BezHladovění.cz

Dietní recepty z brokolice

Brokolice je nízkotučná potravina plná vitaminů. 100 g brokolice obsahuje pouze 139 kJ. Je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou a vlákninu. Kromě toho obsahuje důležité vitaminy jako draslík, vápník nebo fosfor.

Brokolice je ideální na přípravu dietních receptů pro dospělé i pro děti. Má detoxikační účinky a posiluje obranyschopnost organismu, proto bychom ji měli zařazovat zvlášť nyní v zimním období.

Zeleninovo-ovocný fresh

Recept z trošku jiného soudku, kombinující nezvyklé druhy ovoce a zeleniny. „Kdo se bojí, nesmí do lesa“, a proto si ráno přivstaňte a začněte den s čerstvou šťávou z brokolice. Odhoďte předsudky a dejte brokolici v této podobě šanci.

  • 4 růžicky brokolice
  • 1 ks šťavnaté velké hrušky
  • 2 ks salátové okurky
  • Citronová šťáva z 1 až 1,5 ks citronu

Postup přípravy: Všechny uvedené ingredience rozmixujte.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
26 smoothie receptů na každý den!

Brokolicová polévka bez smetany

Co takhle jednou polévku bez přidané smetany? Náročnost přípravy je malá a odměna velká.

  • 2 ks brokolice
  • 1 sklenice zeleninového vývaru
  • 2 l vody
  • 1 lžička másla
  • 2 ks střední mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst strouhaného parmazánu
  • Sůl a pepř
reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Postup přípravy: Začneme u přípravy ingrediencí.

  1. Mrkev a parmezán nastrouháme nahrubo, česnek na tenké plátky, cibuli nakrájíme nahrubo, brokolici na větší růžičky.
  2. Na másle zesklovatíme cibuli, poté orestujeme česnek a zalijeme vývarem. Přidáme větší část brokolice, 2 l vody, okořeníme. Až bude brokolice měkká, celou polévku rozmixujeme.
  3. Posléze přidáme nastrouhanou mrkev, zbytek brokolice. Hotovou polévku podáváme posypanou parmezánem.

Gratinované brambory s brokolicí

  • 10 větších brambor
  • 1 větší nebo 2 menší košťály brokolice
  • 250 – 300 g strouhaného tučnějšího sýra (doporučuje se např. gruyère, raclette, tilsiter)
  • 250 – 300 ml smetany (30%)
  • Zhruba 100 g másla
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:

  1. Zapékací mísu nejprve vymažeme máslem a začneme vrstvit tenoučké plátky brambor, nastrouhaný sýr a plátky lehce předvařené brokolice.
  2. Na závěr patří vrstva sýru a másla. Rozehřátou smetanu nalijeme na připravený pekáč a dáme péct na 100 stupňů do trouby.

Nejedná se recept, který byste v redukční dietě měli často zařazovat, ale jednou za čas si jej můžete užít i v řádně tučné variantě jako je tato.

Je to příklad toho, že zdravý jídelníček nutně neznamená jíst pouze nízkotučné výrobky, žádné máslo a smetanu.

Pokud máte vyloženě na něco chuť, hlídejte si snědené množství, spíš si dejte na talíř méně, než si to úplně zakazovat.

Další variantou je nahradit tučnější výrobky těmi odlehčenými a upírat si nemusíte nic.

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama