BezHladovění.cz

Živočišné bílkoviny: Tabulka 60+ nejlepších zdrojů

Proteiny tělo potřebuje k obnově a budování buněčných struktur od svalů až po orgány. Podílí se také na tvorbě hormonů a protilátek. Objevte nejlepší živočišné zdroje.

Specifika živočišných zdrojů bílkovin

Živočišné proteiny obsahují všechny produkty živočišné výroby – maso, vnitřnosti, kolagen, vejce, mléčné výrobky nebo oblíbený syrovátkový protein (kasein). Dodávají většinou všechny esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdraví a další důležité mikroživiny.

Ještě v letech 2007 až 2010 podle amerických studií pocházelo 62 % bílkovin v potravě dospělých ze živočišných zdrojů. Hlavní podíl tvořily ryby, drůbež a červené maso. Vzhledem k aktuálním výživovým doporučením lze očekávat pokles podílu živočišných zdrojů a nárůst příjmu rostlinných bílkovin.

Složení živočišných bílkovin

Z chemického hlediska se skládají proteiny z aminokyselin. Část si tělo dokáže samo syntetizovat, část ne. Ty, které nutně musíme přijímat stravou, označují odborníci jako tzv. esenciální aminokyseliny.

Důležité aminokyseliny ve výživě

V rámci studií zajímá odborníky příjem nejdůležitějších 18 aminokyselin: histidin (His), leucin (Leu), isoleucin (Ile), lysin (Lys), valin (Val), threonin (Thr), tryptofan (Trp), fenylalanin (Phe), methionin (Met), cystein (Cys), tyrosin (Tyr), arginin (Arg), alanin (Ala), kyselina asparagová (Asp), kyselina glutamová (Glu), glycin (Gly), prolin (Pro) a serin (Ser).

Laikovi většinou tyto pojmy nic neřeknou, a tak je snazší rovnou sáhnout po potravinách, které obsahují kompletní spektrum aminokyselin.

Živočišné versus rostlinné zdroje bílkovin

Většina živočišných zdrojů obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které ze stravy potřebujeme získat. Podle serveru MedicalNewsToday.com obsahují kompletní spektrum:

  • Ryby
  • Vejce
  • Mléko a některé mléčné výrobky
  • Většina druhů drůbežího i červeného masa

Z rostlinných zdrojů obsahují

  • Pohanka
  • Quinoa

Vegetariáni a vegani si tak musí hlídat příjem všech aminokyselin a kombinovat různé potraviny – například luštěniny + obiloviny apod. 

„Rostlinné bílkoviny obsahují přirozeně méně nasycených tuků a cholesterolu než živočišné,“ připomíná Andrea Giancoli, registrovaný dietolog z Kalifornie.

TIP: Odhalte nejlepší zdroje rostlinných proteinů.

Výhody živočišných proteinů

  • Většinou obsahují všechny esenciální aminokyseliny – nemusíte hlídat příjem konkrétních aminokyselin.
  • Dodávají víc bílkovin při nižší kalorické hodnotě než rostlinné zdroje.
  • Některé studie potvrdily i lepší stravitelnost obsažených aminokyselin i některých vitaminů a minerálů.

Další výhody živočišných potravin

Některé druhy živin obsahují téměř výhradně pouze živočišné zdroje, nebo je tělo dokáže lépe zpracovat než z rostlinných zdrojů. Jde především o:

  • Železo, konkrétně hem-železo, které tělo dokáže lépe zpracovat, než nehemové rostlinné zdroje
  • Omega-3 kyseliny (EPA a DHA) prospěšné pro zdraví srdce nebo mozku. Nacházejí se hlavně v mastných rybách a mořských plodech
  • Vitamin B12 obsahují ryby, maso i mléčné výrobky. Hraje klíčovou roli ve zdraví nervového systému.
  • Zinek zodpovědný za dobrou imunitu a trávení i zdraví štítné žlázy obsahují žloutky, ryby i hovězí masa. Podle studií se zinek ze živočišných zdrojů vstřebává lépe než z rostlinných.

Pozor na příliš vysoký příjem živočišných bílkovin

Podle Nutritionfacts.org mají dospělí přijmout zhruba 0,8 až 0,9 gramu proteinu na kilogram váhy. Záleží však i na zdroji. Příliš vysoký příjem proteinů ze živočišných zdrojů zvyšuje podle tohoto serveru riziko:

  • Hyperfiltrace a přetížení ledvin
  • Poruchy rovnováhy vápníku a souvisejících onemocnění kostí
  • Nemocí jater
  • Zhoršení onemocnění koronárních tepen

Zvyšuje konzumace masa riziko rakoviny?

Řada výzkumů se věnuje souvislosti růstového faktoru IGF-1 a rizika některých druhů rakoviny (prsu, prostaty, plic…). Zdá se, že konzumace masa, vajec i mléčných výrobků produkci IGF-1 stimuluje. V případě nadbytku však nastává problém – buňky dostávají kvůli růstovému faktoru zprávu, že se mají dále množit a růst. To může vyvolat riziko rakovinného bujení.

Dr. Ornish a jeho tým dle serveru Nutritionfacts.org potvrdili, že téměř výhradně rostlinná strava dokázala v některých případech zvrátit rozvoj rakoviny v raném stádiu. Už 2% zvýšení příjmu rostlinných bílkovin na úkor živočišných se podle nich pojí až s 23% snížením rizika rakoviny.

