Bezhladoveni.cz

Zdravé low carb pečivo: 5 receptů na chléb i sladkosti bez sacharidů

Low carb dieta slibuje rychlý úbytek tuků a celou řadu dalších zdravotních benefitů. Stačí omezit příjem sacharidů a nahradit je potravinami bohatými na bílkoviny, tuky a ideálně i další živiny. Lze ale nahradit tak oblíbený chléb a jiné pečivo?

reklama

Nebudeme vás napínat. Možné to samozřejmě je. Stejně jako jsme si zvykli jíst různé druhy celozrnného pečiva a neládovat se každý den rohlíky a chlebem z bílé mouky, existují také možnosti, jak sacharidové pečivo nahradit úplně. A není jich vůbec málo.

Občas je prostě fajn jen tak si na rohlik namazat oblíbenou pomazánku nebo si pochutnat na čerstvém chlebu s máslem a vařeným vajíčkem. Těmto chutím se nemusíte vyhýbat ani při low carb dietě

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Čím nahradit pečivo? Tipy na zdravé přílohy

Vyzkoušejte jeden nebo klidně všechny uvedené recepty, jak si připravit domácí chléb a pečivo s minimálním obsahem sacharidů. Považujte to především za zajímavý tip, jak si zpestřit standardní nízkosacharidový jídelníček založený na mase, mléčných výrobcích a zelenině.

Sýrový chléb s černými olivami

Chuťově vynikající chléb, na kterém si rychle vytvoříte závislost. Konzumujte jen občas 😉

Ingredience na menší bochník:

  • 200 g sýru Gouda
  • 4 ks vajíčka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce psyllia (vláknina)
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 50 g černých oliv nebo sušená rajčata
  • sůl

Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Přidejte vajíčka, vlákninu, kmín a špetku soli a promíchejte. Nechte 10 minut odpočinout. Mezitím zapněte troubu na 200 °C a nakrájejte olivy na menší kolečka. Přidejte je do těsta na chléb a znovu promíchejte. 

Z těsta vytvořte bochánek či jiný libovolný tvar a dejte jej péct do trouby na cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nezezlátne. Po vyjmutí z trouby jej posypte semínky. Nechte chléb vychladnout a skladujte v lednici nebo mrazáku.

sýrový chléb s olivami
Pozor na závislost, který tento sýrový chléb vzbuzuje.

Nízkosacharidové bagety z tvarohu a chia semínek

Chutné a jemné bagetky, které oceníte ke svačině na výletě, ke grilovanému masu i na party jednohubky.

Ingredience na 4 bagety:

  • 200 g měkkého tučného tvarohu
  • 50 g krémového sýru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce psyllia (vláknina)
  • 2 ks vajec
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička soli

Rozehřejte troubu na 150 °C. Suroviny vložte do větší mísy a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutné lepkavé těsto. Nechte několik minut odležet, a poté vytvořte 4 větší nebo 8 menších baget. Nebo kolik vám vyjde 😉 Bagety posypte směsí semínek a položte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pečte 50 až 60 minut, dokud nejsou bagetky dozlatova upečené.

Oopsie chléb z vajíček a sýru

Tyto jednoduché placky skvěle nahradí klasické pečivo. Jíst je můžete s čímkoliv, co vám chutná. Samozřejmě dle zásad low carb diety. 😉

Ingredience na cca 6 kousků:

  • 3 ks vajíček
  • 100g krémový sýr (může být lučina)
  • sůl a pepř
  • 1 lžička vinného kamene
  • bylinky, parmazán, chia semínka, česnek (dle chuti)

Zapněte troubu na 150°C. Připravte si dvě nádoby. Do jedné vložte bílky a do druhé žloutky. Bílky vyšlehejte do sněhu. Žloutky smíchejte se sýrem, vinným kamenem a případně dalšími surovinami dle chuti. Osolte a opepřete. Opatrně promíchejte obě směsi. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte placičky. Pečte cca 25 až 30 minut do zlatova. Skladujte v lednici či mrazáku.

oopsie chléb
Oopsie chléb lze jíst s čímkoliv: sýrem, šunkou, pomazánkou.

Low carb chléb ze tří druhů mouk a semínek

Na tento chléb budete potřebovat spoustu surovin včetně mandlové a lněné mouky. Ty si můžete připravit doma, ale lze je i koupit už hotové.

Ingredience:

  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g lněné mouky
  • 100 g dýňové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 100 g lněných semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 100 g mandlí
  • 200 ml kokosového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 menší cuketa
  • 5 ks vajíček
  • 1 lžička soli

Nejprve rozehřejte troubu na 180°C. Do větší mísy vsypejte všechny druh mouk, semínek a nahrubo nasekané mandle. Promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, kokosový olej, vodu a vajíčka. Osolte. Do těsta můžete přidat i nakrájené olivy. Důkladně promíchejte a nechte odstát 5 minut. Ještě jednou promíchejte. Lepkavé těsto vlijte do formy na chléb a pečte cca 55 až 60 minut. Hotový chléb skladujte v ledničce nebo mrazáku.

Nechce se vám nebo nemáte čas vařit? Vyzkoušejte low carb krabičky. Nízkosacharidové jídlo připraví za vás a dovezou vám ho domů či do práce. Stravujete se low carb, jídlo si užíváte a ještě šetříte čas.

Jogurtové bochánky bez sacharidů pro náročné

Nadýchané bochánky si oblíbí prostě každý. Obzvláště dobře chutnají s domácí ovocnou marmeládou z malin, jahod či ostružin. Samozřejmě bez cukru 😉

Ingredience na 2 bochánky:

  • 150 g tučného jogurtu (10 % tuku)
  • 4 ks vajíček
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic lněného semínka
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia
  • 50 g semínek a ořechů
  • 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vajíčka s jogurtem a solí. Přidejte najemno rozemletá lněná semínka a vlákninu, případně rozdrcené ořechy a semínka a prášek do pečiva. Opravdu důkladně promíchejte a nechte alespoň 5 minut odstát. 

Hotové těsto by mělo být lepkavé a středně husté. Vytvořte dva bochánky a dejte do trouby péct na cca 50 až 55 minut. Hotové bochánky položte na bavlněnou utěrku a nechte vychladnout. Teprve poté můžete krájet a podávat.

jogurtový chléb
Skvěle jogurtový chléb chutná s domácí ostružinovou marmeládou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Chutně i bez zbytečných sacharidů: Tipy na low carb recepty k snídani, obědu i večeři

Závěrečné shrnutí: Pochutnejte si na chlebu bez sacharidů

Chcete-li si kdykoliv upéct výživný low carb chleba či pečivo, mějte doma následující suroviny:

  • sýry: gouda, eidam nebo mozzarella,
  • krémový sýr: lučina,
  • bílý tučný jogurt,
  • tučný tvaroh,
  • vajíčka,
  • psyllium,
  • nesacharidové druhy mouk: mandlová, lněná, dýňová, kokosová,
  • různé druhy semínek: lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, konopná, chia,
  • ořechy: mandle, lískové, pekanové,
  • koření: sůl, kmín, bylinka,
  • kypřicí prášek,
  • černé olivy, sušená rajčata.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít

reklama
reklama