Rýže a hubnutí: Druhy, tipy na vaření a recepty

Voňavá rýže platí za zdravou a dietní potravinu. Hodně tomu pomáhá propagace ze strany sportovců, kteří si ji rádi dopřávají. Jako zastánci vyváženého stravování však zvedáme palce pouze v případě, že to s ní nebudete přehánět. Proč?

Pravda nebo fikce: Po rýži zhubnete a narostou vám svaly

O rýží se často tvrdí, že se po ní hubne rychle a bez námahy. Za jednu z hlavních složek ve zdravém jídelníčku ji považují například návštěvníci posiloven a fitness center. Také některé celebrity rýžovou dietu doporučují jako osvědčený způsob hubnutí. 

Ve skutečnosti za rychlou ztrátou několika kil stojí přísná dieta, kterou drží krátkou dobu a během níž se zaměří na konzumaci jedné potraviny, přičemž je v podstatě lhostejno, která to je. Kromě rýžové diety se mezi lidmi drží také zelná dieta, vajíčková dieta, citronová dieta, melounová dieta, mléčná dieta a spousta dalších. 

Pravým důvodem zhubnutí není úbytek tukových zásob, ale ztráta tekutin. To znamená, že kilogramy sice mizí celkem rychle, ale návrat k nim je po skončení diety a návratu k normální stravě takřka jistý.

Jak to tedy s rýží, zdravou stravou a hubnutím opravdu je? Patří do redukční stravy a co o ní všechno víme?

rýže ve zdravém jídelníčku
Rýže do zdravého jídelníčku patří společně s dalšími typy zdravých, nutričně bohatých jídel. Jíst denně ji však opravdu nemusíte.

Rýže a její původ, složení i přínos pro zdraví

Pochází ze subtropických oblastí Asie a Afriky, za její “rodné” místo se považuje řeka Ganga.

Jedná se o malou obilku, jejíž velikost, tvar a barva se odvíjí od konkrétní odrůdy. Délka zrna se pohybuje mezi 5 až 12 mm a šířka mezi 2 a 3 mm. Může být krátkozrnná, dlouhozrnná a také kulatozrnná. Slouží jako příloha a je součástí mnoha hlavních jídel.

Nutriční hodnoty

Jednotlivé druhy rýže se po stránce výživových hodnot mírně liší. Smysl má sledovat i obsah vitaminů a minerálů.

Druh Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky
Bílá rýže 365 kcal/1528 kJ 7,13 g 79,9 g 0,66 g
Natural (hnědá) 370 kcal/1549 kj 7,94 g 77,24 g 2,92 g
Basmati 370 kcal/1549 kJ 9 g 77 g 0,4 g
Jasmínová 1473 kJ 7 g 78,4 g 0,6 g
Arborio 1489 kJ 7,5 g 78,2 g 0,84 g
Carnaroli 1575 kJ 8,2 g 90,3 g 0,55 g
Divoká  1531 kJ 13,7 g 74,2 g 1 g

Pozn.: Uvedené hodnoty platí pro porci o velikosti cca 100 g.

Výhody aneb proč je zdravé jíst rýži

Rýže rozhodně není spasitelná potravina a nahradit jí ostatní přílohy nemá žádný smysl, jak se snaží prosadit rýžová dieta. Zdravý jídelníček je především pestrý a střídá co nejvíce různých potravin a surovin. V porovnání s dalšími přílohami patří ke zdravějším variantám.

10 hlavních důvodů, proč jíst rýži:

  1. Je lehce stravitelná.
  2. Nenadýmá.
  3. Je zdrojem komplexním sacharidů.
  4. Obsahuje aminokyseliny.
  5. Obsahuje minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan, selen a další).
  6. Neobsahuje lepek.
  7. Obsahuje “rýžový sliz”, který podporuje léčbu trávicích a střevních potíží.
  8. Neobsahuje cholesterol.
  9. Napomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
  10. Má protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat horečku.
  11. Je zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).

Rýže a (ne)hubnutí

Jak již bylo řečeno, častá konzumace rýže nevede k rychlému hubnutí. Významný vliv nemá ani zvolený druh. Zdravé a trvalé hubnutí je možné pouze prostřednictvím kalorického deficitu a kvalitně sestaveného vyváženého a pestrého jídelníčku.

