Chladné podzimní počasí k hřejivým polévkám přímo vybízí. My tentokrát dali přednost zajeté klasice, na kterou se spoléháme velice. A pokud i vás chuť pečeného květáku moc baví, nečekejte na nic a hurá na ni!
Podzimní květáková polévka
Ingredience:
- ½ středně velkého květáku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 hrst na kolečka nakrájeného pórku
- 1 stroužek česneku
- 0,8 l zeleninového vývaru
- ½ lžičky sušené majoránky
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžíce tahini
- Špetka pepře
- Špetka himalájské soli
- Slunečnicová a sezamová semínka
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky, česnek oloupejte.
- Plech vyložte pečicím papírem, na kterém květák spolu s česnekem pečte cca 30 minut do zezlátnutí.
- Mezitím si omyjte pórek a oškrábejte mrkev i petržel.
- Zeleninu vložte do hrnce, okořeňte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Opečený květák a česnek přidejte do hrnce a vše spolu nechte ještě dalších 10 minut pod pokličkou mírně probublávat.
- Hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka, osolte a opepřete, přidejte tahini, případně dochuťte dle potřeby.
- Hotovou polévku servírujte posypanou nasucho opraženými semínky.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
TIP: Těsně před servírováním můžete do polévky přidat kousek rostlinného jogurtu či smetany pro zjemnění chuti.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Ochutnejte také čočkovou polévku s vůní Orientu nebo babiččinu fazolovou.