BezHladovění.cz

Protikvasinková dieta

Kvasinky jsou zdravotním problémem, který alespoň jednou za život potrápí každou ženu. Věděli jste však, že kromě adekvátní léčby je nezbytné i dodržování tzn. protikvasinkové diety? Pokud se budete nějaký čas řídit podle pravidel této diety, pravděpodobně se z tohoto ženského problému vyléčíte mnohem rychleji a snadněji.

Podstata protikvasinkové diety

Podstatou diety je vyhladovět ony zákeřné plísně, které se při tomto onemocnění tvoří. V takovém případě je nutno omezit některé potraviny, které přispívají k jejich množení. Čemu se tedy při protikvasinkové dietě vyhnout?

Povolené potraviny

  • Kefír, jogurty, nízkotučný tvaroh (v omezeném množství)
  • Čerstvá nesladká zelenina (brokolice, celer, cibule, česnek, čerstvé zelí, řepa, dýně, chřest, kapusta, paprika, listová zelenina, zelené lusky)
  • Ovoce pouze výjimečně (borůvky, brusinky, pomeranče, rybíz, nektarinky, kyselá jablka a hrušky, ananas, angrešt)
  • Čočka
  • Fazole
  • Hrách a hrášek
  • Sojové boby
  • Celozrnné výrobky
  • Oves, pohanka, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice v malé míře
  • Rýže Basmati a divoká rýže
  • Jablečný ocet
  • Lněný, olivový, sezamový, slunečnicový, sojový olej
  • Čerstvé bylinky
  • Čerstvé ryby
  • Vejce
  • Lískové ořechy, mandle, kokos, para a piniové ořechy
  • Libové maso
  • Minerální vody

Zakázané potraviny

  • Veškeré sladkosti a bílý cukr
  • Sladké ovoce (banány, sladká jablka,…)
  • Sladká a nakládaná zelenina (např. kukuřice)
  • Fermentované výrobky (tempeh, miso, pickles)
  • Alkohol
  • Slazené nápoje
  • Rajčatový protlak
  • Bílé pečivo
  • Bílé těstoviny
  • Brambory (omezeně)
  • Kváskový chléb
  • Vlašské ořechy
  • Smetana a mléko
  • Bílá rýže
  • Naklíčené obilí
  • Tučné maso
  • Sardinky
  • Kečup, majonéza a jiná dochucovadla

Jídelníček na 1 den

Snídaně: Celozrnný chléb s libovou šunkou, rajče

Svačina: Hrst mandlí a bílý jogurt

Oběd: Dušená krůtí čína s celozrnným kuskusem

Svačina: Salát z čerstvé zeleniny

Večeře: Pohankové rizoto s žampiony

Recept na pohankové rizoto se špenátem a žampiony

Připravte si

  • Cibuli
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Žampiony
  • Sůl
  • Drcený kmín
  • Majoránku
  • Nízkotučný sýr na ozdobu
  • Loupanou pohanku
  • Špenát
  • Pepř

Postup přípravy

  1. Pohanku uvařte do měkka v lehce osolené vodě asi 10 minut.
  2. Na oleji nechejte zesklovatět cibulku, potom přidejte česnek, přidejte nakrájené žampiony a čerstvý špenát. Dochuťte kořením dle libosti a chvíli poduste.
  3. Nakonec smíchejte směs s pohankou a podávejte lehce posypané sýrem. Dobrou chuť!

Výhody protikvasinkové diety

  • Pravidelné stravování
  • Omezení jednoduchých cukrů
  • Omezení bílé mouky
  • Dieta může fungovat i jako redukční
  • Účinná léčba kvasinek
  • Pitný režim
  • Omezení alkoholu

Nevýhody diety

  • Omezený výběr potravin
  • Zákaz některých zdravých potravin
  • Delší doba dodržování diety
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.