BezHladovění.cz

Jak by měl vypadat ideální jídelníček na hubnutí?

Snažíte se neustále redukovat svoji hmotnost? Drželi jste některou ze „zaručených módních diet“ a výsledek se nedostavil? Nebo se u Vás projevil jo-jo efekt? A teď přemýšlíte, jakou další dietu vyzkoušíte…

Každý z nás chce být atraktivní a štíhlý, proto vyhledáváme módní diety, které slibují rychlý úbytek váhy. Čísla mluví za vše. Procentuální zastoupení žen, které někdy zkoušely zhubnout, činí téměř 71 %. Posedlost dietami se stává fenoménem dnešní moderní doby.

Bohužel dochází ke klamání společnosti různými zázračnými dietami. Ruku v ruce s hledáním ideálu krásy a zdraví dochází k nárůstu lidí trpících psychickými problémy a depresemi. Věřte, pokud nebude vaše psychika v pořádku, nikdy nezhubnete.

Proč všichni neustále řešíme dietu a přitom tloustneme?

Slyšeli jsme o Atkinsonově, Dukanově, Margitově, Stillmanově, Campbellově dietě, paleodietě, dělené stravě, dietě podle krevních skupin, dietě z Beverly Hills nebo o grapefruitové či mléčné dietě a dalších.

Jde o nevhodné, někdy až drastické diety, které jsou nevyvážené, s nedostatkem čí naopak nadbytkem základních živin. Většinou při nich dochází ke zvýšení rizika metabolických a srdečně cévních chorob (cukrovka, zvýšený cholesterol, dna, mozkové příhody aj.)

Jaký jídelníček je pro mě nejvhodnější?

Ideální jídelníček na hubnutí, který by byl univerzální pro každého, neexistuje. Nikdo na světě nemá stejnou genetickou výbavu. Každý člověk je jedinečný, odlišuje se v mnoha směrech. Správně sestavený jídelníček je takový, který je přiměřený energetickému vývoji a je vyvážený. Při tvorbě jídelníčku zohledňujeme:

  • pohlaví
  • věk
  • tělesné parametry (hmotnost, výška)
  • zdravotní stav a celkový metabolismus
  • životní styl
  • chuťové preference
  • sociální aspekty
reklama

Doporučujeme

FotoPopis
naturhouse

Zhubněte zdravě, trvale a ohleduplně k vašemu tělu.

Bezplatná konzultace zahrnuje: měření % podkožního tuku, rizikového tuku mezi orgány, metabolického věku, atd. Výživový poradce s vámi probere vaše stravovací návyky, sestaví jídelníček a dá vám konkrétní tipy na hubnutí.

Rezervujte si konzultaci dnes 23.10.2020 a navíc získáte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma.

Prohlédnout si proměny klientů 

Co tedy dělat?

Dieta v řečtině znamená způsob života. Důležitá je motivace, změna životního stylu, stravovacích zvyklostí a to bez pocitu oběti a utrpení. Většinou je zapotřebí konzultace problému s odborníkem na výživu.

Pět P

1. Pestrost jídel

2. Pravidelnost jídel

3. Pitný režim

4. Pětkrát denně zelenina a ovoce

5. Pohybová aktivita

Které potraviny zařadit do jídelníčku?

  • Chléb a pečivo, obilniny, rýže a těstoviny

Vybíráme výrobky z celozrnné mouky. Jsou zdrojem vlákniny, která zajišťuje pocit nasycení –  zvyšuje objem stravy. Celozrnné pečivo nás zasytí na delší dobu, než třeba bílý rohlík (který obsahuje vlákniny méně, přičemž energetická hodnota je přibližně stejná). Pozor na množství.

  • Maso, ryby, vejce, ořechy

Zařazujeme libové druhy masa – vepřové, drůbež (bez kůže), králík, ryby (sladkovodní i mořské – 2x týdně). Při přípravě odstraníme všechen viditelný tuk.

Uzeniny jíme co nejméně pro velký obsah soli a tuků.

Vejce jako samostatný pokrm příliš často nezařazujeme pro velký obsah cholesterolu. Jeden žloutek obsahuje skoro 300 mg cholesterolu, což je maximální doporučené množství na 1 den. Bílky cholesterol neobsahují.

Ořechy a semena jsou bohatá na tuk, proto je jíme s mírou.

  • Mléko a mléčné výrobky

Vybíráme výrobky s co nejmenším obsahem tuků. Mléko nízkotučné, polotučné i zakysané (podmáslí, acidofilní mléko), netučné jogurty do 2 % tuku (bílé i dia ovocné, biokys), netučný tvaroh měkký i na strouhání. Sýry krájené, nejlépe do 30 % tuku v sušině. Tavené sýry omezeně –  pro vysoký obsah soli a pro odvápnění kostí.

  • Zelenina

Je každodenní součástí stravy minimálně 2x denně! Vybíráme rozmanité druhy zeleniny a často je střídáme. Nejvhodnější je v syrovém stavu, můžeme i kuchyňsky upravovat nebo vybírat sterilované zeleninové saláty. Vhodné je zeleninový salát pokapat olivovým olejem.

  • Ovoce

Pravidelně několikrát denně zařazujeme do jídelníčku. Dáváme pozor na druhy s velkým obsahem sacharidů (sušené ovoce, rozinky banány, hroznové víno, broskve). Citrusové plody (grapefruit, citron) a kiwi pomáhají odbourávat tuky.

  • Luštěniny

Vybíráme luštěniny všeho druhu – fazole, čočku, hrách. Vhodná je též sója, která nám v jídelníčku může nahradit maso.

  • Polévky

Pokud milujete polévky, nemusíte je z jídelníčku vyřazovat. Vybíráme netučné masové vývary a zeleninové polévky. Vhodné je zahušťovat ovesnými vločkami nebo pohankou! Vyhýbáme se tučným a hustým polévkám.

  • Nápoje

Dbáme na dostatečný příjem tekutin – asi 2 litry za den. Nejlepší je pitná voda a neslazené čaje. Džusy vždy ředíme vodou

Pozor na některé minerální vody, které jsou zdrojem Na+ a Cl- (běžné kuchyňské soli) – podporují zadržování vody v těle, zvyšují krevní tlak, mohou se vyskytnout otoky dolních končetin a zhoršení stavu celulitidy.

Reference

  • BRÁZDOVÁ, Z. Výživa člověka aneb čtení o lidech a o jídle, 105 s.
  • HAINER, V. et al. Základy klinické obezitologie, Praha: Grada, 2004, 356 s.
  • KOHOUT, P. Posedlost dietami – fenomén moderní doby, časopis Výživa a potraviny 2/2013, s. 30 – 32
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa v otázkách a odpovědích, Havlíčkův Brod: Grada, 2005, 136 s.
  • MARKOVÁ, V. Mýty a realita redukčních diet, časopis Výživa a potraviny 1/2013, s. 12 – 14
  • SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie, Praha: Grada, 2012, 384 s.
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

Share via
Send this to a friend