reklama
970x90-2-modif-1517685944.gif
BezHladovění.cz

Protikvasinková dieta

Kvasinky jsou zdravotním problémem, který alespoň jednou za život potrápí každou ženu. Věděli jste však, že kromě adekvátní léčby je nezbytné i dodržování tzn. protikvasinkové diety? Pokud se budete nějaký čas řídit podle pravidel této diety, pravděpodobně se z tohoto ženského problému vyléčíte mnohem rychleji a snadněji.

Podstata protikvasinkové diety

Podstatou diety je vyhladovět ony zákeřné plísně, které se při tomto onemocnění tvoří. V takovém případě je nutno omezit některé potraviny, které přispívají k jejich množení. Čemu se tedy při protikvasinkové dietě vyhnout?

Povolené potraviny

  • Kefír, jogurty, nízkotučný tvaroh (v omezeném množství)
  • Čerstvá nesladká zelenina (brokolice, celer, cibule, česnek, čerstvé zelí, řepa, dýně, chřest, kapusta, paprika, listová zelenina, zelené lusky)
  • Ovoce pouze výjimečně (borůvky, brusinky, pomeranče, rybíz, nektarinky, kyselá jablka a hrušky, ananas, angrešt)
  • Čočka
  • Fazole
  • Hrách a hrášek
  • Sojové boby
  • Celozrnné výrobky
  • Oves, pohanka, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice v malé míře
  • Rýže Basmati a divoká rýže
  • Jablečný ocet
  • Lněný, olivový, sezamový, slunečnicový, sojový olej
  • Čerstvé bylinky
  • Čerstvé ryby
  • Vejce
  • Lískové ořechy, mandle, kokos, para a piniové ořechy
  • Libové maso
  • Minerální vody

Zakázané potraviny

  • Veškeré sladkosti a bílý cukr
  • Sladké ovoce (banány, sladká jablka,…)
  • Sladká a nakládaná zelenina (např. kukuřice)
  • Fermentované výrobky (tempeh, miso, pickles)
  • Alkohol
  • Slazené nápoje
  • Rajčatový protlak
  • Bílé pečivo
  • Bílé těstoviny
  • Brambory (omezeně)
  • Kváskový chléb
  • Vlašské ořechy
  • Smetana a mléko
  • Bílá rýže
  • Naklíčené obilí
  • Tučné maso
  • Sardinky
  • Kečup, majonéza a jiná dochucovadla

Jídelníček na 1 den

Snídaně: Celozrnný chléb s libovou šunkou, rajče

Svačina: Hrst mandlí a bílý jogurt

Oběd: Dušená krůtí čína s celozrnným kuskusem

Svačina: Salát z čerstvé zeleniny

Večeře: Pohankové rizoto s žampiony

Recept na pohankové rizoto se špenátem a žampiony

Připravte si

  • Cibuli
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Žampiony
  • Sůl
  • Drcený kmín
  • Majoránku
  • Nízkotučný sýr na ozdobu
  • Loupanou pohanku
  • Špenát
  • Pepř

Postup přípravy

  1. Pohanku uvařte do měkka v lehce osolené vodě asi 10 minut.
  2. Na oleji nechejte zesklovatět cibulku, potom přidejte česnek, přidejte nakrájené žampiony a čerstvý špenát. Dochuťte kořením dle libosti a chvíli poduste.
  3. Nakonec smíchejte směs s pohankou a podávejte lehce posypané sýrem. Dobrou chuť!

Výhody protikvasinkové diety

  • Pravidelné stravování
  • Omezení jednoduchých cukrů
  • Omezení bílé mouky
  • Dieta může fungovat i jako redukční
  • Účinná léčba kvasinek
  • Pitný režim
  • Omezení alkoholu

Nevýhody diety

  • Omezený výběr potravin
  • Zákaz některých zdravých potravin
  • Delší doba dodržování diety
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama