BezHladovění.cz

Jaké tuky jsou zdravé a jaké nikoliv?

Dosáhnout vysněné váhy je v zimních měsících mnohdy daleko těžší, než je tomu v létě.

Za okny panuje pochmurné počasí a donutit se po pracovním dni k nějaké sportovní aktivitě je pro většinu z nás nadlidský úkon.

Nechuť do jakékoliv aktivity se v tomto ročním období projevuje mnohem častěji, než je tomu v jiných měsících a není divu.

Kdo by si místo zachumlání do peřin šel raději zaběhat, když nás venku čeká jenom chlad a tma?

Pohybová aktivita je důležitá nejenom pro redukci hmotnosti, ale zapomínat by na ní neměli ani ti, co se právě kila shazovat nechystají.

Ruku v ruce s dostatečným pohybem jde však samozřejmě i strava, která je tomto v období, kdy jsme převážně línější a méně aktivnější, stěžejním bodem číslo jedna.

Není tuk jako tuk

Mnozí již určitě vědí, že pro úspěšnou redukci hmotnosti je nutno pozměnit jídelníček ve prospěch ovoce a zeleniny a naopak snížit příjem jednoduchých cukrů a tuků.

V prvním zmiňovaném případě je to zajisté správně, ale jak je to s tuky? Tuky jsou pro náš organismus nezbytné a žít bychom bez nich určitě nemohli.

Musíme si však udělat jasno v tom, jaké tuky jsou pro naše tělo přínosné a kterým bychom se měli obloukem vyhýbat. Hodně lidí dnes podléhá mýtu, že pouze rostlinné tuky jsou zdravé a naopak že všechny živočišné tuky bychom konzumovat neměli.

Toto pravidlo sice částečně platí, ale v každém případě je vždy lepší, prostudovat si všechny klady i zápory onoho konkrétního druhu.

Příkladem může být třeba rybí olej, který je sice živočišný, ale obsahuje převážně zdraví prospěšný tuk. Oproti tomu třeba tuk kokosový obsahuje řadu nezdravých tuků s obsahem nasycených mastných kyselin.

Jak se orientovat při výběru?

Při výběru toho správného tuku bychom si tedy měli všímat poměru mastných kyselin, které daný tuk obsahuje. V první řadě je dobré vyhýbat se tukům s nasycenými mastnými kyselinami, které obsahuje ve velké míře sádlo, tučné mléčné výrobky, červené maso, ale i kokosový, palmojádrový a palmový olej.

Mezi zdravé tuky patří ty s obsahem mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro chod našeho organismu velmi nezbytné. Tyto zdravé tuky lze najít zejména ve středomořské stravě, tedy rybách, olivovém oleji a ořeších.

Pozor na trans mastné kyseliny!

Měli bychom však vědět, že i nenasycené mastné kyseliny můžeme konzumovat ve zdraví škodlivé formě a to ve formě „trans tuků“.

Produkty obsahující trans-nenasycené mastné kyseliny navíc škodí našemu zdraví mnohdy více, než je tomu u obávaných nasycených mastných kyselin.

Tyto tuky se ve velké míře vyskytují ve ztužených tucích tedy v margarínech, ale i v sušenkách, pečivu, brambůrkách a všemožných velmi oblíbených pochutinách.

Nenasycené mastné kyseliny obsažené v potravinách se zdravými tuky se dají rozdělit ještě na dvě podskupiny, obě jsou v našem jídelníčku velice významné.

První skupinou jsou mononenasycené tuky, které najdeme zejména v rostlinných olejích jako je olivový a řepkový olej, nebo třeba avokádo a ořechy.

Jsou přínosné zejména pro naše srdce a cévy, čímž napomáhají účinně předcházet výskytu kardiovaskulárních chorob.

Správný poměr je důležitý

Druhou podskupinou jsou tuky s polynenasycenými mastnými kyselinami, kam patří i velmi známé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Omega-3 najdeme zejména v rybách a mořských produktech, méně v některých ořeších, sóje a listové zelenině.

Omega-6 mastné kyseliny najdeme v některých rostlinných olejích, ale často jsou také opěvovány i jako přídavek v některých margarínech.

Při konzumaci omega-3 a omega-6 mastných kyselin bychom si však měli dávat pozor na jejich poměr, jelikož nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin nám může naopak ublížit nežli pomoci.

Hlídejte si dobrý cholesterol

Zdravé tuky nám napomáhají eliminovat z těla LDL – špatný cholesterol a naopak podporují ten zdravý HDL. Jejich poměr je rovněž zodpovědný za vznik některých onemocnění, zejména těch spojených s kardiovaskulárními obtížemi.

Ani s konzumací zdravých tuků to však nepřehánějte, jelikož tuky jsou významným zdrojem energie a obsahují velké množství kalorií.

Minimálně dvě třetiny z celkového příjmu tuků by měly vždy tvořit tuky nenasycené, tedy převážně rostlinné a pouze jednu třetinu tuky nasycené.

Na kvalitních olejích se nesmaží

Při konzumaci tuků nenasycených si také dávejte pozor, v jaké formě je konzumujete, jelikož ty, které obsahují vysoké procento těchto mastných kyselin, jsou velmi nestabilní a snadno oxidují.

V praxi to znamená, že na tucích s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin bychom neměli v žádném případě smažit, či je vystavovat vysokým teplotám.

Takové tuky (třeba extra panenský olivový olej) se daleko lépe hodí pro konzumaci při studené úpravě pokrmů – například do salátu. Získáte z nich tak všechny potřebné živiny a zároveň se uchráníte před nechtěnou tvorbou volných radikálů v organismu.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend