Rychlé hráškové rizoto s lososem

Italská kuchyně patří k nejoblíbenějším nejen v Česku, ale i v dalších koutech světa. Její nápaditost, pestrost a používaní čerstvých, kvalitních surovin nás zkrátka baví. Zkuste to třeba v lehkém rizotu s lososem.

Množství2 porce
Celkový čas30 minut

Ingredience

 250 g hrášku
 1 cibule
 1 hrnek rýže Arborio
 150 ml bílého suchého vína
 zeleninový vývar
 40 g strouhaného parmazánu
 20 g másla
 2 filety lososa s kůží
 1 větvička bazalky
 sůl
 čerstvě mletý pepř
 citron
 olivový olej

Postup

1

Zalijte hrášek vroucí vodou a vařte 1 minutu. Sceďte a prolijte studenou vodou.

2

Hrášek rozmixujte se lžící citronové šťávy, špetkou soli a bazalkou. Pokud byste chtěli v rizotu nějaké kuličky vcelku, dejte si je před mixováním stranou.

3

V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět.

4

Přisypejte rýži a míchejte 1–2 minuty.

5

Zalijte bílým vínem a za stálého míchání nechte vyvařit. Podlijte naběračkou vývaru a míchejte. Vždy, když se tekutina vyvaří, podlijte.

6

Když je rizoto na skus, přimíchejte hráškové pyré. Podlijte ještě vývarem a důkladně prohřejte.

7

Rizoto odstavte z plotny, přidejte parmazán a máslo. Promíchávejte, dokud se nerozpustí.

8

Lososa pokapejte citronem, osolte, opepřete a na trošce olivového oleje opékejte z obou stran. Podávejte k rizotu.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 250 g hrášku
 1 cibule
 1 hrnek rýže Arborio
 150 ml bílého suchého vína
 zeleninový vývar
 40 g strouhaného parmazánu
 20 g másla
 2 filety lososa s kůží
 1 větvička bazalky
 sůl
 čerstvě mletý pepř
 citron
 olivový olej

Postup

1

Zalijte hrášek vroucí vodou a vařte 1 minutu. Sceďte a prolijte studenou vodou.

2

Hrášek rozmixujte se lžící citronové šťávy, špetkou soli a bazalkou. Pokud byste chtěli v rizotu nějaké kuličky vcelku, dejte si je před mixováním stranou.

3

V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět.

4

Přisypejte rýži a míchejte 1–2 minuty.

5

Zalijte bílým vínem a za stálého míchání nechte vyvařit. Podlijte naběračkou vývaru a míchejte. Vždy, když se tekutina vyvaří, podlijte.

6

Když je rizoto na skus, přimíchejte hráškové pyré. Podlijte ještě vývarem a důkladně prohřejte.

7

Rizoto odstavte z plotny, přidejte parmazán a máslo. Promíchávejte, dokud se nerozpustí.

8

Lososa pokapejte citronem, osolte, opepřete a na trošce olivového oleje opékejte z obou stran. Podávejte k rizotu.

Rychlé hráškové rizoto s lososem
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.