BezHladovění.cz

Sója a hubnutí

Také se snažíte už nějakou dobu zhubnout a jako nejlepší kamarádku jste si na několik následujících měsíců vybrali právě sóju? Pojďme si o této surovině říci něco více.

Sója je potravina, která se v posledních letech těší velké oblibě, zejména mezi vegetariány.

Každý člověk má nárok na to, aby se sám rozhodl, jakou cestu hubnutí si zvolí, avšak někteří lidé si neuvědomují, že při určitých dietách se vystavují riziku nedostatku určitých živin a následné podvýživě či tolik nechtěnému „jojo efektu“.

Hubnutí se sójou? Ano, ale opatrně.

Někteří jedinci se rozhodnou pro takzvanou paleo dietu, kdy v jídelníčku můžete ponechat pouze maso, zdravé tuky a téměř žádné sacharidy, kdežto jiní se vydají bezmasou cestou a hlídají si stravu plnou rostlinných produktů.

V takové bezmasé a převážně sacharidové dietě potom u většiny nastává problém, který je třeba si uvědomit a bezvýhradně se na něj zaměřit.

Tímto problémem je nedostatek hodnotných bílkovin s esenciálními aminokyselinami, které najdeme převážně v masitých výrobcích.

Proto býložraví lidé velmi často sahají po sóje, která má pro vegany a vegetariány ve výživě obrovský význam a navíc se díky nízkému množství kalorií hodí i pro redukční režim.

Sója je konkurentem masa

Sójová bílkovina obsahuje kromě jiných velmi hodnotných živin i bílkoviny s obrovskou biologickou hodnotou, jako jediná se totiž může pyšnit obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou v sóji navíc obsaženy ve velmi vyváženém poměru.

Druhou otázkou je však to, jak si dokáže tělo s bílkovinami přijatými ze sóji poradit. V tomto případě se však nemusíme ničeho obávat, stravitelnost sóji je srovnatelná se stravitelností  hovězího masa a právě ze sóji se bílkoviny dají výborně vstřebat a využít.

Hodnotný zdroj významných látek

Sója je surovina obsahující kromě hodnotných bílkovin i množství sacharidů, tuků i vlákniny, které jsou však obsažené v přiměřeném množství tak, aby nám co nejvíce prospívaly.

Sója se skvěle hodí na hubnutí také díky svému nízkému glykemickému indexu, což znamená, že nás zasytí na delší dobu a nebudeme tak pociťovat nečekané návaly hladu.

Kromě těchto živin obsahuje sója i množství lecitinu, který je příznivý nejenom pro mozek, ale i pro celkovou výstavbu všech buněčných membrán.

Dále sója obsahuje minerální látky jako je draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek a vápník, jehož využitelnost je sice podobná jako u kravského mléka, ale měli bychom vědět, že sójový nápoj obsahuje v přirozeném stavu jen zanedbatelné množství vápníku.

Není sója jako sója

Sója se stala v posledních několika letech velmi oblíbenou potravinou, její výroba a prodej se rychlostí blesku vyšplhal do oblačných výšin a mnoho lidí se od té doby se sójovými produkty denně setkávají nejenom v malých prodejnách, ale i v klasických supermarketech.

Sója dnes již pro lidi není nic neobvyklého a velkému úspěchu se těší zejména mezi vegetariány a vegany. Několik let se hovoří o jejím obrovském zdravotním prospěchu a úžasných vlastnostech, ale zamysleli jste se někdy, jestli tato rádoby superpotravina neskrývá i nějaká krutá tajemství?

Pokud chcete mít oči otevřené, měli byste o „zázračné sóje“ něco vědět. Sója obsahuje i spoustu škodlivých a antinutričních látek, které škodí našemu zdraví a z jídelníčku bychom je měli pokud možno odstranit.

Ať už jsou to goitrogeny s neblahým vlivem na funkci štítné žlázy, fytáty zabraňující správné využitelnosti minerálních látek ze sóji, či fytoestrogeny.

Ty se až nebezpečně podobají klasickým ženským hormonům, které v příliš vysokém množství mohou způsobovat i rakovinu prsu a neplodnost, měli bychom být v konzumaci sóji obezřetní.

Upřednostněte fermentované výrobky

Stejně tak, jako je důležité jestli si dáme obalovaný řízek nebo přírodně opečený steak je zásadní to, v jaké formě a množství budeme sóju konzumovat.

Sója, která je vysoce průmyslově upravená, může navíc obsahovat stopy hliníku vyskytujícího se při její úpravě nebo jiné, pro zdraví škodlivé látky. I tato surovina je rostlinného původu a nastává zde i otázka, jak ji ochránit před herbicidy.

To má za následek genetickou modifikaci, která však může mít neblahý vliv na naše tělo a vést k mnohým zdravotním komplikacím.

Pokud jste si tedy sóju oblíbili, ať už při hubnutí, nebo jen tak, dávejte si pozor v jaké formě a jak často ji konzumujete.

Ve vhodné a zdraví prospěšné formě si sóju můžete dopřát například jako Tempeh, což je dnes velmi oblíbený fermentovaný sojový „sýr“, jako pastu Miso.

Další fermentovaný a méně známý produkt Natto, který mimo jiné obsahuje i velmi důležitý vitamín K2, který napomáhá vstřebávání vápníku v našem organismu.

Zaměřte se tedy na fermentované výrobky, vyhněte se polotovarům a čerpejte ze sóji pouze to správné. Dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.