Vařte v páře: Zachová živiny i skvělou chuť

Parní vaření patří k nejšetrnějším úpravám jídla. Díky rychlé přípravě na páře si zelenina i maso uchovají maximum živin, nižší glykemický index i kalorickou hodnotu.

Jak funguje vaření v páře?

Voda ve spodní části hrnce se teplem změní na páru, cirkuluje a ohřívá vložené potraviny. Pod pokličkou se zase ochlazuje, kondenzuje, stéká zpět dolů a celý proces se opakuje. Pro občasné vaření nebo přípravu malého množství jídla vám postačí klasický hrnec s poklicí a napařovák.

Postup přípravy v „obyčejném“ hrnci

Do hrnce nalijte vodu, na dno položte pařáček, přidejte suroviny, přiklopte a za 10–25 minut už můžete servírovat. Pokud chcete tímto způsobem vařit častěji a zároveň potřebujete nasytit celou rodinu, vyplatí se vám pořízení parního hrnce, který přípravu urychlí.

Výhody parního vaření

1. Zachování vitaminů a minerálů

Když zeleninu vaříte ve vodě, většinu živin zbytečně vylijete zbytečně do dřezu. Spousta cenných látek se kvůli vysokým teplotám vytratí i při restování, smažení a pečení. Pokud dáte přednost vaření v páře, můžete se těšit z vyššího obsahu minerálů, vitaminů a antioxidantů.

2. Připravíte cokoliv

Na páře se nejčastěji připravuje zelenina, jako např. brokolice, květák, mrkev nebo brambory. Parní vaření se hodí také pro různé druhy masa, ovoce a bramborové či houskové knedlíky. Na páře bez problémů uvaříte i luštěniny, obiloviny a dokonce i některé moučníky.

3. Skvělá chuť

Při vaření v páře si jídlo zachová výbornou chuť, krásnou barvu i pevnou strukturu. Skvělé je, že nemusíte používat tolik soli a koření, aby vám pokrm chutnal. Užijete si tak zeleninu i maso v té nejčistší podobě a z hodování si odnesete doslova gurmánský zážitek.

4. Rychlost

Vaření na páře je velmi jednoduché a rychlé. Celé jídlo včetně přílohy uvaříte najednou v jednom hrnci. Ušetříte tak čas, vodu i energii. Suroviny jen omyjete, nakrájíte, vložíte vedle sebe na pařák nebo do parního hrnce, zapnete příslušné tlačítko a během pár minut podáváte. K dochucení stačí jen pár ingrediencí, které můžete doplnit až těsně před podáváním.

5. Příprava bez tuku = nízká kalorická hodnota

Na rozdíl od restování, smažení a pečení není nutné při vaření v páře používat tuk. Díky tomu výrazně klesá celková kalorická hodnota jídla. Záleží jen na vás, zda si jídlo vychutnáte zcela bez tuku nebo zeleninu před podáváním pokapete třeba panenským olivovým olejem, který tělu dodá nenasycené mastné kyseliny.

Na páře báječně chutnají:

  • Zelenina – brokolice, květák, zelené fazolky, mrkev, celer, petržel, cuketa, lilek, brambory, batáty
  • Ovoce – jablka, hrušky apod.
  • Maso a ryby – kuřecí, krůtí, vepřové, losos, tuňák, makrela, treska
  • Obiloviny – rýže, jáhly, pohanka, quinoa
  • Luštěniny – cizrna, čočka, fazole
  • Knedlíky – houskové i bramborové

Tipy na chutné obědy a večeře z jednoho hrnce

  • Treska s dušenou zeleninou
  • Rizoto plné zeleniny
  • Kuřecí plátek s bramborem
  • Vepřové karé
  • Plněné ovocné knedlíky
  • Krůtí steak na bylinkách
  • Losos s brokolicí

Šikovní pomocníci pro parní vaření

Skládací pařák

skládací pařák

Mobilní skládací pařák se hodí k přípravě pokrmů v páře, ohřívání a jemnému blanšírování. Šikovně odděluje potraviny od vody a přispívá tak k zachování vitaminů a minerálů. Při výběru pařáku si všímejte materiálu, ze kterého je vyrobený. Mnohem déle vám vydrží ten z nerezové oceli.

Patrový parní hrnec

patrový parní hrnec

Parní hrnec s oddělenými nádobami skvěle poslouží k přípravě několika pokrmů naráz. Současně napaříte maso, zeleninu i rýži nebo jinou přílohu. Součástí většiny patrových parních hrnců bývá také miska k vaření rýže a držák na vajíčka. Do spodní části se vkládají suroviny, které potřebují delší přípravu. Horní část je určená pro zeleninu.

Parní pekáč

parní pekáč

Pekáč s parním roštem a zabudovaným teploměrem oceníte při přípravě většího množství jídla. Snadno tak uvaříte oběd pro celou rodinu. V parním pekáči můžete jídlo vařit, dusit, ohřívat i rozmrazovat. Pokud zvolíte pekáč z ušlechtilé oceli, můžete ho použít také k zapékání pokrmů v troubě.

Parní kastrol

parní kastrol

Kastrol s parní vložkou je ideální pro zdravé a rychlé vaření v páře. Do kastrolu nalijete vodu, na pařák vložíte vybrané suroviny a během chvíle máte jídlo na stole. Díky průhledné poklici se silikonovým těsněním máte přípravu celou dobu pod kontrolou.

Systém na vaření v páře

systém na vaření v páře

Pro nadšence do zdravé kuchyně existují celé systémy určené k vaření v páře. Máte jistotu, že všechny suroviny, které do jednotlivých pater naskládáte, budou uvařené ve stejný čas. Těšit se můžete z přednastavených programů pro přípravu ovoce, listové zeleniny, kořenové zeleniny, masa, rýže a těstovin. Parní systémy udrží hotové jídlo teplé tak dlouho, než na něj dostanete chuť.

Přejeme dobrou chuť a spoustu radosti ze zdravého životního stylu.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.