Zvyšuje červené maso riziko infarktu a náhlého úmrtí?

V minulosti dílčí studie naznačily souvislost zvýšené konzumace masa s rizikem infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Časem odborníci přiznali, že pouze odhalili spojitost mezi nezdravým životním stylem a dalšími rizikovými faktory –  kouřením, obezitou, stresem apod.

TIP:  Ideální složení jídelníčku s ohledem na potřeby vašeho těla vám pomůže najít dobrý výživový poradce.

Nedávno však proběhly nové studie, které toto téma znovu otevírají. Konkrétně server Medicalxpress.com uvádí:

Muži, kteří jedli stravu bohatou na maso, tj. více než 200 gramů denně, měli při následném sledování o 23 procent vyšší riziko úmrtí než muži, jejichž příjem masa byl menší než 100 gramů denně. Muži, kteří se zúčastnili studie, jedli hlavně červené maso. Většina doporučení týkajících se výživy nyní omezuje příjem červeného a zpracovaného masa. Například ve Finsku je doporučený maximální příjem 500 gramů týdně.

Pozor na nekvalitní uzeniny a nezdravé úpravy masa

Vyhněte se průmyslově zpracovaným uzeninám se zbytečnými aditivy. Pozornost věnujte také tepelné úpravě vašich pokrmů – ideální je vaření v páře nebo pečení v troubě. Pokud to jde, vyhýbejte se smažení masa.

Jak chytře zařadit živočišné bílkoviny do jídelníčku?

  1.  Do každého denního chodu zařaďte kvalitní bílkoviny. Klidně kombinujte rostlinné i živočišné zdroje.
  2. Hlídejte příjem červeného a průmyslově zpracovaného masa – držte se zhruba do 500 g týdně.
  3.  Nakupujte kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky – ideálně od zvířat z bio chovu.
  4. Upravujte maso zdravě – odstraňte tučné části, vyhněte se přepalování tuků a smažení.

Tabulka potravin bohatých na bílkoviny z živočišných zdrojů

*Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny.

Hovězí maso

Zadní 23 g
Přední 21 g
Plec 21 g
Kýta 21 g
Svíčková/panenka 20 g

Vepřové maso

Svíčková/panenka 31 g
Plec 20 g
Kýta 17 g
Krkovice 17 g
Koleno 16 g

Zvěřina

Muflon 25 g
Bažant 24 g
Křepelka 24 g
Koroptev 23 g
Daněk 21 g
Králík 21 g
Kanec 20 g
Jelen 20 g
Srnec 17 g
Zajíc 12 g

Červené maso ostatní

Telecí maso 19 g
Skopové maso 17 g
Jehněčí maso 17 g

 Kuřecí maso

Prsa 23 g
Stehna 20 g
Křídla 19 g

 Krůtí maso

Křídla s kůží 27 g
Prsa 24 g
Stehna 18 g

 Ostatní drůbež

Slepice 23 g
Perlička 22 g
Kachna 19 g
Husa 11 g

Ryby

Tuňák 22 g
Pstruh 21 g
Losos 20 g
Candát 19 g
Štika 19 g
Makrela 19 g
Treska tmavá 19 g
Kapr 17 g

Mořské plody

Krevety 20 g
Humr 17 g
Langusta 17 g
Sépie 16 g
Kalamáry 13 g
Ústřice 10 g
Mušle slávky 9 g
Krab 6 g

 Kvalitní šunky

Parmská prosciutto 26 g
Drůbeží 21 g
Krůtí 20 g
Vepřová 20 g

TIP: Vybírejte šunky nejvyšší jakosti nebo výběrové druhy. Obsahují celou svalovinu. Podíl masa volte ideálně kolem 90 a více procent.

Vejce

Křepelčí 13 g
Slepičí 12 g

Mléko a mléčné výrobky kravské

Bílý jogurt řecký 14 g
Tvaroh 12 g
Skyr 11 g
Bílý jogurt klasický 4 g
Mléko kravské 3 g
Kefír 3 g
Acidofilní mléko 3 g

 Sýry z kravského mléka

Parmazán 35 g
Gouda 30 g
Ementál 29 g
Olomoucké tvarůžky 28 g
Mozzarella 17 g
Cottage 11 g

Mléko a mléčné výrobky kozí

Kozí gouda – tvrdý sýr 22 g
Čerstvý sýr kozí 16 g
Kozí jogurt 5 g
Kozí mléko 4 g
Kozí kefír 3 g

Mléko a mléčné výrobky ovčí

Ovčí gouda – tvrdý sýr 32 g
Čerstvý sýr ovčí 16 g
Ovčí mléko 6 g
Ovčí jogurt 5 g
Ovčí kefír 4 g

Proteinové nápoje v prášku (orientačně)

Syrovátkový izolát (whey protein isolate) 88 g
Micelární kasein 81 g
Syrovátkový koncentrát (whey protein concentrate) 76 g
Syrovátkový hydrolyzát 70 g

TIP: Objevte seznam 100+ nejlepších bílkovin v potravinách.

Zdroj obsahu proteinů: Kaloricketabulky.cz

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama