Kysele nahořklé plody brusnice brusinky nepatří jen mezi lahodné ovoce, ale i přírodní medikament. Mnozí je dokonce považují za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.
Víte ale, že významně podporují i hubnutí?
Obsah článku:
Jaký vliv mají brusinky na hubnutí
Pomáhají hned na několika frontách. Základem je silný protizánětlivý účinek, za nějž vděčí především tříslovinám. Díky nim zklidní a pročistí žaludeční i střevní sliznici, která konečně může začít správně fungovat.
V dnešní době plné stresu řada z nás trpí na lehčí záněty, které brání zdravému trávení. Zatočte proto těmto zdravotním potížím. Jezte brusinky!
Další výhody brusinek pro štíhlou linii
- Obsažená vláknina podporuje činnost střev.
- Bioflavonoidy upravují hladinu škodlivého cholesterolu podobně jako kvalitní víno.
- Doplňují cenné vitamíny – především A, C a E – které jsou pro hubnutí velmi důležité.
Vhodné formy brusinek pro štíhlou linii
Chcete-li zhubnout za pomoci „červených borůvek“, dejte si pozor na formu, ve které je přijímáte. Ne každá je k redukci váhy vhodná. Vyhněte se především slazeným výrobkům – komerčně vyráběným marmeládám nebo šťávám. I sušené brusinky ale přirozeně obsahují poměrně dost cukru. Proto raději nepřekračujte doporučenou denní dávku, která činí zhruba 30 g.
Ideální pro hubnutí jsou tyto formy:
- Odvar z listů – vynikající pro detoxikaci. Použijte zhruba 3 polévkové lžíce sušených nebo čerstvých listů na 0,5 litru horké vody. Před přípravou čaje doporučujeme chvíli lístky odmáčet ve studené vodě.
- Čaj z čerstvých bobulí – přelijte 2 čajové lžičky cca 300 ml horké vody. Plody pak můžete rozmačkat a vytěžit z nich ještě více živin. Stejně jde připravit čaj i ze sušených brusinek.
- Brusinkový prášek – podle některých zdrojů nejúčinnější forma pro podporu hubnutí. Denně konzumujte zhruba 1-2 čajové lžičky. Můžete je rozmíchat ve vodě, ale i v jogurtu, smoothie nebo ovocném salátu.
Využijte „hubnoucí“ potenciál naplno
Aby tělo správně využilo všechny živiny, dopřávejte si toto zejména ovoce po jídle. Užíváte-li prášek, rozdělte si ho na 3 dávky a užijte je po každém hlavním chodu.
Tuto lehkou „brusinkovou dietu“ držte zhruba po dobu 2 měsíců. Pak dopřejte tělu zhruba 30denní pauzu.
Zpracování brusinek v kuchyni
Vlastním zpracováním plodů se vyhnete kupovaným produktům s nejistým složením.
Bez zavařených bobulí si většina Čechů neumí představit třeba svíčkovou omáčku. Američané zase tradičního krocana při Dni díkůvzdání. Zavařeninu si vychutnáte také k aromatickým sýrům.
Domácí brusinková šťáva
Ingredience:
- 400 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 1 l vody
- Skořice
- Javorový sirup
Postup:
- Brusinky přiveďte k varu.
- Jakmile ovoce změkne, odstavte jej a nechce cca 1 hodinu stát.
- Sceďte přes hrubé síto.
- Nalijte šťávu do půlky sklenice, doplňte perlivou vodou s ledem.
- Dochuťte skořicí a javorovým sirupem.
Brusinkový kompot
Při zavařování brusinek se nevyhneme použití cukru jakožto konzervační látky. Proto kompot nepředstavuje ideální dietní potravinu. Jako malé hřešení ale určitě stojí za to.
Ingredience:
- 1 kg čerstvých brusinek
- 500 g cukru krupice
- voda
Postup:
- Plody opláchněte a nechte je okapat.
- Poduste je v hrnci v troše vody, dokud nepustí šťávu.
- Přiveďte k mírnému varu a pomalu přidávejte cukr.
- Vařte ještě asi 5 minut za občasného míchání.
- Naplňte skleničky, ihned je uzavřete a zavařujte asi 15 minut při teplotě 85 °C.
Tip! I červený rybíz můžete zavařit stejným způsobem. Do směsi přidejte 2 lžičky kyseliny citrónové a 2 lžičky skořice. Rybízový kompot využijete úplně stejně jako brusinkový – ke sladkým omáčkám i do jogurtu. Neteče a báječně chutná!