Voňavá rýže platí za zdravou a dietní potravinu. Hodně tomu pomáhá propagace ze strany sportovců, kteří si ji rádi dopřávají. Jako zastánci vyváženého stravování však zvedáme palce pouze v případě, že to s ní nebudete přehánět. Proč?
Obsah článku:
Pravda nebo fikce: Po rýži zhubnete a narostou vám svaly
O rýží se často tvrdí, že se po ní hubne rychle a bez námahy. Za jednu z hlavních složek ve zdravém jídelníčku ji považují například návštěvníci posiloven a fitness center. Také některé celebrity rýžovou dietu doporučují jako osvědčený způsob hubnutí.
Ve skutečnosti za rychlou ztrátou několika kil stojí přísná dieta, kterou drží krátkou dobu a během níž se zaměří na konzumaci jedné potraviny, přičemž je v podstatě lhostejno, která to je. Kromě rýžové diety se mezi lidmi drží také zelná dieta, vajíčková dieta, citronová dieta, melounová dieta, mléčná dieta a spousta dalších.
Pravým důvodem zhubnutí není úbytek tukových zásob, ale ztráta tekutin. To znamená, že kilogramy sice mizí celkem rychle, ale návrat k nim je po skončení diety a návratu k normální stravě takřka jistý.
Jak to tedy s rýží, zdravou stravou a hubnutím opravdu je? Patří do redukční stravy a co o ní všechno víme?
Rýže a její původ, složení i přínos pro zdraví
Pochází ze subtropických oblastí Asie a Afriky, za její “rodné” místo se považuje řeka Ganga.
Jedná se o malou obilku, jejíž velikost, tvar a barva se odvíjí od konkrétní odrůdy. Délka zrna se pohybuje mezi 5 až 12 mm a šířka mezi 2 a 3 mm. Může být krátkozrnná, dlouhozrnná a také kulatozrnná. Slouží jako příloha a je součástí mnoha hlavních jídel.
Nutriční hodnoty
Jednotlivé druhy rýže se po stránce výživových hodnot mírně liší. Smysl má sledovat i obsah vitaminů a minerálů.
Druh | Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Bílá rýže | 365 kcal/1528 kJ | 7,13 g | 79,9 g | 0,66 g |
Natural (hnědá) | 370 kcal/1549 kj | 7,94 g | 77,24 g | 2,92 g |
Basmati | 370 kcal/1549 kJ | 9 g | 77 g | 0,4 g |
Jasmínová | 1473 kJ | 7 g | 78,4 g | 0,6 g |
Arborio | 1489 kJ | 7,5 g | 78,2 g | 0,84 g |
Carnaroli | 1575 kJ | 8,2 g | 90,3 g | 0,55 g |
Divoká | 1531 kJ | 13,7 g | 74,2 g | 1 g |
Pozn.: Uvedené hodnoty platí pro porci o velikosti cca 100 g.
Výhody aneb proč je zdravé jíst rýži
Rýže rozhodně není spasitelná potravina a nahradit jí ostatní přílohy nemá žádný smysl, jak se snaží prosadit rýžová dieta. Zdravý jídelníček je především pestrý a střídá co nejvíce různých potravin a surovin. V porovnání s dalšími přílohami patří ke zdravějším variantám.
10 hlavních důvodů, proč jíst rýži:
- Je lehce stravitelná.
- Nenadýmá.
- Je zdrojem komplexním sacharidů.
- Obsahuje aminokyseliny.
- Obsahuje minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan, selen a další).
- Neobsahuje lepek.
- Obsahuje “rýžový sliz”, který podporuje léčbu trávicích a střevních potíží.
- Neobsahuje cholesterol.
- Napomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
- Má protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat horečku.
- Je zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).
Rýže a (ne)hubnutí
Jak již bylo řečeno, častá konzumace rýže nevede k rychlému hubnutí. Významný vliv nemá ani zvolený druh. Zdravé a trvalé hubnutí je možné pouze prostřednictvím kalorického deficitu a kvalitně sestaveného vyváženého a pestrého jídelníčku.
Nemusíte tedy konzumovat pouze variantu natural, protože nese nálepku “celozrnná”. V případě evropské smíšené stravy obsahující různé druhy ovoce, zeleniny, obilovin a kvalitních zdrojů bílkovin, jsou drobné rozdíly mezi jednotlivými druhy irelevantní.
Nejlepší je střídat různé druhy rýže a čerpat jejich specifické výhody, ať už se jedná o zdroj vitaminů a minerálů či vlákniny.
Stejně tak se není třeba obávat vyššího glykemického indexu. Dnes už se ví, že vyšší GI jedné potraviny snižují bílkoviny a tuky, a rýže se většinou s něčím takovým konzumuje.
