BezHladovění.cz

Rýže a hubnutí

Existuje mnoho druhů rýže a každý druh se hodí k jinému účelu. Od druhu rýže se také odvíjí její vhodnost, co se týká redukčního jídelníčku. Bílá rýže je sice chutnou, levnou a oblíbenou přílohou, ale co je chutné nemusí být za každou cenu dietní. Uvidíme, jaké druhy rýže si s radostí můžete dopřát i při zpřísněném režimu.

Jaké druhy rýže znáte?

Koukáme-li se na druhy rýže z pohledu technologické úpravy, výživově nejbohatší je rýže parboiled. Její zvláštní postup úpravy způsobuje, že se vitaminy a minerální látky z vnější slupky přetransportují do vnitřní a rýže se stává daleko nutričně cennější. Při samotném vaření o tyto cenné látky až v takové míře nepřicházíme. Doba vaření je navíc nižší než u rýže typu natural.

Přírodní rýže (natural) je hnědé barvy. Má jen částečně obroušenou slupku, ale vyznačuje se neporušeným klíčkem. Stejně jako když necháte vyklíčit například ječmen (zelený ječmen), rázem potravina obsahuje vyšší množství vitaminů řady B, vitamin E, hořčík, vápník a fosfor.

Další z výhodných rýží je rýže neloupaná pro svůj vysoký obsah vlákniny, a to díky zachování jejích vnějších slupek.

Jak rýži dochutit

Dochucujte rýži tak, abyste si nepřidávali na kaloriích. Rozpuštěné máslo je sice klasika, ale v rámci diety na něj zapomeňte. K dochucení používejte koření dle vaší chuti.

Výborná je s kari, vařená s hřebíčkem, s červenou paprikou sladkou nebo pálivou, skořicí aj. Jistě vyzkoušejte i na své originální varianty.

Některým druhům se připisuje až oříšková chuť a mnoho lidí uvádí, že se vylepšovat vůbec nemusí.

ochucená rýže

Rýže a dieta

  1. Pro hubnutí se hodí rýže s vyšším obsahem vlákniny. Takové druhy mají středně vysoký glykemický index. Bílá rýže mezi ně nepatří. Vyskytuje se v pásmu s vysokým glykemickým indexem. To má za následek, že nás potravina tolik nezasytí a máme po ní rychleji hlad.
  2. Strava „hubnoucích“, ale i těch, kteří by si váhu rádi udrželi, by měla obsahovat mimo jiné i potraviny s nižší energetickou hodnotou. To právě vyžaduje i menší porce škrobových příloh jakými jsou rýže, těstoviny, knedlíky či kaše. Na jejich úkor zvyšujte podíl bílkovin.
  3. Pokud si připravujete pokrm z rýže, uberte rýže a o to více si nandejte zeleniny. Pro zvýšení obsahu vlákniny můžete do rýže přimíchat např. lněná semínka.
  4. Konzumace bílé rýže zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud se jí ale nemůžete vzdát a v jídelníčku by vám chyběla, zkuste udělat kompromis a alespoň třetinu rýže nahraďte jednou z výše jmenovaných druhů.
  5. Pomáhá snižovat vysoký cholesterol, který špatné stravovací návyky přináší! To pouze a jenom v případě, že zvolíte rýži s vysokým obsahem vlákniny. Klasická bílá je vlákniny zproštěna.

S nemilou pravdou ven. Bílá rýže, kterou většina z nás preferuje, je k hubnutí nejméně vhodná (co se druhu týče). Dost pravděpodobně je to způsobeno malou orientací veřejnosti v sortimentu rýže. Na tu se již vymlouvat nemůžete, protože ode dneška víte, že hubnutí jde ruku v ruce s rýžemi s vyšším obsahem vlákniny.

Jiným východiskem je kombinovat bílou rýži s např. rýží hnědou.

hnědá rýže

Poslední je zlatá střední cesta, zmenšit porci příloh. Energetický výdej by měl v období redukce korespondovat s nižším energetickým příjmem, tzn. že je třeba ubrat z talíře. Ubíráme zejména množství sacharidů. K vašemu rýžovému pokrmu přidejte zeleninový salát a tělo bude jásat.

 

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama