Milujete maso? Tak to už vás možná napadlo zkusit hubnutí pomocí carnivore diety. Stojí totiž jen na konzumaci masa a živočišných produktů. Jak přesně funguje? To zjistíte v článku, včetně tipů nutriční specialistky.
Obsah článku:
Základní principy carnivore diety
- Je to restriktivní výživový styl založený na konzumaci masa a živočišných produktů bez jakýchkoliv rostlinných produktů.
- Neobsahuje žádné, nebo jen absolutní minimum sacharidů. Veškeré rostlinné zdroje komplexních i jednoduchých sacharidů jsou vyloučeny.
- Tento kontroverzní směr teoreticky vychází z původních výživových potřeb člověka, lze jej držet dlouhodobě a údajně může pomoci odstranit některé zdravotní problémy.
Co si o carnivore dietě myslí naše nutriční terapeutka Mgr. Daniela Krčová?
Carnivore strava není přirozená ani pestrá, proto je z dlouhodobého hlediska neudržitelná. Prospěšnost této diety je navíc velmi sporná a není vědecky podložená.
Tento článek má za účel předat vám maximum informací o výživovém směru známém jako carnivore. Nejde o návod na hubnutí, který bychom podporovali a doporučovali. Změnu stravovacích návyků nebo řešení specifických problémů týkajících se jídelníčku a tělesné hmotnosti je vhodné konzultovat s nutričním terapeutem, nutričním specialistou, dietologem nebo obezitologem.
Co je carnivore dieta
Tento specifický stravovací styl je protipólem veganství. Zatímco veganství stojí na čistě rostlinné stravě, příznivci carnivore diety konzumují výhradně živočišné produkty a nic jiného.
Primárním zdrojem živin jsou maso, ryby a mořské plody, dále se mohou přijímat kvalitní uzeniny, vejce a některé mléčné výrobky. Carnivore vylučuje veškeré rostlinné produkty. Zakázáno je veškeré ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ale i semena a ořechy.
Proč carnivore odmítá sacharidy a rostlinné produkty?
Protože podle příznivců této poněkud jednostranně zaměřené diety maso a živočišné produkty pro člověka představují nejlepší zdroj všech živin, nebo alespoň těch živin, které by člověku údajně měly stačit ke zdravému životu. Narazit můžete na tvrzení, že naši předci jedli maso a ryby, a že potraviny s vyšším obsahem sacharidů jsou skutečnou příčinou vzniku chronických onemocnění, která trápí současnou populaci.
Hlavní principy carnivore diety
- Povoleny jsou pouze živočišné produkty. Jí se jenom maso, ryby a mořské plody, vnitřnosti a další části, uzeniny, vejce, a omezeně mléčné výrobky.
- Potraviny rostlinného původu jsou zakázány. Nesmí se jíst žádné obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, semena, ani ořechy.
- Doporučeno je maso jíst tepelně upravené. Smí se vařit, dusit, péct, grilovat a občas i smažit.
- Z dochucovadel jsou povoleny jenom sůl, pepř, koření a bylinky.
- Co se týče energetického příjmu a počtu jídel za den či velikosti jednotlivých porcí, konkrétní pokyny chybí. Prý stačí spoléhat na vlastní intuitivní pocit plnosti či hladu.
Jak vypadá jídelníček dle carnivore diety
Carnivore jídelníček tedy tvoří pouze živočišné produkty s převahou masa a ryb. Povolené jsou veškeré druhy, které existují a jsou ve vašem prostředí k mání. Jíst se může jednoduše všechno, co běhá, skáče, lítá nebo plave. Množství tuku přitom nehraje zásadní roli.
Jediné, co zůstává u všech diet stejné, je důraz na pitný režim. Preferovat byste měli vodu, kterou lze doplnit o domácí masové vývary. Čaj a káva jsou však zakázány, protože jsou rostlinného původu. Stejně tak veškerý alkohol.
Co se jíst může
- Na talíři lze střídat libovolné druhy mas: hovězí, vepřové, drůbeží, skopové, králičí, ale také zvěřinu, pštrosí maso a jiné.
- Jedí se také vnitřnosti jako játra, ledvinky, srdce, žaludky a další části (např. krky, jazyk, morek).
- Z ryb se jí sladkovodní (pstruh, štika, kapr, úhoř, candát) i mořské druhy ryb (losos, tuňák, žralok, treska).
- Povolené jsou i mořské plody typu krevety, kraby, langusty a jiné.
- Dále se mohou konzumovat kvalitní uzeniny (např. slanina, klobásy, párky, libové šunky) a živočišné tuky: máslo, sádlo.
- Hodně se jí vejce a v omezeném množství do masové stravy patří i mléčné výrobky jako jogurty, tvarohy, kefír a některé sýry.
- Velmi oblíbené jsou vývary z masa a kostí.
- K dochucení se používá jenom sůl, pepř, koření a bylinky.
Co se týče zpracování, většina lidí masné výrobky před konzumací tepelně upravuje. Nejčastěji se používá pečení a grilování, ale běžné je i vaření a dušení.
Existují i lidé, kteří na svých sociálních sítích zveřejňují fotografie a videa, jak jedí syrové maso a orgány (např. jistý Liver King). Těžko hodnotit, na kolik je to realita a na kolik touha zviditelnit se a získat více sledujících.
Co se jíst při této dietě nesmí
Zatímco u živočišné stravy de facto neexistují žádná omezení, rostlinné potraviny jsou bez výjimky zakázány kompletně. Na talíři zarytého masožravce se nesmí objevit ani sebemenší kousek obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny, ořechů či semínek. Samozřejmě to platí i pro výrobky z těchto produktů.
Pokud vás tedy carnivore láká na každodenní hovězí steaky a jiné masové pochoutky, uvědomte si, že pro vás budou rázem zapovězeny jakékoliv zeleninové a ovocné saláty, chléb a jiné pečivo, brambory, rýže, těstoviny a samozřejmě i veškeré sladkosti včetně domácích koláčů, buchet a zmrzliny. Zakázaná je dokonce i káva a čaj, protože oboje patří mezi rostlinné produkty. Přemýšlejte, zda vám všechna tato omezení za to stojí.
3 ukázkové jídelníčky, jak může carnivore dieta vypadat
Ukázka č. 1
- Snídaně: vejce natvrdo, hovězí steak libový
- Oběd: pečené kuře posypané strouhaným čedarem
- Svačina: plnotučný tvaroh
- Večeře: losos grilovaný
Ukázka č. 2 :
- Snídaně: míchaná vejce na másle se slaninou
- Oběd: pečeně z vepřové kotlety
- Svačina: hovězí jerky a gouda 48 %
- Večeře: čistý kuřecí vývar a pečené kuřecí stehno
Ukázka č. 3:
- Snídaně: vaječná omeleta se sýrem feta
- Oběd: telecí steak
- Svačina: sardinky v oleji
- Večeře: hovězí karbanátky
Jak vidno, carnivore dieta je hodně omezená. Skladba jídelníčku není pestrá, a už vůbec ne vyvážená, co se poměru a množství tří hlavních živin týče. Chybí zde sacharidy, jakožto jeden z hlavních zdrojů energie a to nejen pro svaly, ale i pro činnost mozku. Dále také rostlinné zdroje bílkovin a tuků, které mají na lidské zdraví prospěšný vliv.
Kalorické hodnoty
Počítání kalorických hodnot jsme vynechali, protože žádné konkrétní pokyny nebo alespoň doporučení v případě masové diety neexistují. Podle propagátorů a zastánců stačí respektovat pocity hladu či sytosti, což ale může zejména u osob s tendencí k přejídání (či naopak) představovat zásadní problém.
Jak často jíst
Je tedy na každém, kolikrát denně bude dotyčný jíst, a kolik si toho naloží na talíř. Na internetu jsem narazila i na doporučení jíst pouze jednou denně. Někomu to samozřejmě může sednout, ale opět z toho nelze dělat obecné doporučení platné pro všechny.
Pokud se rozhodnete stravovat dle principu masožravé diety, myslete na to, že správná energetická bilance je jedním z nejdůležitějších parametrů zdravého a vyváženého stravování. Tím dalším je skladba jídelníčku, který by v případě zdravého dospělého člověka měl v ideálním případě zahrnovat potraviny živočišného a rostlinného původu.
Tipy na masové recepty na Bezhladoveni.cz
Nemusíte být nutně zarytí masožravci, abyste si dokázali vychutnat jídla obsahující maso a další živočišné výrobky. U nás na Bezhladoveni.cz najdete spoustu chutných receptů, které obsahují masovou i rostlinnou složku jako například:
- Krůtí špízy s cuketou na grilu
- Tortilla s masem a chia semínky
- Těstovinový salát s tuňákem, fazolovými lusky a sezamem
- Vepřová panenka na kari s omáčkou
- Pstruh pečený na másle s bramborami a pikantním okurkovo-ředkvičkovým salátem
- Špenátová polévka s uzeným lososem
- Grilovaný kebab s bramborovo-celerovou kaší a salátem
- Tatarák z uzeného lososa s koprem a šalotkou
Výhody a slibované účinky carnivore diety
Důvodů, proč se lidé k masové dietě uchylují, existuje celá řada. Podle propagátorů diety se jedná o efektivní způsob, jak se zbavit přebytečného podkožního tuku. Někteří proto věří, že na mase konečně zhubnou. Jiní se domnívají, že jim pomůže vyřešit zdravotní potíže (např. cukrovka, srdeční choroby, chronická a některá autoimunní onemocnění), zvýšit sexuální libido nebo prostě jen mít více energie a chuti do života.
