Hustá čočková polévka v chladných dnech potěší nejednoho strávníka. Bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a kyselinou listovou poslouží i jako hlavní chod. A ne ledajaký! Orientální koření pozvedne chuť polévky do zcela jiné dimenze.
Orientální čočková polévka
Ingredience:
- 250 g drobné zelené čočky
- 1 ½ l zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 100 g hlívy ústřičné
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 1 cibule
- 2 hřebíčky
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mleté skořice
- Hrst nasekaného čerstvého koriandru
- Špetka mletého česneku
Postup:
- Čočku předem namočte alespoň na hodinu.
- Namočenou čočku propláchněte, zalijte ji vývarem, přihoďte k ní tymián a hřebíčky, přisypte kurkumu a přiveďte k varu. Čočku vařte po dobu 30–40 minut.
- Zatímco se čočka vaří, nakrájejte na kolečka cibuli a opečte ji na nepřilnavé pánvi spolu s hlívou ústřičnou. Po chvilce je podlijte trochou vody a pod pokličkou krátce poduste.
- Po uvaření čočky vyjměte z hrnce tymián i hřebíčky, přihoďte do něj cibuli i hlívu a vše zalijte kokosovým mlékem.
- Polévku ochuťte kardamomem, skořicí, česnekem a vařte dalších 10 minut.
- V závěru přihoďte do polévky koriandr. Část můžete použít na ozdobu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 hodiny
TIP: Nepřišli jste na chuť kurkumě? Nahraďte ji kari.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Ochutnejte také lahodnou polévku z červené čočky s rajčátky.