Zázvor si poradí s kily navíc i zdravotními problémy

Zlepšili jste svůj životní styl, dodržujete zdravý jídelníček, pravidelně cvičíte, ale ručička na váze se zastavila na mrtvém bodě? Zkuste zázvor. Skvěle ochutí jídlo a přiblíží vás k vysněné váze.

Zázrak pro celé tělo

Zázvor obecný je vytrvalá bylina, pěstovaná pro až 10 cm dlouhé oddenky. Mohou mít žlutou, okrovou až červenou barvu. V kuchyni lze zázvor využít na nespočet způsobů. Většina hospodyněk jej strouhá či krájí na miniaturní kousky a přidává do rozmanitých pokrmů.

Podle serveru Healthline patří zázvor mezi nejzdravější a zároveň nejchutnější koření na celé planetě. Je plný živin a bioaktivních látek, které mají přínos pro celé naše tělo.

Do jídel i nápojů

Jako první začali zázvor používat Asiaté, jedni z nejlepších kuchařů na světě. Dnes se běžně přidává do slaných i sladkých pokrmů. Skvěle dochutí masové či zeleninové směsi, polévky, luštěninové pokrmy i sušenky. Chutnat vám bude také ve smoothie nebo čerstvě vylisované ovocné šťávě.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Okurkové smoothie Supergreens se zázvorem a špenátem

Čaj, koření nebo kandovaná pochoutka?

Pokud se chcete zahřát, připravte si čerstvý zázvorový čaj. Pokrájený zázvor jednoduše zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat. Vynikající aromatický čaj s mnoha příznivými účinky pro tělo i ducha můžete popíjet během celého dne.

Jako koření je výborný sušený zázvor. V dnešní době ho seženete snad v každém obchodě s potravinami. Méně známá je kandovaná varianta zázvoru, která může sloužit jako o něco zdravější varianta běžných cukrovinek.

S kandovaným zázvorem to ale rozhodně nepřehánějte. Obsahuje sice zdraví prospěšné látky, ale zároveň je plný cukru a obsahuje velké množství kalorií. Ze zázvoru se rovněž vyrábí nejrůznější esence a oleje, které jsou známé charakteristickou štiplavou vůní.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Pikantní mrkvová polévka se zázvorem a chilli

Látky obsažené v zázvoru

Zázvor a hubnutí

Pravidelnou konzumací zázvoru se můžete zbavit nadbytečných kil. Obsahuje totiž látky, které prohřívají organismus, urychlují metabolismus, potlačují chuť k jídlu, stimulují trávicí enzymy a pomáhají k účinnému spalování tuků. Podobnými vlastnostmi oplývají také známé chilli papričky a kajenský pepř.

Zařazení zázvoru do jídelníčku vám tak může pomoci v boji proti nechtěným kilogramům a navíc působí i jako prevence mnoha civilizačních onemocnění.

Podpora imunity

Čaj připravený z oddenku zázvoru radí bylinkářky popíjet hlavně při nachlazení a jiných nemocech spojených s respiračním systémem. Funguje i jako účinná prevence. Horký nápoj rozpouští nepříjemné hleny a navíc má protizánětlivé účinky. Pikantní chuť zázvoru dokonale prohřeje tělo a pomůže i při léčbě onemocnění bakteriálního původu, kam se řadí např. angína.

Domácí zázvorová léčba

Nachlazení a bolesti kloubů

O tom, že zázvor působí jako přírodní lék, věděli už naši předkové. V tradiční čínské medicíně i ajurvédě se používá k léčbě artritidy, srdečních onemocnění, kolik a dalších potíží už více než 3000 let. Zázvor se totiž pyšní nejenom svými účinky na úspěšné redukování hmotnosti, ale také mnoha pozitivními vlastnostmi prospěšnými našemu zdraví.

Magazín Healthline vychvaluje zejména antioxidační účinky zázvoru. Obsažené gingeroly redukují volné radikály a dokážou potlačit zánět.

Důležitou roli hrají v zázvoru obsažené terpeny, což jsou aromatické organické látky. Jednou z aktivních složek je také látka zvaná gingerol, která nejenom že předurčuje pikantní a ostrou chuť tohoto oddenku, ale zároveň má i léčivé účinky.

Zdravé srdce i trávení

Zázvor obecný je dobrý jako účinná prevence kardiovaskulárních chorob, protože významně aktivuje naše srdce a cévy a napomáhá odbourávání špatného cholesterolu z těla. Je známý i pro své úžasné účinky na zažívací systém, jelikož pomáhá stimulovat tvorbu trávicích šťáv. Zázvor celkově ulevuje i při nevolnosti, kinetóze (nevolnost, která se objevuje při cestování dopravními prostředky) a pomáhá tělu od nadýmání a plynatosti.

Podle Medical News Today pomáhají fenolické sloučeniny v zázvoru zmírňovat podráždění gastrointestinálního traktu a stimulují produkci slin i žluči. Zázvor má současně příznivé účinky na enzymy trypsin a pankreatickou lipázu, a tak urychluje pohyb potravy trávicím traktem. Díky tomu může zázvor zabránit vzniku zácpy a rakoviny tlustého střeva.

Zářivý úsměv a svěží dech

WebMD uvádí, že antibakteriální síla zázvoru dokáže ozdravit i ústní dutinu. Gingeroly zabraňují růstu nebezpečných bakterií v ústech, které způsobují paradontózu.

Další blahodárné účinky zázvoru

  • regulace cholesterolu
  • zmírnění menstruačních bolestí
  • prohřívací a relaxační účinky
  • zlepšení funkce mozku a prevence Alzheimerovy choroby
  • zmírnění bolesti a otoků svalů po fyzické námaze
  • afrodiziakum
  • snížení bolestí hlavy

Hlídejte si správné množství

Jako u všeho i tady platí, že nic se nemá přehánět. Zázvor obsahuje velké množství aktivních látek, které by v některých případech mohly být spíše na škodu. Pozor by si měli dávat především diabetici a lidé, kteří dlouhodobě užívají některé léky, se kterými by si účinky zázvoru nemusely „sednout“.

Pozor na kombinaci s některými léky

Zázvor se společně s grepem, pomelem a granátovým jablkem řadí mezi inhibitory enzymů, což znamená, že může zadržovat některá léčiva uvnitř těla. Léky se pak v organismu kumulují a odbourávají mnohem pomaleji. Zvyšuje se tak nejen léčebný účinek léků, ale i jejich nežádoucí účinky, což může být v některých případech velmi nebezpečné. Zázvor je přísně zakázaný v kombinaci s betablokátory, tabletkami na cukrovku a antikoagulanty.

Doporučená denní dávka zázvoru

Denně je dobré sníst maximálně 4 g čerstvého nebo 1 g sušeného zázvoru. Větší množství může způsobovat průjem, plynatost, žaludeční nevolnost, pálení žáhy, bušení srdce a další srdeční potíže. Citliví jedinci mohou reagovat i vyrážkou nebo podrážděním sliznic.

6 případů, kdy je moc zázvoru na škodu

1. Trávicí potíže

Pokud vás často trápí žaludeční problémy, nadýmání nebo máte uvnitř trávicí soustavy zánět, agresivní zázvor by mohl vaše potíže jen prohloubit. Místo zázvoru zkuste raději mátový, heřmánkový nebo levandulový čaj.

2. Vysoký nebo nízký krevní tlak

Máte-li nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, buďte při užívání zázvoru obezřetní. Látky obsažené v zázvoru tlak stimulují, a proto je dobré se o možné konzumaci zázvoru poradit s lékařem.

3. Problémy s krvetvorbou

Protože zázvor podporuje cirkulaci krve, roztahuje cévy a stimuluje krevní tok, může mít neblahý vliv na hemofiliky. Konzumace zázvoru často zdravotní stav hemofiliků ještě zhoršuje a vede k nadměrné krvácivosti.

4. Těhotenství

Zázvor pomáhá při nevolnostech i zvracení, ale těhotné ženy by s ním měly být velmi opatrné. Doporučuje se pouze v množství 1 g čerstvého oddenku denně a pouze v prvních dvou trimestrech těhotenství. Ve třetím trimestru může vyvolávat brzké kontrakce nebo dokonce předčasný porod. Jakmile ranní nevolnosti ustoupí, je lepší zázvor přestat konzumovat.

5. Snaha o otěhotnění

Pokud se snažíte otěhotnět, buďte se zázvorem opatrné. Zázvor sice nehatí samotnou schopnost otěhotnění, ale může odsunout termín menstruace a rozhodit tak celý cyklus. Pokud jste zvyklé počítat si plodné dny, půjde vám to podstatně hůře.

6. Podváha

Jestliže chcete zhubnout, bude vám zázvor skvělým parťákem. Pokud však bojujete s podváhou, může zázvor vaše snahy o nabrání kil hatit. Tlumí totiž touhu po jídle a stimuluje spalování energie. V tomto případě je lepší se vyhýbat zázvoru i doplňkům, které ho obsahují.

Ačkoliv může mít v některých případech zázvor na tělo i neblahé účinky, díky svým pozitivním vlastnostem se právem označuje jako superpotravina. Uvařte si léčivý čaj na hubnutí třeba hned teď.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.