Nemusíte tedy konzumovat pouze variantu natural, protože nese nálepku “celozrnná”. V případě evropské smíšené stravy obsahující různé druhy ovoce, zeleniny, obilovin a kvalitních zdrojů bílkovin, jsou drobné rozdíly mezi jednotlivými druhy irelevantní.

Nejlepší je střídat různé druhy rýže a čerpat jejich specifické výhody, ať už se jedná o zdroj vitaminů a minerálů či vlákniny. 

Stejně tak se není třeba obávat vyššího glykemického indexu. Dnes už se ví, že vyšší GI jedné potraviny snižují bílkoviny a tuky, a rýže se většinou s něčím takovým konzumuje.

Nejznámější odrůdy rýže

Rozlišujeme zhruba sedm základních odrůd. Jedná se především o obyčejnou bílou, jasmínovou rýži, basmati, natural, arborio, planou, natural a rudou rýži z Bhútánu v Himalájích. Jednotlivé odrůdy se liší velikostí, tvarem a barvou zrna, ale také složením či způsobem přípravy a konzumace.

Bílá rýže

Standardní a běžně dostupná odrůda, prodávaná v různých délkách. Používá se asi nejvíce, obecně je velmi oblíbená a to i kvůli nízké ceně. Vychází nejlevněji ze všech druhů.

Natural rýže

Odrůda rýže obsahující velké množství živin, jako je například vitamin B, vlákninu a spoustu minerálů, nenasycené kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Oproti bílé rýži obsahuje více vlákniny důležité pro zdravé trávení.

Jasmínová rýže

Tento celosvětově oblíbený druh je typický pro čínskou, thajskou a japonskou tradiční kuchyni. Poznáte ji podle intenzivní vůně a lepivé struktury. Zrna jasmínky mají žlutohnědou barvu a některé studie naznačují, že přispívá ke snížení hladiny cholesterolu.

Basmati 

Říká se jí “princezna” či “královna” mezi rýžemi a používá se zejména v indické, nepálské, pákistánské a indonéské kuchyni. Typické je pro ni delší zrno, hnědé zabarvení a ořechová vůně. 
Nemá slupku a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Na rozdíl od jasmínové varianty nelepí, je sypká s nižším obsahem vody. Dále má nižší glykemický index a obsahuje vitamin E.

druhy basmati rýže
Každá odrůda má specifický tvar, velikost i barvu.

Arborio a carnaroli

Italové mají vlastní typ rýže, která má ve výsledné podobě úžasně krémovou konzistenci a tak trochu připomíná kaši. Její krátká a kulatá zrna totiž při vaření vstřebají spoustu vody. 

Vedle arboria se v Itálii pěstuje odrůda carnaroli, která má rovněž menší kulatá zrna a vstřebává hodně vody. Nejčastěji se používá k přípravě pravého italského rizota.

Divoká (planá) rýže

Ve skutečnosti se jedná o druh trávy s dlouhými a tmavými zrny rostoucí v severní Americe. Obsahuje vitamin B, má mírně uzenou ořechovou chuť a poměrně dlouho se vaří. Proto se podobně jako luštěniny přes noc namáčí do vody. Přidává se do rýžových směsí a hodí se do salátů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Červená rýže a červená fermentovaná rýže: Pomoc s vysokým cholesterolem

Bhútánská rudá rýže

Ve vysokých nadmořských výškách se pěstuje speciální nutričně velmi bohatá odrůda, jejíž zrna mají červenohnědou barvu.

Tipy na zdravé a chutné recepty s rýží

Je to neskutečně hravá surovina, která se uplatní téměř v každé světové kuchyni, nejen v čínské, thajské, japonské, indické, ale také arabské, africké, mexické, jihoamerické i v naší české. Oblíbená je rýže s masem na x způsobů i vegetariánské variace. 

Návod, jak uvařit dokonalou rýži

Co je však na vaření rýže to nejdůležitější? Naučit se připravit ji tak, aby byla dokonalá, nadýchaná a voňavá.

  1. Nepřežeňte to s vodou. Na 1 hrnek rýže stačí 1,5 hrnku vody.
  2. Použijte širší a nižší hrnec. Rýže se tak uvaří stejnoměrně.
  3. Rýži několikrát propláchněte vodou. Přispívá to k výsledné kyprosti.
  4. Vsypte do hrnce, osolte a naposledy promíchejte. Rýži v době vaření nemíchejte, ani nenakukujte pod pokličku.
  5. Od začátku vařte na mírném plameni, dokud se nevyvaří voda. Nespěchejte. Na vysokém plameni se neuvaří, naopak zůstane tvrdá a na dně spálená.
  6. Nakonec vypněte plotýnku a přikrytý hrnec ještě nechte chvíli odpočívat.

