BezHladovění.cz

Dieta při dně

Dna patří k dietou nejsnáze ovlivnitelným kloubním onemocněním s typicky nepříjemnými projevy. Dietní chyba při dně může vyvolat záchvat, naopak dietní léčba má význam zejména při prevenci záchvatů.

Dna je onemocnění, které probíhá chronicky nebo akutně, projevuje se dnavým záchvatem, bolestmi kloubů, záněty žil, bolestmi břicha či tvorbou kamínků v močových cestách (urolitiázou).

Podstata diety při dně

  • Protože příčinou dny je změna v metabolismu bílkovin, obsahujících purinové látky, je omezení příjmu masa mladých živočichů nejvýznamnější.
  • Doporučuje se snížit celkové množství bílkovin na 50-60 g/den, to znamená 0,6-0,8 g/kg  hmotnosti.
  • Maso zařazujeme nejlépe jen 1x denně, ostatní bílkoviny hradíme ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit doporučovaných 90 g před kuchyňskou úpravou.
  • V období záchvatů je vhodná bezmasá dieta bez dráždivých druhů koření a správná technologická úprava pokrmů (viz. níže).
  • Typickou příčinou dny je vedle stravy zvýšený příjem alkoholu a také obezita. U obézních pacientů je snaha o redukci hmotnosti.
  • Negativní vliv má dále i nedostatečný příjem tekutin.

Technologická úprava pokrmů

Za vhodné technologické zpracování při onemocnění dnou se považuje dušení nebo vaření ve větším množství tekutiny, aby se vyplavily puriny.

Grilování a smažení je z tohoto důvodu nevhodné.

K dochucení je možné použít různé druhy bylinek, nebo maso můžeme naplnit různými druhy zeleniny jako např. rajčata, papriky, brambory, kedlubny.

Masové vývary a dráždivá koření nepoužíváme.

Nenechte dnu dojít až do poslední fáze

Projevily se u vás příznaky dny nebo máte zvýšenou kyselinu močovou? Je nejvyšší čas změnit životní styl, abyste se vyvarovali riziku postižení a degenerace kloubů. Začněte tím, že si necháte zkontrolovat jídelníček od výživového specialisty.

V rámci nezávazné konzultace:

  • Specialista projde váš jídelníček a upozorní vás na chyby ve stravování, které mohou vést ke zvýšené kyselině močové v krvi.
  • Navrhne vám způsob, jakým můžete snížit riziko dny (úpravou stravovacích návyků).

Podívejte se, jak přesně vám s dnou pomohou ve vašem městě

Povolené a zakázané potraviny

Povolené potraviny

Maso: libové hovězí a vepřové maso, méně často drůbež

Ryby: sladkovodní ryby bez kůže

Uzeniny: v období uklidnění občas šunka

Tuky: olej, rostlinné máslo, méně často máslo a smetana

Mléčné výrobky: zakysané, tvaroh jogurt, sýry tavené, krájené

Vejce: zařadit pouze občas

Ovoce a zelenina: všechny druhy kromě zakázaných, kompoty, pyré, zapečená zelenina,…

Polévky: nejlépe zeleninové a obilninové

Příkrmy: brambory, rýže, těstoviny, bramborová kaše, pohanka, jáhly

Moučníky a sladká jídla: nejlépe netučné druhy, ovocné, tvarohové, piškotové

Nápoje: minerální vody, ovocné, zeleninové šťávy, čaje

Zakázané potraviny

Maso: zvěřina, vnitřnosti, uzené maso, bifteky

Uzeniny: všechny druhy

Tuky: slanina, tučné pokrmy, smažená jídla

Mléčné výrobky: při záchvatu zrající a plísňové sýry

Vejce: často a velké množství, majonéza

Ovoce a zelenina: rebarbora, špenát

Polévky: masové vývary, sáčkové a luštěninové polévky

Příkrmy: hranolky, luštěniny

Moučníky a sladká jídla: čokoláda, smažené druhy

Nápoje: kakao, čokoláda, silný černý čaj, alkoholické nápoje, zrnková káva

Jídelníček podle diety při dně

Snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou

Přesnídávka: nektarinka

Oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát

Svačina: kefír s ovocnou příchutí

Večeře: bezmasé těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření

Recept – Lehký tvarohový dortík

Suroviny:

  • nízkotučný tvaroh 500 g
  • vaječné bílky 3 kusy
  • sáčky želatiny 2 kusy
  • šťáva z jednoho citronu
  • hroznový cukr/umělé sladidlo 4 lžíce
  • jahody dle chuti 1 hrst

Postup přípravy:

  1. Bílky vyšleháme na tuhý sníh.
  2. V jiné míse rozpustíme želatinu dle návodu na obalu a na závěr přilijeme šťávu z 1 citronu.
  3. Smícháme s tvarohem a podle chuti osladíme.
  4. Vmícháme ušlehané bílky a celou směs nalijeme do misky a necháme v chladničce ztuhnout.
  5. Nakrájíme na kousky a ozdobíme jahodami nebo část jahod můžeme také zamíchat do směsi.
  6. Necháme ztuhnout v mrazáku po dobu asi 1 hodiny.

Zkušenosti s dietou při dně

Vzhledem k tomu, že se jedná o léčivou dietu, slouží dieta při dně ke zmírnění následků nebo při prevenci tohoto kloubního onemocnění.

Dieta je velmi individuální, nutné vyzkoušet si co sedí přímo nám a co nám nedělá dobře. V dietě je zásadní hlídat si příjem purinových látek.

Dna se často vyskytuje u jedinců s obezitou a v zásadě zde vždy pomůže shodit minimálně několik kilogramů (optimálně okolo 10 kg).

Nemocní cítí úlevu při konzumaci ozdravných čistících bylinkových čajů a hlavně při vyhýbání se alkoholu.

Výhody a nevýhody diety při dně

Výhody

  • Slouží k prevenci onemocnění.
  • Dieta vede snížením frekvence nevhodné technologické úpravy pokrmů k redukci hmotnosti.
  • Dieta upravuje méně vhodné stravovací návyky.
  • Můžeme ji dodržovat dlouhodobě, avšak po odeznění onemocnění ji není nutné striktně sledovat.
  • Vede ke zdravějšímu životnímu stylu, omezení pití alkoholu a dodržování pitného režimu.

Nevýhody

  • Dodržovat tuto dietu u jiných kloubních onemocnění nemá zdaleka takový efekt a je spíše přeceňován.
  • S nemocí se může kvůli záchvatům kloubit ztráta chuti k jídlu a je důležité tyto příznaky sledovat a včas podchytit.
Dieta při dně
3 (60%) 13 hlasů

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.