BezHladovění.cz

Co můžete jíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Patříte mezi celiaky a zatím tápete, co všechno můžete při svém onemocnění jíst? Projděte si seznam potravin bez lepku. Z nich snadno vymyslíte zdravé recepty všeho druhu.

Celiakie vyžaduje bezlepkovou dietu

Pokud člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho tělo spustí autoimunitní reakci, která poškozuje výstelku tenkého střeva. Střevo následně ztrácí schopnost správně absorbovat živiny z potravy, což tělo dává najevo typickými příznaky, jako jsou zažívací potíže, bolesti hlavy a nevysvětlitelný úbytek hmotnosti. Jediným způsobem, jak poškození zabránit, je přísné dodržování bezlepkové diety.

Zahraniční výzkum prokázal, že pokud máte celiakii a konzumujete i jen malé množství lepku, poškození střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost příznaků.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Bezlepková dieta zlepší kvalitu života

Ačkoliv striktní změna ve stravování není na začátku jednoduchá, pro vaše zdraví je nezbytná. Pokud v bezlepkové dietě vytrváte, symptomy celiakie se vám podaří dostat pod kontrolu.

Zahraniční studie dokázala, že při dodržování bezlepkové diety po dobu 1 roku se příznaky zlepší u více než 90 % lidí s celiakií, což výrazně zlepšuje kvalitu jejich života. Už během jednoho měsíce dodržování bezlepkové diety přichází podle výzkumu významné zlepšení trávení.

Co jíst při celiakii? Zaměřte se na přirozeně bezlepkové potraviny

Dodržování bezlepkové diety může být zprvu matoucí, protože nevhodných potravin je velké množství. Časem zjistíte, že existuje mnoho jídel, která můžete jíst bez jakéhokoliv rizika.

Podle studie na serveru NCBI je vhodné dát přednost přirozeně bezlepkovým potravinám, které jsou pro osoby s celiakií naprosto bezpečné. Které to jsou?

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
celiac-test

Biocard Celiac test

Test Biocard je domácí test určený pro detekci protilátek IgA proti transglutamináze, které jsou přítomny při celiakii, z krve odebrané ze špičky prstu. Test celiakie může být pomocným testem v diagnóze celiakie.

Na čem byste měli postavit bezlepkový jídelníček?

Základní potraviny

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Obilniny a pseudoobilniny bez lepku – rýže, jáhly, kukuřice, pohanka, amarant
  • Luštěniny všeho druhu
  • Brambory bez dalších přísad
  • Čistá výseková masa
  • Čerstvé mléko a neupravované mléčné výrobky
  • Vejce
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Trápí vás zažívací potíže? Udělejte si domácí test na celiakii

Doporučované bezlepkové potraviny

Rýže

  • Neloupaná, bílá, parboiled
  • Rýžové burizony bez přidaného lepku
  • Instantní kaše bez přidaného lepku
  • Rýžová mouka
  • Rýžové vločky
  • Rýžové těstoviny
  • Rýžový papír

Proso (jáhly)

  • Jáhly
  • Jahelná mouka
  • Jahelné vločky
  • Jahelné a prosné instantní kaše bez přidaného lepku

Pohanka

  • Pohanka zelená, hnědá, lámanka, drť
  • Pohanková mouka
  • Pohankové těstoviny
  • Pohankový křehký chléb bez lepku
  • Pohankový chléb bez přídavku mouky s obsahem lepku
  • Pohankové křupky
  • Instantní pohanková mouka bez přidaného lepku

Amarant

  • Zrno amarantu
  • Nať amarantu
  • Amarantová mouka
  • Amarantové těstoviny
  • Sušenky z amarantu bez přidaného lepku
  • Amarantové křupky bez přidaného lepku

Quinoa

  • Zrna quinoy
  • Quinoová mouka

Luštěniny

  • Fazole suché – všechny druhy; fazole předvařené, fazole sterilované ve slaném nálevu
  • Čočka hnědá, červená a zelená; čočka předvařená, čočka sterilovaná ve slaném nálevu
  • Hrách suchý zelený, žlutý, loupaný i neloupaný; předvařený hrách
  • Cizrna beraní (římský hrách)
  • Sója a výrobky z ní:
    • Sójové boby, sójové vločky, sójová mouka (hladká, hrubá, plnotučná, odtučněná), sójová krupice
    • Sójové maso neboli sójový extrudát s logem bez lepku
    • Sójové boby pražené (alaburky, sójové oříšky)
    • Tofu
    • Sójové mléko bez přídavku potraviny s lepkem (trvanlivé, sušené), sójový jogurt (bez lepku), sójová smetana (bez lepku)
    • Sójové klíčky (čerstvé i sterilované)
    • Sojanéza (sójová majonéza) bez lepku
    • Sójová omáčka (pouze tamari)
    • Mungo (vigna zlatá) – zelená sója, vařená, naklíčená
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Monika alias Celiaxmoni: Při celiakii držte dietu opravdu striktně

Kukuřice

  • Kukuřičná mouka
  • Kukuřičná krupice
  • Kukuřičná instantní kaše bez přidaného lepku
  • Kukuřičné těstoviny
  • Kukuřičný křehký chléb
  • Kukuřičné perličky
  • Kukuřičný chléb
  • Kukuřičné lupínky bez lepku
  • Extrudovaná kukuřice
  • Kukuřičná strouhanka bez lepku
  • Kukuřičné zrno
  • Kukuřičná polenta bez lepku
  • Maizena (kukuřičný škrob)

Brambory

  • Brambory
  • Solamyl (bramborový škrob)
  • Bramborová mouka – hladká i hrubá
  • Bramborová vláknina

Zelenina a zeleninové výrobky

  • Syrová čerstvá zelenina všechno druhu
  • Mražená zelenina všechno druhu
  • Sterilovaná zelenina ve slaném nálevu
  • Kvašená a nakládaná zelenina všeho druhu

Ovoce a ovocné výrobky

  • Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu
  • Kompotované a zmrazené ovoce (celé, protlak) všeho druhu – pouze bez přidaného lepku
  • Ovocné přesnídávky a pyré bez přidaného lepku
  • Ovoce sušené a ovocné chipsy
  • Ovoce kandované

Ořechy a semena

  • Ořechy vlašské, lískové, makadamové, burské, pekanové, kešu, para, mandle a pistácie
  • Semena slunečnice, dýně, sezamu, lnu, pinie a máku
  • Kokos, kokosová moučka, kokosové chipsy

Tuky

  • Rostlinného původu
  • Živočišného původu (máslo, sádlo, slanina)
  • Majonéza

Maso

  • Čerstvé drůbeží, králičí, telecí, hovězí, vepřové, ryby
  • Uzená masa, která neobsahují lepek

Uzeniny

  • Vepřová šunka, debrecínská pečeně, cikánská pečeně – uzeniny označené jako bezlepkové
  • Drůbeží šunka bezlepková
  • Ostatní uzeniny označené jako bezlepkové

Nápoje

  • Přírodní ovocné nápoje a mošty
  • Přírodní zeleninové šťávy
  • Bylinkové čaje
  • Minerální vody
  • Káva
  • Cikorka (náhražka kávy z kořene čekanky) bez přídavku ječmene či žita

Mléko a mléčné výrobky

  • Čerstvé a zakysané mléko a mléčné výrobky
  • Tvaroh, měkké a tvrdé sýry, tavené sýry, čerstvé sýry, tvarohové a smetanové krémy, vše bez surovin s obsahem lepku a označené jako bezlepkové

Vejce

  • Slepičí, křepelčí
  • Žloutky i bílky

Sladidla

  • Cukr řepný nebo třtinový (moučka, krystal, písek, kostky)
  • Kandys hnědý nebo bílý (prášek či různé tvary)
  • Pravý včelí med
  • Javorový sirup
  • Neenergetická a nízkoenergetická sladidla

Cukrovinky

  • Sladké pečivo označené jako bezlepkové
  • Sněhové pusinky bez přísad s obsahem lepku
  • Čistá čokoláda
  • Neplněné bonbony
  • Müsli tyčinky, sušenky apod. označené jako bezlepkové

Zahušťovadla

  • Agar
  • Guarová guma
  • Guma tara
  • Karagenan
  • Tapioka
  • Tragant
  • Xanthan

Vláknina

  • Jablečný pektin
  • Psyllium (vláknina z jitrocele kopinatého)
  • Vláknina z cukrové řepy

Pomocníci pro kynutí a kypření těsta

  • Amonium (cukrářské droždí)
  • Droždí
  • Pekařský kvas
  • Prášek do pečiva bez lepku
  • Uhličitan draselný
  • Vinan draselný

Hledejte přeškrtnutý klas

Trh nabízí širokou škálu speciálních produktů včetně bezlepkového pečiva, cereálií, mouk, těstovin a sušenek. Na etiketách výrobků hledejte heslo „bez lepku“ nebo symbol přeškrtnutého klasu.

Jak při celiakii ušetřit?

Bezlepkové stravování nemusí být finančně náročné. Zvažte všechny možnosti a jídelníček si dopředu plánujte.

  • Někteří výrobci bezlepkových potravin posílají vzorky produktů na ochutnávku. Obraťte se přímo na dodavatele nebo to zkuste na veletrzích, případně přes sdružení či organizaci pro pomoc celiakům.
  • Prověřte si, kolik stojí bezlepkové potraviny v supermarketu. V některých obchodech se mohou ceny lišit. Čas vám uspoří internetové srovnávače.
  • Kupujte si oblíbené výrobky ve větším balení ve velkoobchodech.
  • Máte doma malého celiaka? Sehnat potřebné bezlepkové produkty za rozumné ceny vám může pomoci dětský lékař.
  • Základem bezlepkového jídelníčku by měla být zelenina, ovoce a přirozeně bezlepkové obiloviny. Kupujte je nejen v kamenných obchodech, ale také na farmářských trzích.
  • Místo kupovaných kořenících směsí používejte k dochucování pokrmů čerstvé bylinky. Ty si můžete pěstovat na zahrádce, balkónu i na okně.
  • Nakupujte online přímo od výrobce či dodavatele. Tímto způsobem můžete ušetřit část peněz, protože neplatíte marži obchodníkovi.
  • Vařte a pečte doma. Domácí sušenky, chléb, koláče i krekry vás vyjdou podstatně levněji než produkty z obchodu.

V případě potíží oslovte odborníka

Stále při nákupech a přípravě jídel tápete? Nebo se i při dodržování diety váš zdravotní stav nelepší? Vydejte se k lékaři a výživovému poradci se specializací na celiakii.

Odborník posoudí váš současný jídelníček a zjistí, zda nekonzumujete skrytý lepek, který vám může v těle dělat neplechu. Také vám poradí, co jíst, abyste měli zajištěnou vyváženou a pestrou stravu s dostatkem potřebných živin. 

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.