Lehká polévka ze špenátu doplněná uzeným lososem je ideální k obědu i večeři. Díky snadné dostupnosti surovin si ji můžete vychutnat kdykoli v roce. V létě však bývá špenát přeci jen o něco šťavnatější.
Špenátová polévka s uzeným lososem
Ingredience:
- 400 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- Mořská sůl
- Pepř černý
- Muškátový oříšek
- 120 ml rostlinné smetany (my použili sójovou)
- 60 g uzeného lososa
TIP: Máte radši polévku hustší? Přidejte více brambor.
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Do hrnce nalijte lžíci oleje a zpěňte cibulku.
- Po chvíli přidejte špenát a nechte asi 2 minuty opékat.
- Špenát zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a na menší kousky pokrájené brambory.
- Po 5 minutách vaření přidejte prolisovaný česnek a nechte vařit dalších 10 minut.
- Jakmile se brambory uvaří, odstavte polévku z plotny a ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka.
- Přilijte rostlinnou smetanu, znovu polévku postavte na plotnu a krátce ji ještě povařte.
- Před podáváním polévku ozdobte plátky uzeného lososa.
Počet porcí: 2
TIP: Podávejte s celozrnnou bagetkou nebo domácím chlebem ze 3 druhů mouky.
Přejeme dobrou chuť!
reklama