Nejznámější odrůdy rýže
Rozlišujeme zhruba sedm základních odrůd. Jedná se především o obyčejnou bílou, jasmínovou rýži, basmati, natural, arborio, planou, natural a rudou rýži z Bhútánu v Himalájích. Jednotlivé odrůdy se liší velikostí, tvarem a barvou zrna, ale také složením či způsobem přípravy a konzumace.
Bílá rýže
Standardní a běžně dostupná odrůda, prodávaná v různých délkách. Používá se asi nejvíce, obecně je velmi oblíbená a to i kvůli nízké ceně. Vychází nejlevněji ze všech druhů.
Natural rýže
Odrůda rýže obsahující velké množství živin, jako je například vitamin B, vlákninu a spoustu minerálů, nenasycené kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Oproti bílé rýži obsahuje více vlákniny důležité pro zdravé trávení.
Jasmínová rýže
Tento celosvětově oblíbený druh je typický pro čínskou, thajskou a japonskou tradiční kuchyni. Poznáte ji podle intenzivní vůně a lepivé struktury. Zrna jasmínky mají žlutohnědou barvu a některé studie naznačují, že přispívá ke snížení hladiny cholesterolu.
Basmati
Říká se jí “princezna” či “královna” mezi rýžemi a používá se zejména v indické, nepálské, pákistánské a indonéské kuchyni. Typické je pro ni delší zrno, hnědé zabarvení a ořechová vůně.
Nemá slupku a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Na rozdíl od jasmínové varianty nelepí, je sypká s nižším obsahem vody. Dále má nižší glykemický index a obsahuje vitamin E.
Arborio a carnaroli
Italové mají vlastní typ rýže, která má ve výsledné podobě úžasně krémovou konzistenci a tak trochu připomíná kaši. Její krátká a kulatá zrna totiž při vaření vstřebají spoustu vody.
Vedle arboria se v Itálii pěstuje odrůda carnaroli, která má rovněž menší kulatá zrna a vstřebává hodně vody. Nejčastěji se používá k přípravě pravého italského rizota.
Divoká (planá) rýže
Ve skutečnosti se jedná o druh trávy s dlouhými a tmavými zrny rostoucí v severní Americe. Obsahuje vitamin B, má mírně uzenou ořechovou chuť a poměrně dlouho se vaří. Proto se podobně jako luštěniny přes noc namáčí do vody. Přidává se do rýžových směsí a hodí se do salátů.
Bhútánská rudá rýže
Ve vysokých nadmořských výškách se pěstuje speciální nutričně velmi bohatá odrůda, jejíž zrna mají červenohnědou barvu.
Tipy na zdravé a chutné recepty s rýží
Je to neskutečně hravá surovina, která se uplatní téměř v každé světové kuchyni, nejen v čínské, thajské, japonské, indické, ale také arabské, africké, mexické, jihoamerické i v naší české. Oblíbená je rýže s masem na x způsobů i vegetariánské variace.
Návod, jak uvařit dokonalou rýži
Co je však na vaření rýže to nejdůležitější? Naučit se připravit ji tak, aby byla dokonalá, nadýchaná a voňavá.
- Nepřežeňte to s vodou. Na 1 hrnek rýže stačí 1,5 hrnku vody.
- Použijte širší a nižší hrnec. Rýže se tak uvaří stejnoměrně.
- Rýži několikrát propláchněte vodou. Přispívá to k výsledné kyprosti.
- Vsypte do hrnce, osolte a naposledy promíchejte. Rýži v době vaření nemíchejte, ani nenakukujte pod pokličku.
- Od začátku vařte na mírném plameni, dokud se nevyvaří voda. Nespěchejte. Na vysokém plameni se neuvaří, naopak zůstane tvrdá a na dně spálená.
- Nakonec vypněte plotýnku a přikrytý hrnec ještě nechte chvíli odpočívat.
Naším osvědčeným tipem je rýžovar. Postará se o dokonalou konzistenci, chuť i vůni. Navíc skoro bez práce.
Tipy na chutné a voňavé recepty s rýží na Bezhladoveni.cz
- Špenátové rizoto s hráškem a bazalkovým pestem
- Čína z tofu se zeleninou a rýží
- Vegetariánská čína s tofu a cuketou
- Pečený květák s kari a kurkumou
- Italské houbové rizoto
- Čočkový salát s červenou řepou
- Šafránové rizoto s cottage sýrem
- Mexické fazole burrito v dietní verzi
- Indické cizrnové kari se zeleninou
- Teplý salát s cizrnou, rýží a pečeným květákem
- Hřejivý masala kotlík s fazolemi a zeleninou
Závěrečné shrnutí: Také pro rýži platí přísloví “všeho s mírou”
Proč rýže patří do vyváženého zdravého jídelníčku:
- Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, vitaminy, minerály i vlákninu.
- Neobsahuje lepek a mohou ji tak konzumovat i celiaci.
- Lidské tělo ji snadno tráví a navíc nenadýmá.
- Doporučuje se při trávicích a střevních potížích.
- Pomáhá regulovat cholesterol i krevní tlak.