Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska. Základ tvoří zralá rajčata, paprika, salátová okurka, česnek, cibule, bazalka a kvalitní olivový olej.
Gazpacho má však mnoho podob. Báječně jej ozvláštní třeba jahody, nebo meloun – jako v dnešním receptu.
Obsah článku:
Letní melounové gazpacho
Ingredience:
- 250 g melounu cantaloupe
- 125 g zralých cherry rajčátek
- 100 g žluté papriky
- 100 g salátové okurky
- Hrst čerstvé bazalky
- Hrst čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- Sůl
- Pepř
- Extra panenský olivový olej
- Šťáva z půlky citrónu
Doporučujeme
Postup:
- Omyjte zeleninu a oloupejte cibuli a česnek.
- Okurku a meloun zbavte slupky, meloun vydlabejte od semínek.
- Vše nakrájejte na menší kousky.
- Pokrájenou zeleninu dejte do mixéru.
- Přidejte bazalku a petrželku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a šťávu z citrónu.
- Vše rozmixujte dohladka.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř či citrónovou šťávu.
- Dejte vychladit do lednice.
- Podávejte s opečeným chlebem či bagetou, zdobte čerstvými bylinkami.
Počet porcí: 2
TIP: U gazpacha extra dbejte na kvalitu olivového oleje. Nejlepší variantu představuje bio olej lisovaný za studena. 1 litr takového oleje se vyrábí až z 5 kg oliv.
Přejeme dobrou chuť!