátová okurka, česnek, cibule, bazalka a kvalitní olivový olej.

Gazpacho má však mnoho podob. Báječně jej ozvláštní třeba jahody, nebo meloun – jako v dnešním receptu.

Letní melounové gazpacho

Ingredience na 2 porce:

  • 250 g melounu cantaloupe
  • 125 g zralých cherry rajčátek
  • 100 g žluté papriky
  • 100 g salátové okurky
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Hrst čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Šťáva z půlky citrónu

polévka gazpacho

Postup:

  1. Omyjte zeleninu a oloupejte cibuli a česnek.
  2. Okurku a meloun zbavte slupky, meloun vydlabejte od semínek.
  3. Vše nakrájejte na menší kousky.
  4. Pokrájenou zeleninu dejte do mixéru.
  5. Přidejte bazalku a petrželku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a šťávu z citrónu.
  6. Vše rozmixujte dohladka.
  7. Podle chuti přidejte sůl, pepř či citrónovou šťávu.
  8. Dejte vychladit do lednice.
  9. Podávejte s opečeným chlebem či bagetou, zdobte čerstvými bylinkami.

TIP: U gazpacha extra dbejte na kvalitu olivového oleje. Nejlepší variantu představuje bio olej lisovaný za studena. 1 litr takového oleje se vyrábí až z 5 kg oliv.

Přejeme dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.