Slibované účinky a jiné pozitivní přínosy carnivore diety:
- rychlejší úbytek na váze
- nevyčerpatelná energie
- zlepšení pozornosti
- zvýšená hladiny testosteronu a libida u mužů
- trvale lepší nálada
Co se nám na masové dietě líbí
- doporučení jíst dostatečné množství kvalitních bílkovin a jejich příjem v jídelníčku nezanedbávat,
- jí se různé druhy masa včetně vnitřností, které jsou bohaté na spoustu živin, důraz je kladen i na ryby a mořské plody,
- živočišné tuky nejsou zdraví škodlivé, záleží na množství,
- vyloučení (omezení) průmyslově upravených potravin a potravin obsahujících nadbytek jednoduchých cukrů, dieta ze stravy úplně vylučuje bílý cukr.
Masožravá dieta a hubnutí
Bílkoviny představují základní kámen všech alespoň trochu solidních redukčních diet a to z jednoho prostého důvodu. Mají nejlepší sytivý efekt ze všech makroživin, a tudíž vás dokáží zasytit na delší dobu než sacharidy a tuky. Navíc chrání svalovou hmotu i v době, kdy se nacházíte v kalorickém deficitu kvůli redukci hmotnosti. Chybět by proto neměly v hubnoucím, ale ani v obecně zdravém jídelníčku.
To však neznamená, že byste měli jíst pouze bílkoviny. Lidský organismus je přizpůsobený přijímání potravin živočišného i rostlinného původu. Sacharidy a tuky v lidské stravě zastávají zásadní roli a jsou zdrojem jiných stejně důležitých živin. Hubnutí není důsledkem vyloučení některých živin, ale kalorického deficitu.
NAŠE RADA: Dlouhodobě udržitelnější a zdravější je hubnout pomalu díky mírnému kalorickému deficitu. Princip úspěchu spočívá ve správně nastavené kalorické bilanci a převážně zdravém složení stravy s vyváženým poměrem hlavních živin. Pokud přidáte pravidelný pohyb, neexistuje lepší způsob.
Poslechněte si: Carnivore dieta: zdravá strava předků, nebo naprostá šílenost?
Nevýhody a rizika carnivore diety
Carnivore dieta je restriktivní forma stravování, která bez vědeckého opodstatnění doporučuje výhradní konzumaci masa, ryb a živočišných výrobků. Vědecké výzkumy potvrzující zdravotní přínosy carnivore diety neexistují. Jestli něco dokazují pak to, že nadměrná konzumace masa patří mezi rizikové faktory při vzniku autoimunních onemocnění. Převážně masožravá strava je spojována i se zvýšeným rizikem vzniku ulcerózní kolitidy.
Co se nám na carnivore dietě rozhodně nelíbí:
- jednodruhová dieta (chuťová jednotvárnost),
- nevyvážený příjem makroživin: bílkovin, tuků a sacharidů
- nedostatek některých živin: chybí vláknina, která se nachází především v rostlinné stravě, vitamin C, vápník a další,
- nadbytečný příjem živočišných tuků (nasycených mastných kyselin),
- vysoký příjem bílkovin může zatěžovat ledviny,
- nadměrný příjem červeného masa je považován za rizikový faktor při vzniku srdečně cévních chorob,
- dieta založená jenom na živočišných produktech není dlouhodobě udržitelná,
- chybí pokyny týkající se množství kalorií, velikosti porcí i toho, kolik jídel byste měli denně sníst,
- propagátoři diety doporučují dát na intuitivní pocit plnosti či hladu,
- držení jakékoliv restriktivní diety může vážně poškozovat zdraví.
Je vůbec masová dieta pro někoho vhodná
Existuje malé procento lidí, kterým živočišná strava může vyhovovat kvůli specifickým zdravotním potížím. To ale neznamená, že jde o výživová doporučení obecně prospěšná pro kohokoliv. Nicméně je na každém člověku, aby zvážil pro a proti carnivore či jiné diety, a rozhodl se, jak se bude stravovat.
Těšíte-li se dobrému zdraví, krátkodobé držení carnivore diety vás pravděpodobně nijak nehrozí, pokud bude co nejlépe sestavená a bude zahrnovat i vhodné suplementy (vláknina, vitamin C a další). Otázkou je, proč byste to ale vůbec měli dělat.
My nezastáváme žádnou z extrémních a restriktivních diet, mezi něž masová dieta patří. Carnivore dietu nelze doporučit nikomu, krátkodobě, a už vůbec ne dlouhodobě. V žádném případě není vhodná pro lidi s chronickými zdravotními obtížemi, s poruchami příjmu potravy, a také pro těhotné a kojící ženy, malé děti, dospívající a starší osoby.
Vyjádření nutriční specialistky Mgr. Daniely Krčové
Carnivore stravování je založeno prakticky jen na konzumaci masa, vajec a živočišných tuků (zejména másla a sádla). Při dlouhodobém dodržování carnivore stravy hrozí nedostatečný příjem vlákniny (zakazuje se zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny i luštěniny) a dalších důležitých látek. Vláknina je přitom důležitá pro naše zdraví, správné trávení a přispívá k hubnutí.
Typickým příkladem dalšího nedostatku carnivore stravy je deficit vápníku. Ten je nezbytný pro zdravé kosti a nachází se hlavně v mléčných výrobcích, které tato dieta velmi omezuje. Z dlouhodobého hlediska tak může hrozit řídnutí kostí. Nedostatečný může být i příjem vitaminu C, hořčíku a zinku.
Další nevýhodou carnivore stravy je to, že je bohatá na tuky s převahou nasycených mastných kyselin a znevýhodňuje zdravé tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin (ořechy, semínka, kvalitní rostlinné oleje nebo třeba avokádo a olivy). Velké množství nasycených tuků je potom problematické z hlediska rozvoje srdečně-cévních onemocnění, obzvlášť při současném nedostatku vlákniny a antioxidantů. Výhodou je naopak vyšší příjem bílkovin, což může být prospěšné pro ty, kteří chtějí budovat svalovou hmotu.
Každá z módních diet má svá pro a proti, bohužel často převažují ta proti. Carnivore dieta je aktuálně poměrně velkým trendem, opodstatnění pro většinu lidí ale rozhodně nemá. Mějte na paměti, že opravdu nic jako zázračná dieta neexistuje. Z tohoto důvodu zastávám názor, že pestrá a pravidelná strava společně s dostatkem pohybu je pro zdraví to nejlepší.
Naše doporučení
Žádný extrém není zdravý. Bez výjimky to platí pro všechny diety, které z jídelníčku vylučují hlavní zdroje makroživin, ale i některých mikroživin. Upřednostňování čistě živočišné stravy není pro člověka dlouhodobě prospěšné už jenom proto, že lidský trávicí systém je uzpůsobený pro konzumaci smíšené stravy, a tu také nutně potřebuje pro zdravé fungování.
Carnivore dieta, stejně jako její protipól veganství, nereprezentuje vyvážený výživový styl obecně vhodný pro všežravce, kterým člověk od počátku své existence je. Nevíte-li, jak získat zdravější stravovací návyky, vyhledejte pomoc u odborníků na výživu, jako jsou nutriční terapeut a specialista, dietolog nebo obezitolog.
Příklady dalších diet, o kterých se u nás dočtete:
- Přerušovaný půst pro ženy i muže: Popis, principy, metody, přínosy i možná rizika
- Dukanova dieta: Ukázkové jídelníčky, recepty a názor nutriční terapeutky
- Cambridge dieta (Dieta 1:1): Jídelníček, slibované účinky a názor nutriční specialistky
- Dieta při dně: Ukázkový jídelníček a recepty
- Paleo dieta radí stravu jako v době kamenné: Ukázkový jídelníček a tipy na potraviny
- Jaterní dieta: Povolené i zakázané potraviny, tipy do jídelníčku
- Nízkosacharidová dieta: Potraviny, ukázky jídelníčku a praktické tipy
- Bezezbytková dieta nejen při onemocnění střev: Jak funguje?
- Reverzní dieta: Co to je a pro koho se hodí
- Volumetrická dieta: Výhody, nevýhody a ukázkový jídelníček
- Planetární dieta: Návod od expertů, jak si zlepšit zdraví a chránit planetu + bonusový jídelníček
- Low carb dieta: Co to je, kdy pomůže, jaká jsou její rizika + ukázka jídelníčku na 1 den
- Flexitariánství: Principy, výhody a nevýhody a ukázkový jídelníček
Závěrečné shrnutí: Hlavním nedostatkem carnivore diety je nevyvážený příjem živin
Co si z článku odnést?
- Masová dieta je restriktivní výživový směr založený na výhradně živočišné stravě, který z jídelníčku vylučuje veškerou zeleninu, ovoce, luštěniny, obiloviny, ořechy i semena.
- Není vědecky prokázáno, že by masová dieta podporovala hubnutí a přispívala k léčbě některých chronických a autoimunních onemocnění.
- Živočišné produkty obecně jsou důležitou součástí lidské výživy stejně jako potraviny rostlinného původu.
- Maso je významným zdrojem bílkovin a některých vitaminů a minerálů, především vitaminu B12, zinku a železa.
- Carnivore dieta nemá žádnou specifickou výhodu v porovnání se zdravým, pestrým a individuálně nastaveným jídelníčkem.