Princip diety bez pečiva a příloh vznikl reakcí na neúspěchy některých vysokosacharidových diet. Je opět určitou modifikací populární Atkinsovy diety, s tím rozdílem, že rozhodně nedochází do takového extrému a nevyvolává v těle ketózu. Vylučuje ze stravy přílohy a pečivo bohaté na škroby. Předpokládá, že omezený příjem sacharidů sníží hladinu inzulinu a následně zásoby tělesného tuku.
Podstata diety bez pečiva a příloh
V této dietě se mění doporučovaný poměr základních živin, a to tím směrem, že zvyšuje příjem bílkovin a snižuje příjem sacharidů. Obsah tuků zůstává nezměněn (30 % z celkového energetického příjmu). Dovoluje jíst ovoce, jako zdroj rychlých sacharidů, a zeleninu.
Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Pokud chcete zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet, vsaďte na pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny – sestavený z jídel, která vám budou chutnat. Na míru vašemu zdravotní stavu a cílům ho ušije výživový poradce či nutriční specialista.
Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce
Povolené a zakázané potraviny
Povolené potraviny
- Vše kromě zakázaných
- Ovoce, zelenina, maso, ryby, mléčné výrobky (sýry, tvaroh), mléko, vejce, tuky,…
Zakázané potraviny
- Přílohy – hranolky, knedlíky, noky, bramboráčky, brambory, batáty, rýže, těstoviny, kuskus, bulgur,…
- Pečivo, chléb – všechny druhy
Jídelníček podle diety bez pečiva a příloh
Snídaně: sýr cottage, plátky kuřecí šunky, zelenina
Přesnídávka: kiwi
Oběd: tatarák z lososa, salát z rukoly a mozzarely
Svačina: bílý jogurt se slunečnicovými semínky a směsí lyofilizovaného ovoce
Večeře: zapečená zelenina s krůtím masem
Recept – Lososový krém
Suroviny:
- Tavený sýr 200 g
- Rio Mare Paté – lososový krém 100 g
- Kopr – čerstvý 20 g
- Citronová šťáva z ½ ks
- Sůl
Postup přípravy:
- Lososový krém Rio Mare Paté ušleháme se sýrem. Měl by mít nadýchanou konzistenci.
- Zakápneme citronem, osolíme a přidáme nasekaný kopr.
- A je hotovo!
Zkušenosti s dietou bez pečiva a příloh
Bariéra v orientaci složení potravin může vyvolat přehnanou eliminaci sacharidů ze stravy a navodit tak zdraví nebezpečnou situaci. Někteří nevědí, jestli splňují podmínky požadovaného poměru živin a proto raději jídla vynechávají!
Většinou nikdo nevydrží nekonzumovat pečivo a přílohy dlouhodobě, o to větší šok pro tělo, při návratu na běžnou stravu. Bohužel často zaznamenán jojo efekt. Tady si stačí pohlídat menší porce příloh a opravdu omezit příjem sladkého.
Výhody a nevýhody diety bez pečiva a příloh
Výhody
- Potraviny bohaté na bílkoviny a tuky dokáží více zasytit, tudíž omezují pocit hladu. Tím jíme méně a snáze hubneme.
- Nebudete se zbytečně „ládovat“ prázdnou energií, jak se někdy pečivo označuje. To však rozhodně neplatí pro přílohy.
Nevýhody
- Mylně interpretováno, ukládání energie do tukových zásob podporují nikoli sacharidy, nýbrž nadbytečná energie v jakékoliv podobě (tuky).
- Poměrně obvyklý mýtus, nicméně vynecháním těch „nezdravých“ příloh (hranolky, knedlíky,…), které se mimo jiné ani nedoporučují při klasické racionální zdravé stravě, jistě bude na postavě znát.
- Riziko příliš nízkého příjmu sacharidů! Sacharidy jsou pro tělo hlavní zdroj energie. Pečivo a přílohy jsou především komplexní sacharidy, omezovat bychom měli ty „jednoduché cukry“ (sladkosti, moučníky,..), což dieta ve své podstatě nezakazuje.
- Sportovci potřebují více než 40 % sacharidů, aby dodali svalům dostatek energie pro kvalitní trénink.
- Rychlé hubnutí a ještě rychlejší přibírání.
- Překračování doporučeného příjmu bílkovin nad 2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti může z dlouhodobého hlediska zatěžovat ledviny.
Věděli jste, že…
Diety bez příloh a pečiva pravidelně před Vánocemi zařazuje i Michaela Dolinová. Pojišťuje si tak její pravidelné přibírání o svátcích.