Naším osvědčeným tipem je rýžovar. Postará se o dokonalou konzistenci, chuť i vůni. Navíc skoro bez práce.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Super trik, jak snížit kalorie z vařené rýže na polovinu

Tipy na chutné a voňavé recepty s rýží na Bezhladoveni.cz

hřejivý masala kotlík s fazolemi a zeleninou
V chladných podzimních dnech vás krásně prohřeje voňavý kotlík na indický způsob s fazolemi a zeleninou.

5 důvodů, proč vyzkoušet rýžovar

1. Rychlá a snadná příprava

Obrovským plusem je, že vaření nemusíte vůbec hlídat. Podle návodu jen nasypete do nádoby rýži, zalijete ji odpovídajícím množstvím vody, zmáčknete příslušné tlačítko a přístroj už vše připraví za vás. Uvařit rýži tak stihnete cca do 15 minut v závislosti na velikosti porce.

Vy si mezitím v klidu na plotně nachystáte hlavní jídlo. Jakmile je příloha hotová, rýžovar vás upozorní prostřednictvím zvukového signálu. Brzy si zapamatujete správné poměry rýže a vody a návod už ani nebudete potřebovat.

2. Rýže se nepřipálí

Už se vám někdy podařilo připálit rýži? Pak určitě víte, jak otravné je větrat celý byt od hustého dýmu a seškrabávat zbytky z oblíbeného (nedej bože jediného) hrnce. Ani nemluvíme o tom, že jste právě přišli o oběd a musíte začít úplně od začátku. S rýžovarem se vám nic takového nestane.

3. Připraví i další jídla

Řada moderních rýžovarů zvládne připravit i spoustu dalších pokrmů. Uvaří rizoto, pilaf, polévku, kaši, dokonce usmaží hranolky nebo upečou chléb. Takový pomocník vám sám připraví i celá oblíbená jídla: ratatouille, dušené hovězí s mrkví nebo třeba čočkovou polévku. O těchto rýžovarech už se mluví jako o tzv. multifunkčních hrncích.

I obyčejné levné rýžovary vám kromě rýže uvaří i jáhly, quinou, kroupy nebo různé luštěniny.

4. Jednoduše se čistí

Vnitřní nádobu snadno vyjmete a omyjete pod horkou vodou, nebo v myčce. Díky nepřilnavému povrchu se veškeré nečistoty při mytí odplaví téměř samy. Pozor si dávejte jen na to, abyste nádobu nepoškrábali. Pokud byste porušili její vnější strukturu, ztratila by svou jedinečnou funkci a rýže by se vám dříve nebo později začala během vaření k povrchu přichytávat.

5. Seženete jej už od 300 Kč

Trh nabízí velké množství rýžovarů, které se liší vnitřním objemem, funkcemi a cenou. Pokud nemáte peníze nazbyt a obáváte se, že si rýžovar nemůžete dovolit, pak vás možná překvapíme. Rýžovary seženete už od 300 Kč. Ty nejdražší naopak až za 5 000 Kč. Nemusíte se bát, nízká cena neznamená horší kvalitu. U levnějších rýžovarů se musíte smířit pouze s menším objemem a nižším počtem nabízených funkcí. Uvařená rýže ale chutná pořád stejně dobře.

Pokud od rýžovaru očekáváte více než vařenou rýži, poohlédněte se po dražších kouscích, které umí nejen vařit, ale také dusit, připravovat jídlo na páře a případně i smažit.

TIP: O tom, ve kterém rýžovaru se vám bude snadno a dobře připravovat rýže si přečtěte v podrobném testu o nejlepších rýžovarech na stránce Testado.cz.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Super trik, jak snížit kalorie z vařené rýže na polovinu

Závěrečné shrnutí: Také pro rýži platí přísloví “všeho s mírou”

Proč rýže patří do vyváženého zdravého jídelníčku:

  • Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, vitaminy, minerály i vlákninu.
  • Neobsahuje lepek a mohou ji tak konzumovat i celiaci.
  • Lidské tělo ji snadno tráví a navíc nenadýmá.
  • Doporučuje se při trávicích a střevních potížích.
  • Pomáhá regulovat cholesterol i krevní tlak.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.