Léto nám nabízí mnoho čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylinek, které se dají využít v kuchyni na nespočet způsobů.
Jaké potraviny však vyhledávat právě v červenci, abychom měli jistotu, že to je to, co nyní dozrává?
Obsah článku:
Oslaďte si život ovocem
Jahody
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec a právě teď nadešel jejich čas. Tohle čerstvé a lahodné ovoce si můžete zakoupit u všemožných stánků, nebo si ho zajet natrhat vlastnoručně.
Jahody jsou bohaté na mnoho vitaminů, zejména vitamin C a naopak chudé na energii. Ideální doplněk letního jídelníčku do plavek, nemyslíte?
Borůvky
V červenci se lesní porosty obsypávají těmito lahodnými fialovými bobulemi. Využití borůvek v kuchyni je takřka nekonečné – od koláčů přes snídaňové kaše až po svěží smoothies. Působí jako prevence civilizačních chorob, zklidňují trávení ale hlavně skvěle chutnají!
Broskve
Broskve také patří k oblíbenému ovoci, není divu. Tyto sladké plody můžeme jíst jak čerstvé, tak v podobě různorodých dezertů a zdravých moučníků.
Konzumace broskví prý působí preventivně proti hypertenzi a pozitivně působí na funkci nervové soustavy a ledvin.
Angrešt
Angrešt se dostane do rukou spíše zahrádkářům. Pokud ho ale uvidíte i někde v obchodě, rozhodně neváhejte a angrešt si kupte. Obsahuje řadu minerálů jako je draslík, zinek, hořčík či mangan a dle některých zdrojů působí preventivně proti rakovinotvornému bujení.
Meruňky
V první polovině července dozrávají i první rané odrůdy meruněk. Jsou bohaté na draslík, železo, křemík, vlákninu i řadu vitaminů, a proto bychom je v létě neměli opomenout. Zkuste si například vyrobit vlastní kompot či marmeládu.
Pro její zahuštění můžete použít zdravá chia semínka, která po nějaké době nabobtnají a vytvoří rosolovitou hmotu. Geniální, nemyslíte?
Zelenina hraje v létě prim!
Brokolice
Tuto zeleninu můžeme právem zařadit mezi ty nejzdravější druhy vůbec. Obsahuje mnoho vitaminů, vlákninu a řadu látek, jež prý dokážou preventivně bojovat s kardiovaskulárními i nádorovými onemocněními.
Díky vysokému obsahu antioxidantů snižuje množství nebezpečných volných radikálů a pravidelná konzumace brokolice posiluje naše zdraví snad všemi směry.
Kedlubna
Kedlubna patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitaminů (zejména C, B, K) a najdeme zde i kyselinu listovou a panthothenovou. Konzumace kedluben chrání naše tělo před volnými radikály, přispívá k pevnější pokožce a podporuje krvetvorbu.
Mezi pozitivní účinky látek obsažených v kedlubně však patří i zlepšení trávení, funkce jater a zvyšování odolnosti vůči infekcím. Skvělé, že?
Okořeňte si den bylinkami
Bazalka
Tato bylina nejenže skvěle dochutí prakticky každé (nejenom italské) jídlo, ale také je bohatá na silice a éterické oleje, které ji dodávají výjimečné vlastnosti.
Bazalka působí pozitivně při stresu, bolestech hlavy a trávicích obtížích, využít ji můžeme i jako podpůrný prostředek vykašlávání při respiračních infekcích.
Pažitka
Pažitka dodá vašim jídlům svěžest a výjimečnou chuť. Navíc je někdy vyzdvihována pro své dezinfekční účinky a příznivé působení na naši imunitu i trávení.
Pažitku přidejte do brambor, těstovin nebo rýže a uvidíte, jaké chutě dokáže pažitka vykouzlit i v jinak obyčejném jídle.
A jaké jsou vaše nejoblíbenější sezónní potraviny? Napište nám třeba na Facebooku.