BezHladovění.cz

RECEPT: Čočková polévka s vůní Orientu

Hustá čočková polévka v chladných dnech potěší nejednoho strávníka. Bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a kyselinou listovou poslouží i jako hlavní chod. A ne ledajaký! Orientální koření pozvedne chuť polévky do zcela jiné dimenze.

Orientální čočková polévka

Ingredience:

  • 250 g drobné zelené čočky
  • 1 ½ l zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 cibule
  • 2 hřebíčky
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • Špetka mletého česneku
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Čočku předem namočte alespoň na hodinu.
  2. Namočenou čočku propláchněte, zalijte ji vývarem, přihoďte k ní tymián a hřebíčky, přisypte kurkumu a přiveďte k varu. Čočku vařte po dobu 30–40 minut.
  3. Zatímco se čočka vaří, nakrájejte na kolečka cibuli a opečte ji na nepřilnavé pánvi spolu s hlívou ústřičnou. Po chvilce je podlijte trochou vody a pod pokličkou krátce poduste.
  4. Po uvaření čočky vyjměte z hrnce tymián i hřebíčky, přihoďte do něj cibuli i hlívu a vše zalijte kokosovým mlékem.
  5. Polévku ochuťte kardamomem, skořicí, česnekem a vařte dalších 10 minut.
  6. V závěru přihoďte do polévky koriandr. Část můžete použít na ozdobu.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 2 hodiny

TIP: Nepřišli jste na chuť kurkumě? Nahraďte ji kari.

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Ochutnejte také lahodnou polévku z červené čočky s rajčátky.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend